donderdag 6 september 2012

Loempia, munt en speculaaskruidenSpring rolls met gemarineerde tofu erin
Vietnamese loempia's dus.
Ik heb de tofu volgens plan gemarineerd met onder andere Surinaamse trassi. Erg lekker.
Hua Tiao rijstwijn, Surinaamse trassi erin oplossen (flink kloppen), groene sambal, wat gembersiroop en wat limoensap. Marineer hierin, regelmatig omscheppend, kleine blokjes tofu.
Blancheer kleine stukjes rode paprika.
Pindaolie, sjalot, knoflook...
Laat de tofu uitlekken en bewaar de marinade.
Na ff bakken iets van de marinade erbij en wat inkoken.
Tofu en paprika erbij, wat bakken, van het vuur.
Rijstvelletjes door heet water halen. Maar edoch. Die waren dus op. Gewone loempia dan maar.
Randen met eigeel enzovoorts. Frituren.
Erg lekker.


Die gele (nou ja, niet zo wit als die voor spring rolls) rijstvellen, die geven wel een 100% meer knapperig resultaat dan die vellen die ze bij de Chinees gebruiken, of diepvries super spul. Dat is maizena-spul. Maar ja, ongebakken moet je deze zeer snel frituren want anders wordt het pappig, en gebakken moet je het snel consumeren ivm weer pappigheid. Niet bewaarbaar, noch rauw noch gebakken.

Cuilinaria
Ik frituurde een van die rice cakes, ja want dat lijkt wel ongebakken kroepoek. Nou, zo functioneert het ook, als kroepoek, maar het blijft taai spul. Zie de volgende afbeelding. Rechts ongebakken, links gebakken.

Over frituur gesproken: de planning dienaangaande was erg slecht. Gisteren loempia, vandaag friet, morgen gefrituurde mozzarella...

Ongepubliceerd recept nu, want het is donderdag.
Speculaaskruiden
Meng, alles gemalen (vers gemalen indien mogelijk) 20 gram kaneel, 5 gram kruidnagel, 5 gram foelie, 2 gram gemberpoeder en 1 gram kardemom.

Herinnerde me wat, toen we zaten te praten naast zo'n transparante dubbelwandige wijnkoeler.
Ik zeg Vroeger kwam ik wel eens op Château Monbrison (zie hier, een "notable unclassified château"; alle links hier in een nieuw venster) en daar woonde Martin Bamford, een gepensioneerde wijnhandelaar, en die heeft die koeler uitgevonden. Ook de vacuvin trouwens. Hij, althans déze Martin, is is niet te vinden op het web.
(In die tijd woonde ik op Château Sénéjac trouwens, in een appartement, bereikbaar via een geheime deur die openging als je op de tepel van een Chinese vrouw in een wandschildering drukte. Zie Sénéjac hier.) (Bij dat terras heb ik nog zitten koken; BBQ eendeborst met puree van Provencaalse sjalotten.) (En over Spring rolls gesproken: een Thaise maakte toen spring rolls met venusschelpjes erin. En zand.)


Mint chutney
Want dat maakte ik ook gisteren.
Blaadjes van de stengels aftrekken, in een kom, wat rietsuiker erover (een opgehoopte theelepel op een bosje munt) en regelmatig omscheppen, tot de blaadjes slap zijn geworden.
Pindaolie, rode ui, knof, gemberwortel, lombok...
Wat koelen.
Blaadjes en suiker erdoor en even blijven omroeren.
Ietsje water erbij, aan de kook, zachtjes langzaam bijna laten droogkoken.
Koelen en op smaak brengen met zachte azijn; ik gebruikte Ume su. (Op het web vind je dat het abrikozen azijn is. Dat is niet zo. Ume is iets tussen abrikoos en pruim.)
En alweer: erg lekker. Bij die loempia.


Erotique Rodin hier.

Zo.