Zwarte pasta
Zwart koken
Knijp inktblazen leeg in een kommetje (pas op, rauw is het giftig) en werk er wat witte wijn en/of Noilly Prat door.
Laat een half uur rusten .
Werk dat door kookwater en kook er verse pasta in.
Maken
Gebruik dat "kookwater" om pasta te maken.
Gebruik vers of droog op een waslijntje.
Zwarte risotto
Risotto nero
Venetië
Inktvissen schoonmaken, inktblaas bewaren.
De inkt in een kommetje knijpen (rauw giftig dus) en aanlengen met ietsje water en een scheut droge Martini. Ik gebruik Noilly Prat.
Mosselen koken in witte wijn.
Afgieten.
het kookvocht, gezeefd, mengen met de inkt.
P/z, goed doorroeren en een half uur laten staan.
In een paellapan in olijfolie ui en knof bakken, en dan (ongekookt natuurlijk) risotto-rijst erbij.
Even omroerend laten bakken, en dan lepel voor lepel en roerend dat wijn-inktmengsel erbij.
De rijst gaar laten worden (de vloeistof moet dan opgenomen zijn).
Serveren met de mosselen en met de -ondertussen gebakken- inktvis.
Je hebt ook Fideuá nera
Zwarte paella maar dan met pasta gemaakt.
Inktvis in zwarte saus
Baskenland
Txipirones en su tinta
Inktvissen schoonmaken, de inktblaas bewaren.
De inkt op een bord knijpen (nogmaals: rauw is dat giftig) en aanlengen met ietsje water en een scheut witte wijn.
Roer er visbouillon door en laat een half uur rusten.
Bak de lijven in flink olijfolie, met ui en knof.
Bak even later ook de vinnen en tentakels mee.
Bloem toevoegen en met het inktmengsel een saus maken.
De inktvissen gaar stoven in de saus.
Zeebaars met zwarte boontjes
Guandong
Spoel zwarte boontjes (toko) met water, laat uitlekken en prak ze in een vijzel met knoflook, gemberwortel en goela djawa (het hoort met Chinese rietsuiker, wat je niet kan vervangen door gewone rietsuiker).
Klop eiwit stijf met maizena, en meng het met wat sesamolie en zwarte peper.
Haal filets van zeebaars door dit mengsel.
Bak ze heel erg kort aan beide zijden in weinig maar zeer hete arachide-olie in een wok en haal direct uit de pan.
Giet olie uit de pan en doe er, op laag vuur, de pasta van de zwarte boontjes in; roer eventjes door.
Zet het vuur hoog, doe een scheut witte rijstwijn in de pan, Chinese Kwantung mijiu (of gebruik Koreaanse Soju) en breng aan de kook.
Doe de vis in de wok, breng aan de kook, draai de vis en laat de vloeistof snel inkoken.
Serveer de vis snel, bestrooid met gehakte lente-ui.
Die Jerry Afrika of hoe heet ie ook weer, die hep het steeds maar over dat Zoewarte Piet zo slecht is. Maar daar hebben we het toch helemaal niet over? We hebben het gewoon over Zwarte Piet...