vrijdag 29 september 2017

Het lekkerste met:



Vandaag wat ik zo recentelijk gelezen heb...



Tieten!
Uhh, nee!

Uhh, ja!, Bonen!!
Aflevering 6!


Maar dat is Godverdomme loeimoeilijk want ik vind zowat alles met bonen heerlijk!



Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Onder elke aflevering een link naar de volgende!

Uren leesplezier zonder het bot gelul van Volkskrant of NRC culischrijvers!



Caribische bonensaus

Nou ja, Caribisch... "Que Pasa" in Wageningen, Caribisch restaurant, had een sausrecept nodig, vandaar


Maar het is enorm lekker


Geweekte kidneybonen met twee derde van het volume ervan aan kippenbouillon aan de kook laten komen, met flink wat stukken stoofpeer, ui, knof, foelie, kruidnagel, komijn, geel mosterdzaad, oregano en cayenne.
Het moet niet te nat zijn na het koken.

Met de staafmixer tot sausdikte pureren, proeven op p/z, op smaak brengen met gemberstroop en Worcestershire, en er dan nog een flinke scheut witte rum doorroeren.

Serveer bij gegrild vlees of gegrilde vis.




Kokkels met witte bonen

Frankrijk



Doe wat saffraan in witte wijn en roer regelmatig om.

Neem een gelijk gewicht aan kokkels in de schelp, en gekookte witte bonen met het aanhangende vocht.

Warm de bonen op zodat ze goed kunnen worden afgegoten.

Open de kokkels in ietsje-ietsje bonenvocht, vang het vocht op en zeef dat door een fijne zeef en bewaar dus.

Hak ui en knof en bak dit roerend in olijfolie kort aan.

Voeg het kokkelvocht toe, de uitgelekte bonen, de saffraan, z/p.

Laat, steeds roerend, 10 minuten goed koken.

Serveer met gehakte peterselie erover.





Bonensoep uit de Dordogne

Sobronade


Niet voor lijners


Week witte bonen een nacht.

Snijd varkensstoofvlees in blokjes en doorregen spek idem, maar wat kleiner.

Snij geschilde meiknol in blokjes en idem aardappel en winterwortel.

Braad het vlees aan in een braadpan in reuzel.
Voeg meiknol etc. toe en braad ook aan.
Voeg selderijblad toe en peterselie, stukken ui, gehakte knof, z/p, kruidnagel en een bouquet garni.

Voeg de uitgelekte bonen toe en voeg warme bouillon toe tot alles juist onder staat.
Breng aan de kook, schuim af en laat op laag vuur garen, een uur of twee, en met een deksel op de pan.

Bind met blokjes oud boerenbrood.





Bonen voor kinderen die niet van bonen houden


Bak wat uien uit, in dunne ringen, in wat olie.

Giet er een flink blik witte bonen op tomatensaus bij, en nog een blikje witte bonen zonder meer, in een vergiet afgespoeld.

Breng roerend aan de kook met het sap bij van een blikje ananas-stukjes en een scheut zoete ketjap.

Als het weer kookt die ananas-stukjes erdoor en ook stukjes knakworst.

Serveren met schenkstroop erover.





Ik kan Godverdomme nog wel 38 keer Het Lekkerste Met Bonen publiceren...



Zie de volgende aflevering hier



Wat had ik nog?


Het walgelijkste plaatje van het jaar hier


Sterrenkok werkt met smeerkaas, zie hier
In tegenstelling tot sommigen stoor ik mij hier niet aan
Mosterdsoep kikt enorm op met supergoedkope Aldi smeerkaas erdoor, om maar iets te noemen...


O ja! Dat een kind op de lagere school hier van sexe wil veranderen (8 jaar of zo) en "dus" nu al met de andere sexe wil douchen
Wat is nou belangrijker? Een kind of een hele zwik kinderen?
Wat een onzin allemaal
Wat een gehijg en gehyp...



Bezorging...
Ik denk dat de bezorger wilde aangeven dat Smak in deze krant schrijft
En Kleynejan en Huivers
En niet te vergeten Kubieke Meter Retteketet