zondag 3 juni 2018

IJs met likeur



Als foto's vandaag de rest van de aubergine foto's
Antroewa
Genetisch heb je een rijtje
Aubergine, antroewa, tomatillo (zie hier (alle links hier in een nieuw venster), tomaat
Bij de fase tomatillo hoort ook Kaapse bes
Het lampionplantje (in India in curry's gebruikt) hoort bij antroewa



IJs met likeur, ik ben al meer dan een jaar aan het proeven


Het wordt een droge opsomming, maar ja, ergens moet het toch voor het nageslacht, voor de canon!, opgeslagen worden



Ik orden de likeuren op land van herkomst


En o ja: er wordt enkel roomijs gebruikt
Niks smaakjes, en vooral geen vanille-roomijs



Garden egg
Nederlanders leerden de zwarte aubergine als eerste kennen
Birma, dan Arabieren, dan Spanje, dan Frankrijk, dan Nederland
Engelsen leerden als eerste de Garden egg kennen, in India
Vandaag "eggplant"


Spanje


Calisay

Kruidenlikeur met kinine

Heavy; lekker als je niet teveel gebruikt

(Ik zag trouwens dat er drie proefnotities waren...)


Licor 43

Kruidenlikeur met vanille

Zelfde verhaal; mooi, maar niet teveel


Patxaran

Sleedoorn met wat koffieboon en sinaasappelschil

Ik maak het elk jaar

Gewoon heel erg lekker en nauwelijks zoet


Anís

Anijslikeur, variërend van zoet (Del Mono) tot droog (Chinchón seco)

Ook dat zou wel eens verslavend kunnen worden, vooral als je niet te zoete maar ook niet te droge gebruikt



Vietnamese mini aubergine


Portugal


Licor Beirão

Een van mijn favorieten

Kruidenlikeur met anijs
Aziatische en Braziliaanse kruiden

Erg mooi
Het heeft vaag wat van Liquor Strega



Thaise mini-mini aubergine


Italië


Limoncello

Niet te koud!

Uiterst heerlijk

Moet extra lekker zijn bij extra vet ijs zoals Clotted cream ijs


Liquor Strega

Kruidenlikeur met saffraan

Prachtig en kruidig


Amaretto

Prachtig, als je amaretto van amandelen hebt
Niet die vieze abrikozenpittentroep met die vierkante dop
Echte smaakt veel sterker, meer ook veel beter

Mooi, maar niet al te veel erbij
Mooi ook, dat niet nauwelijks zoete


Mirto verde

Mirte bladeren

Kruidig plus een fraaie bitterheid
Pasteus, en het zoet net voldoende


Vooral bij ijs proef je dat het met honing wordt gemaakt
Het bitter is dan mooier in balans met het zoet


Ramazotti

Een kruiden apéritif, maar uitstekend bij ijs

Kan een hit worden, net als ijs met Cynar


Cynar

Kruiden en artisjok

Meer een apéritif

Het zou zomaar cult kunnen worden

Bitterzoet!



Tamarillo, een zoete vrucht maar toch een aubergine
Indonesisch: terong api, aubergine vuur


Frankrijk


Crème de Menthe

Munt likeur

Geen idee
Ik heb twee soorten geprobeerd
Het smaakte allemaal nogal ordinair


Suze

Kruidenlikeur met gentiaan

W F Hermans dronk het

Ff wennen maar ik denk dat je er verslaafd aan kan raken


Gele Chartreuse

Heel mooi, werkelijk heel mooi


Cointreau

Ook heel mooi maar aan de sterke kant


Grand Marnier

Dat is dan net iets minder sterk smakend dan Cointreau

Ietsje nog wel, maar een mooie(re) combinatie


Bénédictine

De enige likeur die me niet bij roomijs smaakt

Alsof er een grote smaakafstand is




Dat zwarte is Turkse gedroogde aubergine
Voor dolmas
(Rood: paprika, geel: courget)


België


Crème de Cassis

En jawel, België

Ik vind de Crème de Cassis uit het achterland van Knokke beter dan die uit Dijon

Mooi, dat tikje bitter tegenover dat volle zoet


Mandarine Napoléon

Alweer een prachtige combinatie; roomijs met likeur is simpelweg een heel fraaie combinatie

Deze blinkt uit als "Een bittertje tegenover het zoet van het ijs"



Denemarken


Cherry Heering

Kersenlikeur

Prachtig

Mooie bitterheid, maar heel anders dan echt goede Amaretto



Pepino
Ook een zoete vrucht


Nederland


Amelander duindoornlikeur

Smaakt met ijs als een soort vriendelijkheid



Verder


Tía María

Koffielikeur met vanille

Mooi, vooral het contrast met het ijs



Nog te proeven


Curaçao
Passoã
Drambuie
Kahlua (om met Tía María te vergelijken)
Nobeltje



India
Chinese aubergine
Rechts ervan groene mango
Twee groene bergen erachter, dat is wat in Spanje alficoz heet
 Van Arabisch fakuz
Slingerkomkommer
Zie hier
Erg lekker voor inmaak op pekel