vrijdag 28 september 2012

Olijfolie, kaas mét, en paprika'tjes



Proeverij

Gisteren die proeverij. Producten van de Spaanse Winkel hier (alle links hier in een nieuw venster) en ook nog producten van andere importeurs, die ik separaat zal melden.

Eerst olijfolie. Met brood. Eerst "gewone Spaanse", Carbonell. Toen die van hierboven. Mooi! Het klinkt ongetwijfeld vreemd maar je proeft olijven. Ik bedoel: geen olijfolie maar fris smakende olijven. Uitstekend.
Daarna die hieronder, van in het wild groeiende bomen. 200 liter/jaar, als het nog wat wordt want er is brand geweest. Zoals ik eerder meldde, en waar iedereen het mee eens was: terroir, paddestoelen, ja zelfs truffelachtig. Heerlijk.

Opnieuw, nu met brood én zout. Nou ja, fleur de sel.
Carbonell gaat erop vooruit (net als goedkope wijn proeven met kaas erbij). Die hierboven houdt de rug recht. Lekker, of eventueel "anders".
Aan die hieronder is dat zout niet besteed. Daar is die te fijn voor.


Pimientos del Piquillo nu, kleine geroosterde licht pikante paprika'tjes.

Foto onscherp. Maar zie hier. En hieronder vers, zoals je ze hier kunt krijgen (mooie site). Nou ja, krijgen: kopen dan dus. Ík krijg ze, jullie niet.

Iedereen zeer enthousiast. Lekker pikantje, lekker zuurtje, lekker olie'tje.
En dan hebben we het nog niet eens over gevulde uit de oven, met zoutevis erin bijvoorbeeld.

Je kan ook gewone gegrilde paprika in blik kopen, maar Del Piquillo (beschermde naam, regionaal beperkt) staat daar ver boven.


Daarna ventresca de atún, buikstuk van tonijn.
Zie hieronder.

Uit blik, jawel, maar zo lekker heb je nog nooit tonijn uit blik gegeten. Heel stevig, heel volle smaak, wow, daaarna eet je misschien nooit meer gewone tonijn uit blik...

Mooi uitgesneden rechthoekige stukken, uiterst stevig van beet.
Iedereen erg enthousiast, en citroen erbij? Doemenelol!


Nu mojama [mochammA], tonijnham.

Zie de foto hieronder.
Ik kreeg donkere, wat oudere, wat stevigere, wat zoutere van de Spaanse Winkel, en jongere rodere minder zoute van deze mensen hier.

Tsja, dat is erg moeilijk vergelijkbaar. De rodere zou beter geschikt zijn voor de Nederlandse markt, en dat geloven we direct. Maar de mensen die op de proeverij aanzaten, dat zijn Nederlanders, jawel, maar Nederlanders die slakken eten en op de Eetclub gebakken kwal.
En het oordeel luidde dat het niet goed vergelijkbaar is. Hoewel ik moet zeggen dat een enkeling meer tot de ene of tot de andere soort neigde (neeg?).

Maar beide heel erg lekker hoor! Een ontdekking voor de aanwezigen. Niet goedkoop, maar je hebt maar heel weinig nodig. Heel dunne plakjes (uiterst scherp mes! dwars op de draad snijden!), die je eventueel met wat redelijk goede, niet té goede olijfolie bestrijkt, en in Spanje willen ze er dan ook nog soms amandelen naast. En gedroogd fruit. En op een of andere manier rozemarijn, geen idee hoe.

En zie hier; paté van mojama, amandelen en kippenlever.


Tot slot membrillo, kweeperengelei.
Zie foto hieronder.

Die Spaanse is rood en veel steviger dan de Nederlandse.
Erg lekker op jonge Goudse, maar we proefden het op zijn Spaans, met queso Manchego, kaas uit La Mancha, net als Don Quijote [kiechOtte].
Heerlijk. Niet teveel membrillo, net ietsje. Weer een succes.
Uhh, alles was een succes, op olijven na, waar de meningen te verschillend waren om te vernoemen hier.


Varia

Ik mailde die man van die NRC olijfolie-video's, over die olie van wilde bomen.
Interessante (en mooie) site, zie hier.

Ik vergat woensdag de link naar Wijn aan Gort te geven zoals PJ me herinnerde.
Zie hier.
Vaten, en "hout".

Zie, daar las ik over, dit hier.
Zoek daar op gebakken kwal. "Wij hebben 300 recepten gevonden!" woehahahahaha!


Pimientos de Padrón
Zie hieronder

Westlandse pepermannen schrijven

Beste Maarten
Natuurlijk moet heel Nederland aan de verse piquillos in plaats van die dingen uit blik. Met de juiste nieuwe Spaanse soort van ons kunnen we nu hier in Nederland heel het jaar die piquillo telen. Het is ons ook gelukt met de pimento de padron, om die het hele jaar te telen.


O wacht, daar schreef De Dikke over. Ik zal dat eens opspeuren.
Maar ja, een probleem in het Westland: in die potten zitten Denominación de Orígen pepers, pepers van beschermde herkomst. En Denominación de Orígen Westland bestaan nog niet vrees ik...

Bedankt voor de recepten, kan ik die ook gebruiken op ons blog, zet ik jouw blog er in als herkomst.

Daar zijn ze voor bedoeld!

Die Hongaarse peper/paprika noemen ze in de handel chery bombs. Is een klein beetje vraag naar. Nadeel is dat ze net te heet zijn voor de gemiddelde smaak van de Europeaan. Wij hebben zelf een nieuwe versie gekruist die geel-oranje is en wat zoeter met een lichte bite.

Alvast bedankt dat je die Espelette peper zaden opstuurt, we zien ze nu op de markt komen. Stonden ook al een tijdje op ons lijstje om uit te proberen.

Groet, P.


Hongaarse cseresznye paprika, kers-paprika.
Je hebt in Hongarije ook Cseresznye palinka, kersen-brandewijn. Ook erg lekker. 

Die pepers zijn verdeeld geworden (ook een deel naar Toko Melati in Groningen), en de reacties wachten we even af.

Tot morgen!