Foto's vandaag: inkopen en zo
Fleur de sel uit de Camargue
Gaan we vergelijken met Guerande en Maldon
Popular Food from Israel
1972
Een klein boekje maar toch vond ik zes dingen die ik wil gaan maken
De auteur heeft ook geschreven The Chinese Kitchen (Kosher)
Dat lijkt me niks voor Chinezen...
Schenkelsoep (schaap of kalf)
Met aardappel, en kerrie-achtig
"Remove hairs from bones"
Jerusalem Mix
"It is a mix of chicken hearts, livers and spleens"
Kippenmilt??
Wat is "crushed tarragon"? Hoezo, crushed?
"trout or flounder", nou, dat is nogal een verschil...
"Take four breakfast steaks"
Tchulent
Dar schreef Anne Frank over...
Zie hier (alle links openen hier in een nieuw venster)
Gaan we wat maken?
Ja dus
Falafel waar geweekt brood en bulgur doorheen gaat
Humus met paprikapoeder en cayennepeper
Shakshouka
Dat lijkt op iets wat ik erg lekker vind, eieren in tomatensaus met paprika (vers dan dus)
Ik maak dat met Fino en groene paprika, hier rode
En hier met groene olijven en komijn
Die schenkelsoep
Kebab
Met tijm, komijn enzovoorts, dus dat is met zaätar
En met gehakt
Sini'ye
Burgers met peterselie, ui, knof, kaneel, z/p
Bakken
Met tahin erop serveren en geroosterde pijnboompitten
Dat Mild valt nogal mee...
Amerikaans Kookboek
500 Recepten
1962, oorspronkelijk Nederlandse uitgave
"avocadoperen"
Kidney beans / Bruine bonen
Maar al wel rode en groene paprika (ik denk altijd dat die later op de markt gekomen is)
Volop gerechten met merg en tong
Mergtoastjes, Mergballetjes
Veel oestergerechten
Ja, dat werd (en wordt) daar veel gegeten, maar vroeger niet door de betere klassen, zo las ik laatst
Gebakken oesters, Oesters in frituurdeeg, Gemarineerde oesters, Oesters in de oven gebakken
Geroosterde biefstuk met pruimen in spek
Dat is Beiers
Kalfsnier kort blancheren, plakken, in spek, bakken, hé...
Gehaktballen gevouwen om een plak tomaat en ui
Warme rijstsalade met augurk, geraspte ui en mayo, kweenie...
Pellen is een ander verhaal...
Gaan we wat maken?
Jawel!
Balletjes van rundergehakt met gekookte ham erdoor
Gepocheerd in champignonsaus
Biefstuk met bonenkruidsaus
Biefstuk bakken
Serveren met een saus van de jus met knof, bonenkruid (gebruik bergbonenkruid), citroen, Worcestershire, peterselie
Lamsschenkel met nieuwe aardappelen
Macaroni met een saus van melk, eieren, smeerkaas en bieslook
Sloppy Benito!
Zie hier
Regionale Lekkernijen uit Heel Nederland
2003, Stichting Vrienden van het Platteland
Bestaat niet meer
In samenwerking met de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst, wow man...
Zie hier
Janny de Moor
Oei, dat is die van Trouw
Die heeft Semitische talen gestudeerd en zo ziet ze er ook uit
De meeste recepten ken ik op een of andere manier...
Aardig: per provincie een overzicht van de specialiteiten en waar die te koop zijn
Ook stukjes tekst over regionale zaken
Langedijker kool, Arnhemse meisjes
Mollebonen, Wierbonen, Duivebonen (en Paardebonen, ja)
Gedroogde tuinbonen
Hé, die kan je poffen...
Fries suikerbrood met witte basterdsuiker
Nou misschien, maar zeker toch ook met kandij!
Ik mis wel van alles
Limburgse kaas, Limburgs en Brabants roggebrood...
Aldi
Tientje
Stevige kwaliteit hoor
Gaan we wat maken?
Ietsje
Aardappelplaat
Zuid-Holland
Plak deeg, rijzen
Aardappel raspen, mengen met geklopt eiwit, lente-ui, karwij, zout
Op dat deeg
Mengsel van dooiers en Crème fraiche erover
Oven
Zeekraal met garnalen (en lente-ui)
Met ook Zeeuwse witte wijn (huhh?)
Er zit een heel vieze nootmuskaatsmaak aan
Gemalen nootmuskaat die een tijd heeft gestaan ipv meteen gebruikt
Da's pas koken
Joods
2002
Niks mis mee, joodse gerechten van over de hele wereld, maar ja, er zit nauwelijks wat bij wat ik niet ken
Maar een prima boek, daar niet van
Alhoewel, dat moet uit een zeer exotisch werelddeel zijn: joodse kippensoep zonder prei...
Duitse uienkoekjes ga ik eens maken
Boter, witte wijn, basilicum, knof koken
Ui erbij en suiker
Karameliseren
Gebroken matzes erbij en p/z
Soufflé vormpjes, matzespul, matzemeel, matzespul, matzemeel, kleine blokjes belegen kaas
Geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen
Latkes van kikkererwten met rozemarijn
Kikkererwten (enkel goed geweekt, net als voor falafel) pureren met knof en rozemarijn
Eieren, water(?), olijfolie
Bloem, komijn, z/p, bakpoeder
Half uur rusten
Bak latkes in olijfolie
Serveer met yoghurt en munt
Ik had ook nog een Bib Gourmand Benelux 2014, maar dat is gezeur
Het viel me bladerend trouwens op dat steeds zaken uit de Franse tekst weggelaten zijn in de Nederlandse
Naan, daar had ik weer eens zin in
Een gisteren gemunt aforisme
Het verschil tussen politiek correct en schijtlijster is flinterdun