Weer foto's van inkopen vandaag
Enorm lekkere gedroogde banaan
Lekkerder dan die wat dikkere geelbruine Vietnamese
Veel lekkerder dan die Portugese (Angolese? Braziliaanse?) vissig smakende
[worsteNbrood, alsof er twee worsten in zitten, welke ongecastreerde mongool heeft dit bedacht?]
Ik kwam twee artikelen over worstenbrood tegen, reden om er eens aandacht aan te besteden
We beginnen met West-Brabantse
Die zijn beter dan de Oost-Brabantse en beter dan de Limburgse
De West-Brabantse zijn van opzij open, net als de Vlaamse
"West-Brabant": de grens ligt ergens wat worstenbrood betreft tussen Tilburg (dicht) en Breda (open)
Nou ja, ik neem aan dat ze in Breda open zijn; in Geertruidenberg in ieder geval wel
Het West-Brabantse recept komt uit "Kookboek"
1984 27e druk
Uitgave Noordbrabantse Christelijke Boerinnenbond
Goed katholiek hoor
Normaal wittebrood deeg maken
500 gram bloem (voor 15 stuks), 350 ml melk, 15 gr gist, 10 gr zout, 50 gr boter
Rijzen
500 gr gehakt (ietsjepietsje mager varkensgehakt, zeer zeker niet echt mager!) aanmaken met p/z en nootmuskaat
Lap deeg, plakjes 8 x 12 cm, worstjes enzovoorts en met water plakken
Bedek met een vochtige doek en laat 30 minuten narijzen
Bestrijk met ei, 20 minuten, 220°
Libanees brood, daar kan je toch zoveel dingen mee doen...
"pizza's", "loempia's"...
En natuurlijk gewoon à la libanaise oprollen met yoghurt erin en radijs en falafel en harissa en...
Het Vlaamse recept komt uit het mooiste patisserieboek wat in het Nederlands verscheen, Ons Bakboek. Weer boerinnen. Het zijn twee boeken, Ons Kookboek en dit. En je hebt oude edities (ik heb Ons Kookboek uit 1935; "120e duizendtal"; Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen) en die zijn wat dunner. En je hebt nieuwere versies en die zijn dik (Ons Bakboek 1990, 400+ pagina's).
Het enige boek in het Nederlands waarin een correct recept voor taaitaai staat
"Laat het deeg twee dagen rusten"...
Ga het recept een dezer dagen toepassen op pepernoten
(Pepernoten, ja; geen kruidnoten...)
575 bloem en 500 gehakt voor 10 stuks hier
Gehakt p/z, worstjes, wat bestuiven met bloem en 1 uur in de koeling
Deeg
575 bloem dus, 235 ml water, 50(!) gram gist, 1 ei, 60 gr reuzel, 5 gr zout, 300 gr boter
1e methode
Gistdeeg maken met alles ex de boter
15 minuten in de koeling
Lap, 2/3 met boter bestrijken, 1/3 rest erop klappen en andere kant van 2/3 idem
Over boter gesproken
Waw!
Deens; AH
2e methode
Uitrollen, met bloem bestrooien en overtollige bloem wegborstelen en dat aan beide zijden
Op dezelfde manier dichtvouwen, uitrollen tot een recht hoek, weer vouwen, 15 minuten koelen, nog een keer rollen en vouwen
In beide gevallen een lap van 40 x 24 cm maken
10 gelijke delen
Enzovoorts
Niet met ei maar met water bestrijken vóór het bakken, en een uur narijzen
Weer water en bakken 20 minuten 220°
Ik heb die West-Brabantse gemaakt en de "eerste methode"
Commentaar geef ik als ik de tweede methode en ook het volgende recept heb gemaakt
Rechts een kersenontpitter
Links een olijvenontpitter
Gewoon precies hetzelfde dus, wat ik al dacht
Een intrigerend recept wat ik vond in BN De Stem
Ook West-Brabant dus
500 bloem en 1 kilo gehakt voor 20 stuks hier
In het deeg gaat reuzel weer, en ook boter en ook basterdsuiker
500 bloem, 50 gist weer, 40 reuzel, 9 zout, 10 basterdsuiker (welke?), 50 ei (een ei dus), 250 ml water
Kneden zonder het vet, daarna mét
Het gehakt nu
Maak soezenbeslag!
50 melk, 25 boter, 25 bloem, een ei
Meng met het gehakt (varkens), 1 ei, 100 paneermeel, 16 zout, 2 peper, 1 nootmuskaat
Enzovoorts en bestrijken met ei
En 8 tot 10 minuten (goh) op 230°
Favoriet!!!
We sluiten af met een overdenking
Een recept uit de Volkskrant, van ene Marcus Snuivers
Patentbloem, Instant gist, half-om-half gehakt, voelt u het gekwaak al aankomen?
Mosterd, sambal en oude kaas, de ontsnapte rare gek...
"We maken deze week worstenbroodjes, alvast met een schuin oog op de Kerst", de losgebroken idioot...
Dat is lang geleden
En het kookt moeilijk
En enkel met hot stuf smaakt het prima
Die Schuivers en die Hoepel en die Smak: Braakhekke was nog niet koud of meteen "Ik met Braakhekke toen...", "Wij toen met Braakhekke...", bah...
Die Gluipers schreef ook wat in de Volkskrant over Kookboeken
"Vreugdenhils nieuwe kookboek Solo, over haar (onvrijwillig gekozen) alleenstaandebestaan"
"onvrijwillig gekozen" hahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!
Volgens mij heeft die Fuivers daar ook z'n, ach, laat maar...
"Het proces van culinaire verbeelding en verlangen dat door het lezen van kookboeken wordt opgestuwd grijpt in op al deze niveaus, waardoor onbehagen en verdriet worden verdreven" Jezus Gristus...
Dit is van het soort van (Tieme) "Het oorspronkelijke plan van God met de wereld lag heel ver weg van de dood, de reden ook waarom Adam en Eva vegetariër waren. Pas na de zondeval ging de mens vlees eten en puur om het plezier dieren doden"
Pas op met dit soort volk. Dit soort idioten ontpopt zich dikwijls, als ze de kans krijgen, tot halsafsnijders...
Altijd al geroepen dat psychologie en sociologie en antropologie lulwetenschappen zijn (ze verbieden niks, wat betekent dat je kan kwaken wat je wil en elke vier jaar met een andere "allesomvattende theorie" kan komen)
Mooi interview met Braakhekke in de Volkskrant (Berkeljon)
Dat hij de ideeën van "dat lieve mevrouwtje Yvette van Boven ongelooflijk leuk" vindt
Ja! Fantastisch idee! Google!
Maar "het is wel een beetje truttig gedaan"
De vuile nep heeft hij over het hoofd gezien...
Strolghino culatello
Net zo zacht als vers gemaakte Groninger worst
Hahahahahahahaha!
Gluipers in de Volkskrant: "verdwaalt u urenlang in Kleyns sprookjesbos"
Ja!!!
Sprookjes!!!
Woehahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!
Uhh, ik had het gisteren of zo over de pissigheid van de Volkskrant
Daar kan wat bij
Dat Bob Dylan de Nobelprijs voor literatuur heeft gekregen:
Schande!!
Daar heb je ze weer, de zuurpissers
Orwell: “[…] geen enkel bewijs of argument waarmee je kan aantonen dat Shakespeare of welke schrijver dan ook ´goed´ is.”
Laat maar