dinsdag 15 december 2009

Dit en dat en zus en zo


Recept eerst maar.
Tortilla`s (Mexicaanse deze keer) met aubergine en blauwschimmelkaas
Snij de aubergine in plakken, bestrooi met flink zout, 10 minuten, draaien, zout, 10 minuten, heel goed afspoelen en uitknijpen.
Bak ui en knoflook in olijfolie, en kruid met (alles gebroken) peper, komijn en korianderzaad.
Giet er een scheut bouillon bij en wat droge witte wijn; laat inkoken.
Bak de schijven aubergine, eventueel door bloem gehaald, goudbruin in olijfolie.
Giet een scheut olijfolie op een bakplaat en haal daar de tortilla`s door (twee per persoon).
Leg de helft van de tortilla`s op de bakplaat en beleg ze met de schijven aubergine.
Verdeel het ui-mengsel over de tortilla`s en leg er dan kleine stukjes blauwschimmelkaas op.
Leg op elke tortilla een tweede en druk wat aan.
Bak in een oven op 200 graden tot de tortilla`s goudbruin zijn.



Post van C1.
Dag Maarten.
Atro- is een voorvoegsel (geeft mijn streepje al aan). Betekent zoiets als donker- , of extra, in de zin van een versterking. Bv atrovirens = donkergroen ('extragroen') , of atropurpurea = donkerpurper. Atrosanguinea dus zoiets als 'donkerbloedkleurig' of 'extra op bloed gelijkend'.
Praeterissimum ken ik niet, binnen het botanisch potjeslatijn. Wel 'praecox', wat zoveel wil zeggen als 'vroegtijdig' of 'voortijdig bloeiend'.

Dank. Vraag me nog steeds af of atro Grieks of latijn is.
Kun[...]
Amsterdammer! Valt mee dat er niet "ken" staat...
[...]je in je Ascleps-berichten 'ns iets meer vertellen over die dingen? Welke familie? Ik was bv hogelijk verbaasd ineens Hoya en Stephanotis aan te treffen. Is het de familie van de Asclepiaceae? Ik ken alleen Asclepias, welke naam weer van Aesculapius schijnt te komen. Maar wat jij wekelijks laat zien is kennelijk een enorm uitgebreide familie.
Dag
C

Ja, staat genoteerd.



(Hoe ik aan deze foto kom? Alslajemedood...)

Ja, ik heb genoten van de Balthusjes. Er zaten er bij die ik nog niet kende. Ik herinner me vaag dat er niet zo lang geleden, laten we zeggen 2 jaar (kan ik nooit zo goed schatten), een flink artikel in de NRC of de Groene (want die 2 lees ik, meer kan ik niet aan) over Balthus heeft gestaan. Er was een aanleiding, al weet ik niet welke. Zoveel jaar dood? Zoveel jaren gelden geboren? Er ware nieuwe feiten over zijn achtergrond, die hij zelf nogal mystificeerde, boven komen drijven. En er werd uitgeweid over zijn voorliefde voor zeer jonge meisjes.
Is dat zo? Gatsie!
De Gitaarles kwam toen ook langs. Ik moet altijd grinniken om dat schilderij, vooral omdat het me onmiddellijk herinnert aan een schilderij van Max Ernst, dat geloof ik 'Die Heilige Familie' heet. Ken je dat? Vind ik nog leuker dan die Balthus: de maagd Maria, met halootje op de knot, die het kindeke 'a good spanking' op de blote billen verkoopt. Zó stevig, dat het halootje van de kleine op de grond valt. Je kunt het wel opgoogelen, denk ik - jij wel.



Bijgaand, boter bij de vis, ik heb je adres, rekening komt. ("kompt". Gerard Reve. Mailde vanavond aangaande deel 2 biografie Nop Maas aangaande -klets- Nijmegen 1968 medogenloze jongen. Dat was ik, maar niet medogenloos.)

Ook leuk dat je nog eventjes doorging met Bordeaux, al was het niet spectaculair. Maar het wordt tenminste niet vergeten.
C

Nee. En ik had al lang terug moeten zijn. Maar ja. Schouders...
Donderdag weer wat Bordeaux. Morgen Leer (gratis treinkaartje van Arriva; lekker Duits eten kopen, Harzer Schmelzkäse en zo). Vrijdag injecties in gewricht.

Ik heb nog twee mooie Balthus'jes, portretten van vader met kind. Dochter, natuurlijk.



Juan Miró en zijn dochter Dolores (in het boek Dolorés, wat me een fout lijkt).



André Derain (met dochter???)

Recept
Tortilla`s met sardien
Bak in de olie van sardines, ui en knoflook aan.
Kruid met komijn, laurier en wat groene kruiden (gebruik in ieder geval oregano).
Voeg bouillon toe en laat zowat inkoken.
Warm er stukjes rode paprika in op en doe er ook redelijk wat mild paprikapoeder bij.
Warm er de geprakte sardines in op en roer goed om.
Haal van het vuur en doe er flink fijngesneden groene pepers op pekel door (pepperoncini of minder scherpe lange groene van de Turkse winkel, of Sliced Jalapeños van de betere super) de pepers moeten niet volledig uitgelekt zijn; voeg ook het vocht toe dat bij het snijden vrijkomt.
Wrijf twee tortilla`s in met olijfolie, leg er een in een ovenschaal, beleg met het mengsel, leg er de tweede tortilla op, druk wat aan en zet een minuut of 10 in een hete oven.
Snij in tweeën met een pizza-snijder enzovoorts.



De kamer