Loek moest weten wat je met die kleine groene pruimpjes kan doen die momenteel bij de Turk liggen
De laatste 15 minuten meestoven in een stoofschotel.
Zorg dan wel dat die stoofschotel niet zuur is.
Stoof bv mee bij lamsvlees met gedroogde abrikozen in de Tajine.
Het bekendste wat ermee wordt gemaakt is Tkemali, maar dat kan je net zo goed (in tig variëteiten) in de Russische of in de Georgische winkel kopen
Heerlijk spul.
Tkemali zie Wiki hier (alle links hier in een nieuw venster)
Je kan dus ook rijpe rode gebruiken
Recept zie hier
Turkse poon of grondel met zure pruimpjes
Pruimen met net voldoende water koken tot ze zacht zijn
Uitpersen/draaizeef, zodat de pitten en de vellen eruit zijn
Suiker, p/z, olijfolie
Eventueel wat water als het erg dik is
Poon en zo enkel ingewanden uithalen en buikholte schoonspoelen
De saus in een pan, vuur, vis erbij, tegen de kook aan
Zo houden tot de vis gaar is
Russische kip met zure pruimpjes
Water ui wortel Bouquet garni: court bouillon maken
Kip erin gaar koken met p/z
Eruit, warm houden, court gezeefd bouillon inkoken tot mooie smaak
Pan, pruimpjes, wat rozijn, peterselie, dille
Court bouillon erover
Pruimpjes gaar sudderen
Apart boter, bloem, roux
Saus met witte wijn maken
Met kip, pruimpjes, rijst
Georgisch lamsvlees met zure pruimpjes
Snij lamsvlees in grove stukken en braad ze rondom aan in olijfolie
Voeg bouillon toe en droge witte wijn
Stoof het vlees gaar
Voeg gesneden ui, geperste knof, dragon en p/z toe
(Eigenlijk hoort het met Khmeli suneli, zie hier; uhh: dat is geen "Bonenkruid" wat je gebruikt, satureja hortense, maar Bergbonenkruid, Satureja montana)
Laat nog drie minuten sudderen
Voeg vlak voor het serveren gehakt korianderblad en peterselie toe, en breng op smaak met Tkemali
Vond net deze site hier
Enorm veel gelul