dinsdag 22 december 2009

1 maal Leeuwarden,


twee maal boos en drie maal toeval.

Morgen Leeuwarden, Princessehof. Weer zo'n kruksite, Flash intro blijft maar doorlopen en "skip intro" werkt niet. Althans niet in FireFox.
Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Tentoonstelling over Chinees exportspul voor locale markten, bv. bencharong (zie hieronder) voor Thailand (ik heb altijd gedacht dat bencharong een soort pâte tendre was, "zacht" porselein, en in Thailand gemaakt. Zie volgende foto. We zullen zien, morgen).
En wat we misschien ook zullen zien daar is spul wat ik ze heb verkocht, jaaaaren geleden.



Twee maal boos.
Kreeg gisteren een brief van Anderzorg. Ze hadden mijn brief (twee keer verstuurd) "niet gehad", maar ze reageerden wel op een Franse factuur die daarbij zat, en ze stuurden wel vlak na het verzenden van mijn brief, waarin verzoek weer verzekerd te worden, de polis en de rekening. Ongelofelijk.
Daarnaast een maand geleden een brief van een deurwaarder, ik was "niet ingegaan op hun aanbod van een minnelijke schikking" (nooit eerder die lui aan de lijn gehad), moest een kleine 100,- betalen "inzake CGhb667". Schreef dat ik graag wilde weten wat CGhb667 was, kreeg gisteren antwoord. Dagblad van het Noorden augustus - oktober 2008. Dook in m'n bankboek, keurig betaald. Heb zelfs ivm vertrek naar Frankrijk 2e helft oktober teruggestort gekregen. En bij de kopieën van de rekeningen van die deurwaarder zat heel oktober en ook nog, apart, de tweede helft van oktober. SIC.



Balthus, Les Enfants, de kinderen

Recept
Tropisch fruit met kwark
Pureer tropisch fruit en breng aan de kook met suiker en een flinke scheut Bristol Cream.
Breng op smaak met citroensap en bind met maizena.
Serveer warm bij goed gekoelde kwark of verse kaas.



Salak. Meest uit Bali. Je vind het hier nauwelijks omdat het slecht bewaart en slecht tegen koelen kan.
Palmvrucht. Salakplukker is een zwaar beroep vanwege de honderden enorme doorns.
Je vind het ook weinig omdat je wat moet weten. Slangehuid eraf, grote knoflooktenen (moeten echt wit zijn, niet gelig; deze hier is misschien al niet meer goed), en daar moet ook nog een heel dun doorschijnend velletje vanaf, wat erg bitter smaakt.

Drie maal toeval. Deed boodschappen, voor oud vrouwtje, oud mannetje en mezelf. AH 11,44. Aldi 12,44. En verdomd, SdB 13,44...



Intrigerende foto's in de biografie van Gerard Reve.

O ja. Je hebt rond deze tijd altijd kreeft in de super, meestal in zo'n koker met bevroren zeewater, kreeft gekookt. Maar nu heeft AH rauwe kreeft. Ja, diepvries wel, maar toch.



Het is een homard, itt. rauw ook rode langouste. Als me mijn geheugen niet bedriegt is homard lekkerder dan langouste (zie foto hieronder).



Recept
Tuinbonen met artisjok en ei
Kook de tuinbonen half gaar.
Bak in een stoofpan sneden oud brood in olie bruin en haal uit de pan.
Bak in de olie op laag vuur gesnipperde knoflook en bos-ui.
Voeg de bonen toe (bewaar het kookvocht), stukken tomaat en in vieren gesneden kleine ongekookte artisjokken (of later gekookte uit blik).
Kruid naar smaak maar gebruik in ieder geval komijn, giet er voldoende bouillon bij om de artisjokken gaar te kunnen laten worden, breng aan de kook en laat met een deksel op de pan een half uur op laag vuur staan.
Werk er het gebrokkelde brood door, voeg eventueel wat kookwater toe, breek eieren boven de bonenmassa en laat ze, met een deksel op de pan pocheren.



Hanny Michaelis, dichteres, is een intrigerende vrouw. Ze schreef heel openhartig over haar ontmaagding door Gerard.

Zweedse luchtige oliebollen, Trouw, hier.

Kreeg van iemand een fors stuk gekookte zalm. Maakte er met mierikswortel, crème fraiche, pickalilly (of hoe schrijf je dat), groene peperbolletjes en kappertjes een heerlijke spread van.



Reve had -ook- oog voor mooie vrouwen. Dit is zijn eerste vriendin, Tine Fraterman, begaafd zangeres en -zeer- begaafd portretiste.
Alles gestolen uit de uiterst aanbevolen biografie van Gerard Reve, deel 1, Nop Maas.