zondag 6 december 2009

Zondag na Sinterklaas


De Sint is weer vertrokken
Hij schonk mij twee paar sokken


Heb deze post vanmorgen voorbereid, wist dat ik al kokend gegarandeerd voor dit of dat even naar huis zou moeten en inderdaad, goede zwarte peper, Lampung (witte: Muntok) en postte.

Laatst bij die vermelding van Tjeempie wilde ik wat toevoegen, maar het schoot me niet te binnen. Vanavond in ene wel. Ans en Hans krijgen de kans. beduidend minder subtiel, maar bedenk wat een impact het had in een tijd waarin ik in de Helmondse boekhandel Verhagen op mijn vraag, ik had een boekenbon gekregen, naar een boek van Wolkers te horen kreeg "Dát verkopen wij hier niet!".



Wat een ramp is die Google tegenwoordig trouwens. Je opent (gmail @dres) je email, je opent (oud planet adres) dit blog, email geblokkeerd. Opnieuw ingelogd: dit blog geblokkeerd, zelfs in dusdanige mate dat je zo'n raar geschreven en nauweijks leesbaar woord moet overtypen etc.

Recept
Tomatensaus, koud
Snijd tomaten uit blik in de lengte in vieren en laat goed uitlekken (gebruik het vocht uit het blik en het lekvocht voor iets anders).
Pureer de tomaten met olijfolie, wijnazijn, mosterd en fijngehakte basilicum.
Serveer bijvoorbeeld bij geitenkaas of koud vlees.



Bacchante strijdend met een geit
Nou die heeft kracht in d'r armen; ik heb met geiten gelopen (ramp trouwens, dat continue klats! met de koppen tegen elkaar)

Tip voor Sinterklaasgeschenken: Ruilen.nl hier (alle links hier in een nieuw venster).

Dit blog hier heeft een prijs gewonnen. U mag zelf oordelen.

Recept
Tomatensaus
In iets olijfolie niet al te fijn gesneden ui aanbakken, met wat wortel en prei en eventueel selderijknol.
Er even later flink knoflook aan toevoegen.
Op laag vuur kruiden erbij: laurier, bonenkruid (liefst van de overblijvende soort, Satureia montana), koriander, zoet paprika-poeder, peper, ietsje nootmuskaat, ietsje kruidnagel, wat peterselie en/of selderij-blad.
Omroeren, en grofgesneden heel rijpe tomaten (aan de plant gerijpt!) erbij of gewoon rijpe met ietsje suiker.
Op hoog vuur omroeren.
Na even bouillon erbij, tomaten-puree en een flinke scheut rode wijn.
Zacht laten doorpruttelen, prakken, en proeven op zout, peper en suiker.
Met een stevige witte wijn smaakt het trouwens ook prima. En ook met lict zoete Chinese witte wijn.



Bolognese. Dit kan, maar spaghetti is totaal uit den boze. Tagliatelle.

In het Arnhems museum een tentoonstelling over moderne sierraden. Zoals gebruikelijk (Flash site) kan ik geen link geven en moet je zelf zoeken.
Hier.

Het Openluchtmuseum doet het beter. Wintertentoonstelling hier.

Kunsthal (Pam: dwaas gebouw of woorden van gelijke strekking) hier; Hopper en Syrische, jawel, lingerie.



Zou dit die Engelse geitenkaas met groene salievlekken zijn? Of is het basilicum? Volgens mij salie èn basilicum.

Het Wereldmuseum is weer open; tentoonstelling Oceanië hier.

Teylers bestaat 225 jaar. Hier. Slecht gemaakte site. teylers.nl werkt niet en www.teylers.nl herleidt tot .eu.

Recept
Tomatensoep met worst, rate-rate, Provence
Bak verse worst (die wat is ingeprikt) snel bruin in olijfolie (hieronder de rate-rate worst; kleintjes, formaat rate aardappelen).
Haal ze uit de pan.
Bak in de olie ui enzovoorts, om tomatensaus te maken; gebruik geen groene kruiden en geen knoflook.
Giet bouillon bij de saus zodra die goed is en voeg geplette knoflooktenen toe en vers salieblad.
Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht doorkoken met de worst erin en breng op smaak met zout en peper.
Leg sneden boerenbrood op soepborden, schep er de soep over, strooi er geraspte kaas over en serveer met de worst.