dinsdag 18 september 2012

Aardappelen met rozijnen, en pasta uit de oven



Gisteren
Pasticcio
Ik wilde het van penne maken, maar die bleek ik niet te hebben. Met tagliatelle wordt het natuurlijk wel compacter.
Pasta koken, afgieten, koudspoelen, wat olijfolie erdoor.
Mooie tomatensaus maken. Ik deed er soepgroenten van een groentensoep (zie onder) doorheen, en zwarte olijven. En gekruid met za'atar, erg lekker.
Een soort velouté maken, wat ik deed met die groentebouillon zonder die groenten. Laurier, nootmuskaat.
Geraspte kaas in die saus oplossen (werk eventueel met wat maizena) en dik maken met eigeel.
Pasta in een ovenschotel, die velouté erover, en die moet heel goed door die pasta heen zitten. Het moet wat compacter nog worden dan een lasagne.
Kaas erover en in de oven.
Eten met die tomatensaus dan dus.


Planning

Mosselen Adriatische wijze (opbakken, in de schelp, dat wel, met ui, knof en flink peterselie, en dan witte wijn erbij) en daarbij een vervolg op dat friet experiment, nu met bloemige aardappelen. Iets van bosui erbij.

Gestoomde ei-loempia's (Vietnamees; buitenzijde is omeletje), met waterkastanje en chinese gedroogde paddestoelen. Kroepoek.

Kalfsnier, stamppot gedroogde appeltjes.

Tofu chige (Koreaans, soepachtig, met gemarineerde kool) en pasta erin.

Georgisch kaasbrood waar ik het laatst over had. Wel opletten ja.

Gestoomde vis (ja, we stomen ons te pletter deze dagen) met "vulling", ik bedoel twee filets op mekaar met wat lekkers ertussen, en linzensoep met asa foetida.

Hindu eggs (eerder al aangekondigd maar verschoven; gekookte eieren in gebonden kerriesaus in de oven).


Recepten

Pikante aardappelen met rozijnen
Kook de aardappelen met in het kookwater selderijzout, sambal, flink rozijnen en in een linnen zakje laurier, kardamom (de pitjes uit de peul halen en die pitjes moeten zwart zijn) en geplet piment.
Houd de aardappelen warm en maak met (een deel van) het kookwater een gebonden saus.
Serveer met gehaktballen en roergebakken kool.

Pilaf, Armeens
Smelt boter in een sauspan op half-hoog vuur en bak daarin zachtjes ui en knoflook aan.
Haal uit de pan, voeg Basmati-rijst toe en roer enige tijd om; de rijst mag niet kleuren.
Voeg bouillon toe, twee koppen op een kop rijst, en zout; breng aan de kook samen met de ui en de knoflook.
Laat met een deksel een minuut of 20 staan op laag vuur.
Serveer met uiterst klein gesneden eventueel geblancheerde paprika erover.

Vandaag en gisteren

Gisteren die Mexicanse corrido's.
Daar moest nog wat bij.
Corrido betekent "loopje", en het is een Polka. Afkomstig van Duitse emigranten, net als die trekzak, die als het goed is een Höhner diatonische is. Diatonisch: duwen is toon 1, trekken toon 2. In de eerste tube kan je er een zien. Daarin trouwens ook een 12 snarige gitaar (zes dubbele snaren). Ik heb er ooit een gehad.


Dit zijn in beslag genomen dollars, uit die narco-corrido

Vandaag nu
Inkopen in Groningen. Vijgen, bosui, grote stoommanden, messen laten slijpen = opgehaald, informeerde naar een platte wetstang met diamant (€ 45...), mooi roggebrood en biologisch ook nog (wat zijn die bioverkopers altijd enorm hautain) (ja, die denken natuurlijk Die stomme lul die trapt er in, roggebroodje voor € 2,80...), platte peterselie voor bij die mosselen...

Voor C.
Gaat zo'n Hellimonder de post uit de bus halen, komt ie binnen en zegt Zotterdag goan we noar de Gamma, unne neie port kauwpe. Zegt die vrouw Da moette nie doen, ge moet uurst de geminte subsidie vroage. Zegt dieje mens Da kriede nie! Zegt die vrouw Da witte nie!
De vrouw schrijft een brief aan de gemeente, haalt twee weken later de post uit de bus, komt binnen met die brief We kriegenut! We kriegen ut! Wa kriege we? Subsidie, vur unne neie port!
Wa, zegt die mens, hoe witte dè, as ge diejen brief nie ope gemoakt hè?
Wa zi die vrouw, luloer, ut stut er boitenop. Hier! Geminte Hellimond, port betoalt!


Doei!