zaterdag 5 december 2009

Leuk! en nog zo wat


Leuk dus! Met een RedGreen donkerblauwe lange camel houtje-touwtje jas (640 Eu.; gekregen), openhangend, eronder een JF Sports trui (200+ Eu, gekregen) en daaronder een State of Art overhemd, serie Modern Classics, die met dat derde knoopje van boven met rood garen (100 + Euro; gekregen) een Groningse sjieke kledingwinkel binnenstappen en rondkijkend rondlopen. Buig knip...Oei. Las in de biografie van Karel van het Reve, "Gorter!", nooit iets van gelezen behalve Mei dan; bieb, vond een Gorter, kwam thuis, was Mei. Ik bedoel: keek niet goed en verwachtte verzameld werk of zo.

Mei is overigens wel mooi maar wel erg lang.
Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht,
In een oud stadje, langs de watergracht --
In huis was 't donker, maar de stille straat
Vergaarde schemer, aan de lucht blonk laat
Nog licht, er viel een gouden blanke schijn
Over de gevels van mijn raamkozijn.
Dan blies een jongen als een orgelpijp,
De klanken schudden in de lucht zoo rijp
Als jonge kersen, wen een lentewind
In 't boschje opgaat en zijn reis begint.
Hij dwaald' over de bruggn, op den wal
Van 't water, langzaam gaande, overal
Als 'n jonge vogel fluitend, onbewust
Van eigen blijheid om de avondrust.
En menig moe man, die zijn avondmaal
Nam, luisterde, als naar een oud verhaal,
Glimlachend, en een hand die 't venster sloot,
Talmde een pooze wijl de jongen floot.
(Je zou niet verwachten dat Gorter er zo uitziet, zo oud...)

Recept
Tomaten-salade
Gebruik natuurlijk erg goede tomaten, Roma- of pruimtomaten bijvoorbeeld. Ze moeten goed rijp zijn, en liefst aan de plant gerijpt, maar niet overrijp.
Snij de tomaten, doe ze in een houten sla-kom die goed ingewreven is met halve knoflooktenen, en werk er gesnipperde ui door en ontpitte zwarte olijven.
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout, of beter nog Rock salt.
Serveer met goede olijfolie en goede wijnazijn, en met ciabatta of pizza bianca (search the blog).Pizza bianca, "witte" pizza (geen tomatensaus)

Ga over een half uur die erwtensoep serveren. Zie gisteren. En deed inkopen voor koken morgen. Hoofd werd vis, witte vis filets onder mais en tomatensaus, search the blog; vóór bloemkoolsoep met bier (search the blog), na Toscaanse appeltaart (search the blog).

Zaterdags in de kroeg, dan kan je intellectuelen treffen. Super niet, maar ze steken boven het dorpse gemiddelde uit, dat wel. Ze, ja, een van hen dan, vanavond, had Ayers gelezen, Language, truth and Logic. Kwam te boven bij een discussie over moraalbesef bij kinderen. (in Zuidhorn, een week of drie geleden, zijn er meer dan 50 vernielingen aangericht; enkele dagen geleden 5 jongens opgepakt).Ik zeg "Ik juig het toe dat iemand Ayers leest, maar ik veroordeel mensen die wel Ayers maar niet Hare lezen", de kritiek van Hare op Ayers bedoel ik. Gaat over het hele gamma verschil tussen "Volgens mij ga jij die deur dichtmaken" en "DEUR DICHT GODVERDOMME!"

Nav. de eerste stap, "Volgens mij ga jij die deur dichtmaken", kwamen we op, ik weet niet meer hoe, "The fallacy of concreteness" zoals Kousbroek het noemt, Google geeft iha "The Fallacy of misplaced concreteness". Vrouw, vriendin met kind op bezoek, vrouw zegt dat ze die bloemen van Dirk gekregen heeft maar niet weet wat erachter zit, kind gaat achter bloemen kijken (en ik, als Asperger...)The language of morals.
"The problems of conduct, though sometimes less diverting then crossword puzzles, have to be solved in a way that crossword puzzles do not. We cannot wait to see the solution in the next issue because on the solution of the problem depends what happens in the next issue."
Link hier (alle links hier in een nieuw venster).Hare

Recept
Tomatensaus, Caribisch
Bak in wat olie ui en knoflook.
Voeg stukjes groene paprika toe, roer even om op hoog vuur, zet het vuur laag en kruid met zout, peper, cayennepeper, laurier, koenjit of safraan en zoet paprikapoeder.
Laat even staan, af en toe omroerend.
Doe er geprakte tomaten bij en wat witte wijn.
Laat inkoken.
Serveer met kreeft of zo...

Salsa Romesco, Spanje. Lijkt er wat op.
Geen paprika, wel stukjes amandel en stukjes rode spaanse peper.
Kruid met korianderblad en zout.Vanavond Sinterklaas. Oorsprong is niet het later verzonnen uit de pekel redden van drie kinderen. 4e eeuw of zo, Nicea (Turkije): drie dochters van een verarmde edelman dreigden in de prostitutie te geraken omdat die edelman geen geld voor bruidschatten had. En Sint Nicolaas gooide drie avonden achter elkaar een gouden bal door hun raam.
Begin 14e eeuw, St. Nicolaaskerk Utrecht: schoenen zetten (van wie is onduidelijk), rijken deden er op 5 december geld in en dat werd op 6 december onder de armen verdeeld.En als Asperger ben ik blij aan geen enkel Sinterklaasfeest mee te hoeven doen...

Vergat haast nog wat. C1.
Nou Maarten, ik heb het een beetje proberen uit te zoeken. Was gisteravond naar een voorstelling(kje, niet erg veel aan eerlijk gezegd) van ***. Na het toneelgedoetje en de omklederij hing *** zijn accordeon om en werd het jordanese levenslied eer aan gedaan. Dat was leuker. De begrafenis van Manke Nelis, Mensch durf te leven - dat werk. Vroeg *** om uitsluitsel over zijn instrument, maar hij keek me wat moedeloos aan en zei "vraag maar aan ***". Zelf heeft hij, *** dan, ook zo'n knoppending thuis hangen en kan daar eigenlijk niet op spelen: te moeilijk. Zijn accordeon is zo'n gewone, met aan de ene kant een klavier en aan de andere kant knoppen (voor de accoorden).
Vanochtend dus aan *** gevraagd. Heel in het kort zit het zo: die knoppendingen die je zo goed in de jota navarra ziet, en in de baskische hoe-heten-ze-ook-alweer, dat zijn diatonische gevallen. Je had dus gelijk. Diatonisch wil zeggen, dat ze 'n gewone toonladder volgen. Inderdaad per trek en duw. Omdat ze diatonisch zijn kunnen ze niet moduleren (= van toonsoort veranderen). Daarvoor heb je chromatische nodig. Die volgen niet een toonladder, maar gaan per halve toonsafstand.
Dus de diatonische doet c d e f g a b c (bijvoorbeeld) als je dat wat zegt, je kunt het ook do re mi fa sol la ti do noemen. Dit zijn bv de trekzakken.
En de chromatische doet c cis d dis e f fis g gis a ais b c. De accordeon met klavier is uiteraard chromatisch, want die heeft witte en zwarte toetsen. Ben je daar nog?
Nou wil het geval dat alleen de bandoneon een chromatische trekzak is. Daarom schijnt het ook zo moeilijk te zijn om te spelen. Bandoneisten kunnen bv niet van blad spelen (noten lezen zonder eerst een partij te studeren) want die moeten echt uitzoeken hoe ze een stuk moeten "aanpakken".
Ik hoop dat je het een beetje kunt volgen.
Prettig weekend, waar je niet aan doet (houen zo, jongen)
C

Ja, ik volg en blijf bij. Maar wat bedoel je met "chromatische trekzak"?
En nog wat, maar dat weet je al wel denk ik: die Mexicaanse dat zijn niet dezelfde als die Argentijnse bandoneons; die Mexicaanse dat zijn diatonische knoppen. Ex Duitsland, Höhmer, geïmporteerd met de polka erbij.

Had dit afgesloten en direkt daarna, in ene wist ik het weer. De Corona II! (Uhh, youtube vanavond: af en toe moet je afsluiten en opnieuw openen.)Ik zoek naar muziek met zo een ding maar vind dat niet.
Hier een gewone (alle links hier in een nieuw venster).
Vond ook als bijvondst dit (dat meisje in het midden, speelt die of doet ze alsof?).
Bajo sexto guitaar, super klassiek, prachtig, hier, en een knoppen???
hier.
Ja, dat is een knoppen...
Beetje onduidelijk. Waarschijnlijk een kwestie van proberen te overleven hier. Jezus...
La cucaracha, de krekel hier; geen knoppen.
Ook geen knoppen?, Texas hier. Eigenlijk denk ik dat het een knoppen is. In het zuiden van de US heel bekend, met de Duitse immigranten meegekomen diatonische Höhner, zie boven.