donderdag 10 december 2009

Geen idee of


dit wat wordt vandaag. Doodmoe (tweede Mexicaanse prik gisteren?), veel werk, K. en M. enige uren op bezoek.
Enfin.

Eerst maar een recept, voor de culi-refo's.
Tonijn, gegrild
Dat kan dus niet met tonijn uit blik, wat trouwens geen echte tonijn is maar "White tuna" (omdat het bij koken wit wordt) of ook wel Bonito of Skipjack of zoiets.
Wrijf tonijn-steaks in met olie en gril ze (of bak ze in een goed hete oven).
Bak in boter gesnipperde ui en knoflook, werk er citroensap en fijngehakte kappertjes door en laat een minuut op laag vuur staan.
Serveer bij de vis, die je vóór het serveren zout en pepert.Beëindigde (schrijf je dat zo?) de biografie van Karel van het Reve gisteren. Denkbeelden van een dubelleven, Ger Verrips. Schreef er al eerder over. Schreef dat in het een na laatste hoofdstuk we pas in 1978 zijn. En nu blijkt -natuurlijk- het laatste hoofdstuk afgeraffeld.
Laatste hoofdstuk, pagina 433, 2e linea "[...] en de anonieme, onder het pseudoniem Henk Broekhuis in NRC Handelsblad waren olie op het vuur [...]
Anonieme wat??
434, 1e alinea. (Femke Last neemt een heel bijzondere plaats in het boek in.) "[..] de ondergang van de boot van Femke Last". Mogen we wat meer weten?

Mooie citaten van Schopenhauer.
Alte Regel der Weltleute.
Parlez sans accent, duidelijk, eenduidig spreken.Schopenhauer ging elke dag exact om vier uur 's middags wandelen. Of om tien uur 's morgens, daar wil ik vanaf zijn. Hoe dan ook, met zette er zijn horloge op gelijk.

Hoe dan ook, lees nu Nop Maas, Gerard Reve deel 1. Veel dikker dan Karel (440 pag's > 700) en het boek is veel groter ook (hogere pagina's) èn dit is enkel deel 1.

Kwam er tot mijn verbazing Theo Dobbelman in tegen. Zie over hem hier (alle links hier in een nieuw venster).
Die was toen, op de door gebroeders Reve bezochte Grafische School, leraar chemie of zoiets. Later, inderdaad, en ik heb mensen leren kennen die hem gekend hebben, bij de experimentele afdeling van de Porceleyne Fles.Dit is werk van Dobbelman. En voor alle duidelijkheid: dit meisje is aan de oude kant, voor wat Dobbelman betreft. Ik kom hier binnenkort op terug. Bezoek aan kasteeltje in Frankrijk waar zijn "huishoudster" woonde, de vrouw die met een Canadese schijn-echtgenoot meisjes (voor hem) adopteerde, 8, 9 jaar oud, elke twee jaar een, zodat hij altijd "zicht" op meisjes van die leeftijd had.
Ik voeg er meteen aan toe: nooit een vinger uitgestoken, dat niet.
Maar wel uitgebreide foto-sesies...Ook dit is Dobbelman en ook dit is ouder dan waarin hij was geïnteresseerd.
Dat hele kasteeltje in Frankrijk hing van boven tot onder en van links tot rechts vol met beeldjes, aquarellen en foto's van blote meisjes van 10, 11 jaar. Dat was heel vreemd, als je daar binnen kwam (ik als kok maar was er pijlsnel weer weg).