zondag 30 september 2012

Appel, de Griekse keuken, en truffelolie



Bedankt weer voor de foto's PJ.
Dit zijn dus Calissons; heet dat niet Calisson d'Aix?
Ja. Zie  hier (alle links hier in een nieuw venster).

NRC

Over de NRC van gisteren valt veel te vertellen. Culinair dan.
Eerst de video van deze week, zie hier, Tarte Tatin. Zie ook de volgende postzegel.
Tarte Tatin, voluit Tarte des Demoiselles Tatin is een omgedraaide taart. Suiker in de ovenschaal, omgekeerde appeltaart bouwen, bakken en omkeren op een schaal. Die suiker is dan een caramellaag óp de taart.
Nadeel: je moet het snel eten want anders wordt de caramel hard.
Er worden ook allerlei hartige Tatin gerechten gemaakt, tomaten-pie en dat soort dingen.

Twee verhalen van elk twee bladzijden, Het regent appels en Alleen tafelen, twee keer zeg maar inhoudsloze flauwekul. En dat ze geen gerechten met appel kent of zo. En appelbol dan? En bloedworst met appel? En zie hier.
Dat Alleen tafelen gaat over de problemen als je in je eentje naar een restaurant gaat. Nou, in m'n hele leven nog nooit een enkel probleem daarmee gehad...


Maar goed, ze gaat een Frans recept met appel maken. "Hij gebruikt cider en room in plaats van calvados, maar ik had geen cider en room in huis". Nou, koop dat dan, zou ik zeggen. Ja maar "het regende en woei dat het een aard had". Tsjongejonge...

Aardig recept, lavendelboter, door mij wat verfraaid.
Sjalot, rode wijn, inkoken, balsamico, lavendelzout en wat Espelette peper.
Door zachte boter roeren en koelen in worstvorm.
Bij vis. ("bij gebakken of gestoomde roodbaars of rode mul; die rode huid bij de roze-rode boter is leuk", tsjongejonge...)


Franse olijfolie, ja, maar dat is wel uiterst zeldzaam.

Links

Goede Griekse restaurants, in Griekenland dan dus.
* Papadakis, vis, hier.
* Kuzina, Grieks, hier.
* Varoulko, zee-egelrisotto, hier. Mooie site! Alleen jammer dat mijn Grieks wat minder is geworden.

Hierboven en hieronder óók uit de NRC.

Tips voor solo-eters.
* Alleen eten hier.
* De langste eettafel van Nederland (deze week!) hier.
* Social Dining hier.


Quenelles, lekker!
Gekookt visvlees (bij voorkeur van graterige vis zoals snoek) met bloem tot een deeg maken, in kroketvorm rollen en in een mooie gebonden vissaus (van het afval van de vis natuurlijk) pocheren.
Serveren mét de saus natuurlijk.
Zorg dat je niet zoveel bloem gebruikt dat je een niet plakkend deeg hebt, want dat is teveel bloem, dan wordt het smakeloos.

Culinaria

Om 14.00 uur wreef ik door m'n oog, en toen prikte dat nóg, van dat pepers snijden van gisteren.

Om en om eet ik op mijn brood, behalve kaas, vleeswaar (niet vet, niet rood), iets zelf gemaakt van kip, iets zelfgemaakt van vis en rood boterhamvlees.
Die vis dat is geprakte inhoud van een blik haring op tomatensaus, of zalm of tonijn op water, door tomatensaus geprakt. En alles met witte peper of groene peperbolletjes, en stukjes augurk of kappertjes.
Erg lekker allemaal, en gezond ook nog...


Rilettes. Ook erg lekker op je brood maar níet gezond.
Gans of eend, of varkensvlees. Met die volgels vind ik het lekkerder.
Zie hier.
Makkelijk te maken overigens.

Truffel-olie

Ik proefde naast elkaar truffelolie van zomertruffel, wintertruffel en witte truffel. Met brood.
Voor alle duidelijkheid: het gaat om de smaken ten opzichte van elkaar, niet de kwaliteit per stuk.

Die zomertruffel is mooi van smaak maar de wintertruffel is een smaak-explosie.
De witte truffel is ook fraai, maar totaal anders. Paddestoelig, terwijl de wintertruffel -natuurlijk- truffelig is. Beetje het idee van die wilde olijfolie.

Nu met brood en wat fleur de sel.
De zomertruffel blijft redelijk mooi, terwijl je bij de wintertruffel haast denkt Wat jammer. Maar als je die niet eerder zonder zout had geproefd, dan had je het heel fraai gevonden.
Witte truffel nu. Prachtig! Wat een fraaie combinatie. Zo kan je begrijpen dat het vers geraspt over pasta heerlijk moet zijn: Italianen gebruiken relatief veel (zee)zout als ze pasta koken.


Snoek, daar istie weer, met beurre blanc.
Maak eens beurre blanc bij gebakken zalm!
Zie hier. Enorm lekker en uiterst simpel.

Recept en Spaanse links

Pizza uit Nice, Tarte Niçose.
Maak pizza-deeg.
Bak in olijfolie ui, kloflook, oregano, rozemarijn en peterselie.
Doe er tomatenschijven bij, roer even om en haal van het vuur.
Kruid met peper en zout.
Beleg het deeg met het tomatenmengsel tot bijna aan de rand.
Beleg het tomatenmengsel met strips ansjovis in een ruitjespatroon; leg in elk ruitje een halve zwarte olijf (soort die droog verkocht wordt).
Giet nog wat olijfolie over de pizza en bak bij 200 graden.
Serveer direct of afgekoeld (niet koud!).

Nog wat links van die Spaanse Winkel tot slot.
Bijgerechten hier.
Hoofdgerechten hier.
Nagerechten hier.


Waterkerssoep, lekker hoor!

Mail van P.

Ha Maarten,
Ik heb een neef in New York en die heeft een tandarts en die trekt met z'n been!
Hartelijke groet,
P.


Ik heb getwijfeld tussen antwoorden Wat heptie aan ze been dan? of Ik heb een tante in Marokko en die heeft een tandarts en waarmee die trekt, daar zullen we het maar niet over hebben...

Maar ff serieus: dank, prachtig verhaal!