woensdag 30 december 2009

Vier dingen eerst


en dan dagelijkse de eind van de dag werkzaamheden en dan de rest hier.

1]
Helemaal vergeten: 22 december bestond dit blog twee jaar.

2]
Oliebollen recept van mij. Ik vind ze super. Al zeg ik het zelf. Wil me publiekelijk niet op de borst slaan (dat is nog erger dan een gentleman die niet upon the face geprezen wenst te worden) maar voor dit recept en verderop lams mag dat.
Reken op minstens 500 gram bloem voor vier personen.
Gebruik 3/4 normale bloem en 1/4 boekweitmeel.
Meng het merendeel van de bloem met wat zout, twee eieren, gist voor 500 gram bloem en een flinke schep rietsuiker.
Meng goed en maak er met melk een redelijk stevig deeg van.
Laat op een warme plaats rijzen, af en toe omroerend.
Zodra er blaasjes in het beslag ontstaan is het goed; gebruik dan de rest van de bloem om het zo dik te maken dat het net niet van een lepel afloopt.
Maak het frituurvet warm (160 graden).
Schep een soeplepel vol uit de massa, werk met een andere lepel aanhangende beslagdraden op de lepel en schuif met die tweede lepel het beslag in het vet.
Enzovoorts, en de oliebollen enkele malen draaien tot ze rondom mooi bruin zijn.
Serveer met poedersuiker.
Maak het beslag tijdig en zet, als blaasjes, in de koeling.

Soms wordt door het deeg ook melkpoeder gewerkt en/of boter.

Ik bak de bollen dus op 160 graden.
Men zegt dat ze op 180 graden gebakken moeten worden omdat ze anders te vet worden; mij lijkt dat dat wel zou kunnen zijn als de hier genoemde toevoegingen niet worden gebruikt (rietsuiker?). De mijne zijn niet vet.

Variaties: werk stukjes appel door het deeg en/of rozijnen en/of stukjes sukade.

Oliebollen met bakpoeder (als het niet anders kan): gebruik half melk half pils.Heb het al een keer verteld. Samuel Eilenberg logeerde om en om Kerst en Nieuwjaar bij me. Begon ik over wiskunde. Priemgetallen. "Martin, you are not a mathematician. Go and get me some more ollybolly" (of herring of The Herald Tribune).Zijn portret zoekend kwam ik op deze site natuurlijk, en naast zijn portretten ook onderstaand plaatje, een van zijn specialiteiten naast mathematica, Dongson brons. Dit is een rain drum die hij aan het MET schonk.
Hij was ook specialist in betelscharen en, net als ik, en zo kenden we elkaar, Batak.3]
Wasmachine-probleem middels politie-ingrijpen opgelost. Laat maar.

4]
Nou ga ik me voor de tweede keer zelf bewieroken. Had een restje van dat lamsvlees in de 0 graden koeling bewaard, at dat zojuist, mensen, dat is wel zo lekker...
Zie 28e.

Hieronder een betelschaar.
Het rare is, of ik moet me erg vergissen, dat je praat over betel noot, maar dat bestaat helemaal niet. Betel blad. En sirih noten.(Balinese betelschaar)

Post. C1.

Verdomd! Ik vroeg me telkens af, als ik in Bordeaux-tijd je blog las en je achter je zoveelste kop thee zat; zou die man wel een fatsoenlijke kop koffie drinken? Wou je daar al eens om vragen en vergat het weer. En je drinkt dus inderdaad geen koffie. Arme man! Nou ja, weet ik veel, maar niets is heerlijker dan een goede kop na een goede maaltijd, mèt een klein glaasje geurigs ernaast.
Ach... Goede thee is lekkere thee...

Dat brengt me op het volgende onderwerp: kreeg van [...] in ruil voor al het gekook een fles eau de vie van hulstbes. Nou jij weer. Laat ik eerlijk zijn, ik had al van die stokerij gehoord. Staat in Varik (daar heb je het centrum van Nederland weer, langs de Waal) en is van Bas Lubberhuizen en 'n vriend. Ik wist dat ze een prijs hebben gewonnen voor hun kweepeerbrandewijn, je moet eau de vie zeggen, maar het is natuurlijk gewoon goudeerlijke brandewijn. Maar de kweepeer was voor dit jaar uitverkocht, daarom kreeg ik die hulstbes, die ook al een medalje gekregen schijnt te hebben. Ben benieuwd, nog niet geprobeerd. Een gemeenschappelijke vriend kwam al bij me vragen of ik nog kweeperen over had dit jaar, voor die stokerij. Maar ik had alles al verwerkt, en ja - één boom, dat zet geen zoden aan de (Waalband)dijk.
Ze hebben een aardige site, lees bv die stukjes uit Volkskrant en Parool na.

Uhh, ik heb dat ooit gedronken. In Frankrijk. Op dezelfde avond als eau de vie van rozebottel. Gratte cul, krab kont. Maar herinner me de smaak niet meer... Wel dat het lekker was en "interesant".
Site hier (alle links hier in een nieuw venster).

Lees daar dat er ook een winkel in Groningen is die hun spul verkoopt. Dus wat let je?
Groet
C1

Erop af!

Woensdag Telegraafpuzzel (vorige week onoplosbaar, vandaag 1 minuut), Nederlands schrijfster, (Lydia) Rood. Maar, zo schoot het me te binnen, je hebt ook Margriet. En dat was de dochter van de koene huisarts die ik had toen ik nog bij mijn ouders woonde, in Helmond.
Ooit had ik een vriendin, ik zeg nou niet waarom ik daarop kwam, niet om de naam iig., maar goed, die had een SM relatie gehad met een beroemde Nederlandse pacifist. En die pacifist was de S...Tsjongejonge, wat een volk was dat. Maar ik moet zeggen: een wip was weinig probleem...

Luister naar, "teruggevonden", op het gevaar af dat ik dit al eerder postte, Lou Reed, just one night. Prachtig.

En ook op het gevaar af van de 2e keer, maar ach.
Aldi, enkele dagen geleden. Grote fles afwasmiddel (prima spul weet ik), pakje katenspek (uitstekend en niet weinig), Earl Grey (zie comment elders op het blog), ketchup (prima) en bus zout. 3,63...

Zo kan die wel weer...Ketchup