zondag 13 december 2009

Ascleps en veranderingen
Woensdag gehaktdag (die tiepe woonde hier in de buurt) en vrijdag Ascleps bloemen dag (door omstandigheden deze week verplaatst naar zondag). Huerniopsis atrosanguinea. Wat atro betekent lukt me niet om uit te zoeken; geen idee (Grieks?); sanguinea: bloedend.

Recept
Tortilla Antioqueña, Colombia (Eigenlijk heet Colombia Columbia en Bolivië Bolivia in het Nederlands, maar goed.)
Gebruik een cataplana, of iets wat daarop lijkt; een wok met een platte bodem, een koekenpan met hoge randen. Zo'n ding met twee hengsels, waar ze in Spanje olijfolie in doen en in bewaren en er elke dag de frieten in bakken (oorsprong frituur, overigens).
Frituur blokjes oud brood goudbruin in flink olijfolie, zoveel olie dat het dus op frituren lijkt. Haal uit de pan en laat uitlekken.
Doe hetzelfde met dobbelstenen bakbanaan.
(Laat de olie koelen, giet door een fijne zeef, wrijf de pan schoon,
giet er de olie weer in, doe er een deksel op en zet zo weg.)
Bak blokjes chorizo in een koekenpan, in iets olijfolie. De chorizo moet goed pikant zijn; zoniet, bak dan kort ook rode peper in stukjes mee.
Werk brood en banaan door losgeklopt ei, met zout.
Giet in de pan over de chorizo-blokjes en bak op vrij hoog vuur tot de massa voldoende is gestold om de tortilla te kunnen draaien.Secamone laxa (Madagaskar; door de geïsoleerdheid is Madagaskar botanisch en faunisch, hoe zeg je dat, uiterst interessant. De baobab komt er vandaan en de reizigerspalm. En halfapen en tig zeldzame dieren en planten. En omdat de Ascleps over de hele wereld voorkomen, komen ze ook daar dus voor, de indringers. En nog wat: je ziet Indonesische motieven in weef- en schilderwerk; een deel van de bevolking is voortgekomen uit aangespoelde Indonesiërs.)Stapelia desmetiana (weer zo'n bloem waarvan de trilharen onafhankelijk van de windsterkte steeds in één ritme bewegen of, zachte of harde wind, niet bewegen)

Gisteren ei - snijbonen - pasta: wordt maandag. Ging ergens koken omdat ik er niet op kerst-/afscheidsfeestje kon komen; dan kom ik wel vandaag zelf wat koken. OK. Kalfstong, maderasaus, gele dikke rozijnen, rijst. Geen groente want dikke salade vooraf. Kaas en vanilleijsbolletje met espresso erover, café liègois.

Vanavond, wat wel doorgaat (want die eieren dat kan niet vandaag want gisterenavond laat nog de twee laatste eieren in de pan met snee brood en plak kaas) kastanjechampignons (uit de streek!), krab en rijst.

Zal weten te melden hoe de Aldi-aanbieding-krab smaakte. Aldi Earl Grey thee is vreemd; uiterst geurig en smaakvol maar niet de correcte smaak. Aldi eieren, die ik voor de eerste keer kocht, uiterst smaakvol.Stathmostelma praeterissimum (de zeer vroege Stathm.?)

Ben bezig met een vergelijking Aldi AH SdB appel- en sinaasappelsap, goedkoopste huismerk 1,5 liter soort (waarvan ik overigens nog niet weet of AH dat heeft; wel van die handvat-containers). Voorlopige beknopte uitslag: SdB appelsap te zoet, Aldi sinaasappelsap te slap.

Niks te melden verder, op een recept na.
Tortilla met gedroogde paddestoelen (Geen idee waar het vandaan komt, vorige in Spanje gelezen, dit?? Maar wel gemaakt en erg lekker)
Week gedroogde paddestoelen in een dubbel volume van de paddestoelen aan warm water; roer regelmatig om. Laat minimaal een uur weken.
Bak in olijfolie ui, knoflook en wat soepgroenten.
Kruid met geplet korianderzaad, idem komijnzaad, genroken foelie en kruidnagel, peper en zout.
Voeg de paddestoelen en het weekwater toe en breng aan de kook (bospaddestoelen: uit het weekwater scheppen en schoonspoelen; het weekwater daarna door een fijne koperen of "paardeharen" zeef gieten).
Laat een kwartier zacht doorkoken zonder deksel; kook daarna de vloeistof snel in.
Zet ondertussen een ingevet bakblik in de oven met daarop grove stukken tomaat en rode paprika.
Haal maïs-tortilla`s aan beide zijden door olijfolie, beleg een helft met het paddestoelenmengsel, bestrooi met parmezaan (of geraspte Mexicaanse Monterrey!) en klap dubbel.
Leg de tortilla`s ook op het bakblik tot ze goed warm zijn en serveer met de groenten.

Geen Ascleps plaatjes meer, ik bedoel: geen voorbereide meer. Dan maar even reklame voor Greenpeace.