donderdag 17 december 2009

Pompom...


Een ietwat zure lezeres van dit blog, een Amsterdamse, dus wat wil je, er is geen rotterdam dan Amsterdam, meldde dat het meEdogenloos is. Ja, kijk, dat zal best. Maar raar blijft het wel, want je spreekt medogenloos uit als meedogenloos dus waarom die E?
Belachelijke taal. Jij fietsT, fiets jij. Naar mij lijkt ook de taal met de meeste klanken.



Een kaaswinkel in Leer, van mensen uit Woerden by the way.

Las in een Hema advertentie over grand four. Waw, dat is 50 jaar geleden dat ik die term gehoord heb. Mooi! Soort gebakje. Maar er valt niet op te Googlen want heel veel restaurants heten zo en verder krijg je vervuiling met four, oven.
O, wacht. Het is grands fours. Edoch. Nop.
Deze is van Hema himself. Ode aan Hema voor deze wederopstanding.



Recept. Eindelijk.
Mexicaanse tortilla, klassiek
Bak gehakt rul, samen met ui en knoflook.
Voeg eventueel ook champignons toe en/of blokjes courget etc.
Kruid met chili-kruiden (oregano, cayennepeper en komijn) en met zout.
Roer er eventueel gekookte bonen door, liefst kidney- of zwarte bonen.
Bak (liefst mais-)tortillas in een pan met wat reuzel en vul met de warme vulling.
Voeg eventueel nog kaas toe.
Een dubbelgevouwen tortilla met vulling heet Burrito (ezeltje).
Als die eerst nog met (bijvoorbeeld) pikante tomatensaus erover in de oven gaat is het een Enchilada, be-pikantte.
Een burrito waarvan men de vulling zelf samenstelt heet een Fajita, netje of zo; buiknet heet bv. faja.
Maar deze benamingen worden ook wel toegepast voor de verschillende manieren van dichtvouwen: bij een fajita klap je een zijde naar binnen en de andere zijde daar iets overheen; een burrito is een echt envelopje (dus de zijkanten naar binnen gevouwen voor de laatste flap erover kome); een enchilada is opgerold.
Succes...



Kerstmarkt Leer, Bretzel, Pretzel, niks voor Bush

Op advies van Karel van het Reve, om het zo maar eens te zeggen, haalde ik in de bieb een boekje Gorter.
Ik vind er totaal niks aan.
"Poëzie is hartstocht, maar in de verbeelding",
dus ik moet kloppen voor een schone beelding

Hmm... Rime riche ook nog.



Recept, nog een, toe maar...
Toscaanse kaasballetjes
Meng 500 gram Ricotta met 350 gram goed uitgelekte geblancheerde spinazie, en kruid met nootmuskaat.
Kneed er een rauw ei door, maak balletjes en pocheer die in kokend licht gezouten water.
Serveer met boter waarin verse salie licht is gebakken en met Parmezaan.



Bockwurst XXL...