maandag 3 juni 2013

De Afghaanse keuken



Noesje Djaan
Een heel aardig boek, 225 pagina's, aardige tekeningen, interessante recepten.
Is nog nieuw in de handel maar ook in de ramsh.
Niet vragen wat noesje djaan betekent want dat vertellen ze niet.

Ook Oezbeekse keuken en Kashmir en Turkmenistan.
Qabeli pilau oezbeki, Oezbeekse pilav met rozijnen. Arroz limeño op zijn Oezbeeks zeg maar.

Veel woorden ken je. Naan, daal (dahl; linzen in Pakistan), bamiya (okra in het Turks), chapati, ghee, kofta, rot (roti)...


Ingrediënten

At ik eergisteren mungbonen, en zie!
Mausj pilau, mungbonen met rijst en abrikozen.
Mausjawa, soep met yoghurt.
Veel mungbonen met qorma (korma; search the blog).

Kruiden en zo
Asafoetida, fenegriek, kardemom, kassie (die keiharde supermarkt kaneel), nigelle (zwarte komijn; zie hier; alle links hier in een nieuw venster) en polei, zie hier.

Gandana
Dat is hier onbekend.
Iets tussen prei en lente-ui en sjalotten-blad in. Zie hier.
Veel verwerkt in gandana-flappen, zie hier. Bulani.


Naan

Salep, sahlab.
Gemalen orchideeënknollen, voor in melkdranken en ijs.
Populair in de Middeleeuwen bij ons. Zie hier.

Wat viel op

Brood
Lavash zie hier.
Oezbeekse naan zie hier.

Afghaanse lasagne met yoghurt ipv béchamel.
Zie hier.

En daar zijn ze weer!
Kofta-ye narges, nargisi kofta, beter bekend als scottish eggs of als œufs perdus of als eierballen.
Een gekookt ei ín een gehaktbal...
Zie  hier.


En gedroogde pruimen, alu bukhara, zie hier.
Met lamsvlees, spliterwten, uien, saffraan, munt en bittere sinaasappel.
Stoofschotel. Do piyaza. Zie hier.

Veel tsjatni's ook, chutneys, alhoewel je beter pickles kan schrijven want suiker zit er nooit in.
Veel met abrikozen, maar ook mint- of korianderblad.

Er wordt in dat soort landen veel op straat gegeten.
Aubergine-puree als dip voor brood, groente beignets, die prei-flappen maar ook gevuld met aardappel of met gehakt, een kommetje kikkererwten met muntsaus...


Spaarlampen!
Die lichte, ongestreepte, dat lijkt me die keiharde soort.
Geel van binnen en alleen voor jam en zo. 
Melon d'Espagne.
Zie hier.

"Kaas met rozijnen" las ik. Huhh?
O, maar dat is panir / paneer! Search the blog.
Heerlijk.
Zie hier.

Wat gaan we maken?

Gedroogd vlees
Zouten, asafoetida erop en drogen maar.
Weken, koken.

Yoghurtsoep met tomaten
Met ook ghee, knof en kurkuma.

Die panir.
Met rozijnen en citroensap.

Die pasta die je maakt door een lap deeg op te rollen en er dan dunne schijfjes vanaf te snijden.
Klaargemaakt met lamsgehaktballetjes en yoghurt.

Die lasagne van hierboven.
Lakhtsjak.
Ik moest daardoor in ene denken aan die Mexicaanse lasagne (misschien schreef ik dat al), die je maakt met tortilla's.


Kebab

Eieren met gandana.
Met prei dus.
Een soort omelet met bloem erdoor, waarvan je een soort koek bakt.

Tsjapli kebaab
Lamsgehakt-plakken waarvan je, met bloem erdoor, een soort burgers bakt.
Heet moet het zijn, met Spaanse pepers, en ook met koriander en lente-ui.

Lamskebab-worstjes.
Die zitten op pennen, en er zit spliterwtenpuree door en aardappel.
En ui, knof, paprika, korianderzaad.

Oven-kebab.
Iets dergelijks, maar dan met tomaat erdoor, en geen bloem of aardappel.

Die lamsstoofschotel met gedroogde pruimen.
Met uien, tomatenpuree, spliterwten, komijn, kurkuma, rode peper.
Iets anders dan die hierboven dus.


Vis in kruidig beslag gefrituurd

Lamsstoofvlees met kweeperen
Uien, gember, rode peper, kardemom, suikerstroop.

Ingemaakte citroenschillen
Met die nigella, fenegriek, suiker en zout.

En natuurlijk die abrikozen-pickles.
Met rode peper, witte wijnazijn, nigella en gember.

Leuk trouwens, het allerlaatste recept heet Doegh!
Yoghurt met komkommer (daar ook als fruit gegeten) en munt.
Zie dugh hier.