maandag 19 december 2016

Vijf mooie winterrecepten



Broccoli stomen

Uhh, de foto's hebben niks met de recepten te maken hoor...
Als je dat verwacht dan moet je naar Clitslovefood gaan

Vandaag schreven die suffe dozen
 Hasselback is een Zweeds aardappelras [gelul; een hotel]
én de naam van een Zweeds aardappelgerecht
waarbij ["waarbij"] aardappels worden ingesneden en ingesmeerd met boter en kaas [gelul].
Daarna gaan ze de oven in om er een uurtje [gelul] later crispy uit te komen.
Onze variant met flespompoen is een stuk gezonder

Flikker op met je flespompoen en steek hem in je reet of zo, dat culinair gefleem...



Irish Stew


Bak blokjes stoofvlees van eenjarig schaap (nekvlees bijvoorbeeld) in olie.
Giet er kokend water bij met foelie, wat cayennepeper en selderijzout.
Laat minstens een uur garen.

Voeg grove stukken wortel toe en laat een half uur verder garen.

Voeg flink stukken aardappel toe en laat die garen op wat hoger vuur zodat het vocht wat inkookt.

Bak niet al te fijn gesneden witte kool aan.
Voeg de witte kool toe aan de rest en laat doorkoken op laag vuur tot de kool gaar is.
P/z.

Het is geen slecht idee om wat minder water te gebruiken en Guinness toe te gebruiken.



Dried bean curd en snijbonen



Mais-fusilli met gedroogde paddestoelen


Week gedroogde paddenstoelen maar week ze lang en in heel goed ontvette groentenbouillon op kamertemperatuur.

Kook mais-fusilli en spoel koud etc.

Bak in olijfolie wat ui en knof.
Kruid op laag vuur met zwarte peper, iets foelie, iets kruidnagel en wat laurier.
Voeg even later de paddestoelen en het weekwater toe, breng aan de kook en laat zonder deksel op de pan inkoken.
Als de vloeistof bijna is ingekookt de fusilli toevoegen, omroeren en met een deksel op de pan laten warmen.

Doe er crème fraiche bij, en blokjes gekookte ham (van erg goede kwaliteit! Echte Jambon de Paris / Jambon Blanc, of echte York Ham).
Laat roerend warmen.



Kaviaar en Smetana...


Paprika met knoflook

Baskisch


Blaker rode paprika`s in een vlam tot ze zwart zijn.

Pel ze en snij ze in grove strips (vang het vocht op; zeef het vocht).

Leg ze in een schaal en giet er flink olijfolie over; laat minimaal een dag op een koele plek staan.

Bak ze snel met flink gesnipperde knof op hoog vuur, in de aanhangende olie. Voeg op laag vuur het vocht toe.

Bestrooi met pikant gerookt paprikapoeder en serveer direct, met stokbrood.



Libanees brood ver-loempiaën


Rijst gekookt in bouillon

Nasi kesoe
Indonesië


Maak varkensgehakt aan met p/z, flink gehakte ui, geperste knof, kruidnagel en nootmuskaat.

Maak er een platte plak van en bak die aan beide zijden bruin, samen met grofgehakte ui, en idem knof en lombok.

Steek in stukjes, doe er water met zout bij, laat aan de kook komen en trek er een bouillon van.

Kook in die bouillon de rijst en serveer die met de gezeefde ingrediënten van de bouillon erover.

Dit is in feite een chique boeboer, ontbijtpap



Prima ding


Runder-kotelet op zout

Côte de Boeuf au gros sel

(Had die Snuivers nooit van gehoord, laat staan die Kleynst)


Een kotelet (dikte bot + tussenbotvlees) is voldoende voor twee personen.

Leg een laag grof zeezout op een bakblik.

Wrijf het vlees aan beide zijden in met goede olijfolie, en leg op het zout.
Bak een kleine 20 minuten in de oven op 240 graden.

Haal het vlees uit het bakblik en wrijf zoutresten eraf.

Maal flink zwarte peper over beide zijden van het vlees en iets zeezout op de kant die niet op het zout lag.

Leg op een ovenrek, en leg het rek boven een schoon bakblik.

Bedek met aluminiumfolie en laat een klein kwartier in een oven op 80° staan.

Snij het vlees van het bot en snij het in diagonale schijven.

Serveer met het vocht dat uit het vlees is gelopen.



Zo doe je dat