dinsdag 8 december 2009

Bieb etc.
Was net op de bieb, wilde eerste deel Nop biografie Gerard Reve bestellen en deel drie Verzameld werk Karel, beide te recent, nog niet in Groningen of nog niet in systeem (bij de medewerkers daar op het nachtkastje, dat kan ook).
Hoorde twee titels over Karel voorbij komen, die Russische (of "Russische"?) en dat boek van Grunberg van gisteren, maar dat heette anders, iets van Ik heb nooit Reve gelezen of zoiets. We zullen zien zei de blinde.Craquelure (en hierna: allemaal PhotoShop "Filters". Nooit gebruikt. Wat moet je ermee?)

Recept
Tong van de molenaarsvrouw, sole meunière
Trek het vel van de tong (maak een inkeping achter de kop en trek het los richting staart, de kop en het vel met een theedoek vasthoudend; als het vel makkelijk loslaat is de tong niet vers).
Verwijder de kop, haal de tong uit en maak hem schoon.
Zout en peper de tong en haal hem door bloem.
Bak de tong in hete boter aan beide zijden goudbruin.
Leg de tong op een bord, giet er de bakboter over en strooi er gehakte peterselie over.
Serveer met citroen of giet wat citroensap in de hete bakboter, meng en serveer naast de tong.
De tong kan ook worden gepaneerd; bloem, ei, paneermeel.Plastic wrap

Lakenhal, Van Doesburg hier (alle links hier in een nieuw venster). Heb ooit een zelfportret van hem gekocht / verkocht.Posterized

Lachen gieren brullen vanavond in de kroeg. Allemaal hilarische dingen opgehaald. Dat C. achterover deinsde van mijn knoflookbek, tegen de drankkast stootte en een magnum op z'n kop kreeg. Dat W. plastic theelichtjes had gekocht met een batterij'tje erin en een kunststof "vlammetje" erop, dat Z., die van niks wist, al die lichtjes met zo'n fornuis-aansteker ging aansteken, begonnen mooi te branden elke keer maar toen ze klaar was rook ze wat vreemds, keerde zich om, alle vlammetjes uit... C. en Z. staan overigens met Venezolaanse specialiteiten (empanadas!) op de markt in Groningen.Sponge

Recept
Tong, gegrild
Maak de tong schoon.
Wrijf in met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout.
Gril kort aan beide zijden.
Saus: laat boter iets bruinen en werk daar citroensap door. Kook wat in.
Normandische tong, sole normande.
Breng een scheutje witte wijn aan de kook met een bouquet garni, wat kruidnagel, gesnipperde ui en wat peterselie.
Kook in en zeef.
Leg tongfilets in een beboterde ovenschotel (niet op elkaar), wrijf ze in met wat citroensap en zout en peper ze.
Giet er de wijn over en leg hier en daar een klein klontje boter op de tong.
Zet een klein kwartier in een hete oven.
Maak een dunne saus van boter, bloem en witte wijn, die je bindt met eigeel (eerst wat van de saus door losgeklopt eigeel roeren en de saus dan met dat mengsel binden).
Serveer de tong met de saus, met in boter gebakken mosselen, garnalen en champignons en met fleurons.
Sole Normand wordt dus niet geflambeerd met Calvados, zoals veel gebeurt.Glass

Lees nu dus de biografie van Karel van het Reve. Dat gaat voor een belangrijk deel over Rusland natuurlijk. Ik vind overigens wat. 440 Bladzijden en minder dan 100 vóór het einde zijn we nog in 1968. Dat had anders gemoeten. 32 publicaties hier en dat Moskou gebeuren staat op plaats 11 van de 32 daar.

Kwam door het boek op twee grappen, lang geleden.
Een. Russen komen in Mexico aan om Trotsky te vermoorden (wat ze uiteindelijk is gelukt; met een pikhouweel...). Uitbundig verkleed als Mexicanen, poncho's, guitaren, hoeden... Gefouilleerd, komen er Russische paspoorten tevoorschijn, "CCCP". Nee, dat zijn Mexicaanse paspoorten! Huh? Jaja! CuCuruCu Paloma!Colored pencil (Kan het erger? Ja! Zie de volgende!)

Grap twee. Biografie Karel, zo kwam ik er op: "hekken langs de grens etc want als de grens open zou zijn zouden ze snel zonder staatsburgers zitten".
Hoe heet een Russisch symfonie-orkest na een internationale tour. Een kamerorkest.Glowing edges