Zie de eerste aflevering hier (alle links openen hier in een nieuw venster)
...al caliu
Catalaans
Vijzel knof en peterselie met goede olijfolie
Laat twee uur staan op kamertemperatuur, regelmatig goed omkloppend
Pof aardappelen van een stevige soort niet al te gaar in aluminiumfolie, liefst op open vuur, anders maar op de BBQ, of desnoods in de oven
Snij in plakken en bestrijk met de olie
Pure de...
Aardappelpuree, maar dan uit Centraal-Spanje
Koken met zout en tijm in het kookwater
Pureren met olijfolie, p/z, geperste knof, citroenrasp en room
Op smaak brengen met iets citroensap
...al horno en gajas
In partjes uit de oven
De essentie is dat je ze met schil in partjes kort kookt eerst
Ovenschotel invetten
Heel fijngesneden ui en knof, en gehakte groene kruiden: oregano, tijm, dille, rozemarijn
Werk die kruiden door olijfolie
Aardappel in de ovenschotel, wat geraspte citroenschil, p/z en die kruiden
Oven
Tortilla de...
Tortilla betekent iets als omelet, behalve in Amerika
En Tortilla de patatas is struif met aardappel, en Tortilla francesa, Franse tortilla, is omelet zoals wij omelet kennen
Tortilla de patatas maak je van ei, aardappel en zout en niks anders
Nou ja, je bakt in olijfolie
Wat niet wil zeggen dat ik ui en knof erdoor heerlijk vindt, om niet te spreken van spekjes en paprika
Maar: die super simpele is overheerlijk als ie exact goed gemaakt is, en met exact goede ingrediënten, en dat vind je enkel in tenten waar zo'n vrouwtje in het zwart aan een ruk door van die grote tortillas staat te bakken
Ik kan het niet precies uitleggen want ik sta of stond nooit uren achter mekaar tortillas te bakken (de Heere zei, ik bedoel zij, gepreezen), maar het is toch gewoon wat anders, dat ui-loze als maar achter mekaar, of eentje met ui en thuis
Want: thuis wordt ie dus altijd met ui gemaakt in de praktijk
Je bakt het in een koekenpan en dat is niet makkelijk, het draaien zeker niet
(Waarbij je dan kokende olie over je polsen krijgt)
Zie hier
Zie de volgende aflevering hier
Er wordt ook dikwijls met plakjes gewerkt
Dan kan je niet teveel husselen en dan wordt het meer al dente
Dan kan je niet teveel husselen en dan wordt het meer al dente
(Wat ook erg opvallend, voorspelbaar en erg leuk is: elke keer dat ik hier die Kleyne Eykelmans op zijn pikkie trap, dan begint na 2/3 dag dat spammen weer, de sneue zelfkazer...)
("Zodra ik vind dat mijn naam weer eens in de krant moet komen, trap ik op Gomperts, niet uit kwaadaardigheid, maar zoals een trambestuurder op een bel")
(Volgens mij moet die Eykelmans trouwens een wereldprijs krijgen: 1000 bladzijden lulpraat uitgepoept in drie jaar tijd, dat doet geen mens hem na! Dat is Godverdomme een per dag!)
(Je zal maar obstipatie krijgen, hahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!)