dinsdag 13 december 2016

Gekookt




Fish maw


Zwemblaas
Zie hier (alle links openen hier in een nieuw venster)

Wordt gefrituurd verkocht (zie boven) of gedroogd (wat je uren moet weken)

Gefrituurd, ja, maar dat betekent niet dat je het zo kan eten

6 minuten in kokende bouillon, afgieten, uitknijpen

Dan in bouillon warmen, wat een vergelijkpaar product geeft als haaienvin of vogeltjesnest
Slijmerig dus

Of frituren, wat ik nog niet heb gedaan



Ja, die bouillon was heel lang ingekookt voordat ik die gebruikte...


Blini


Een blin, twee blini

Boekweitbloem mengen met zout en zes keer meer (dan het zout) suiker

Melk warmen en er boter in laten smelten
Koelen tot lauw

Gedroogde gist oppeppen met lauw water en wat suiker
Door de melk

Eigeel goed kloppen
Botermelk erdoor werken
Bloem erdoor werken
Afgedekt laten rijzen

Eiwit kloppen, door het beslag spatelen, weer rijzen

Pannenkoekjes bakken in ghee
Dat bakken gaat heel mooi in zo'n eeneiïg pannetje (voor hoermetten?) van Action

We aten ze met Smetana en kaviaar (eerst Sevruga, daarna Beluga), en met blauwe bessen en Devon Double Cream




Babymais met spekjes


Iets olijfolie, spekjes uitbakken

Iets olijfolie, sjalot, knof, rode lombok...

Stukjes verse babymais (zonder de topjes) erin wokken...
Topjes later erbij

Iets witte wijn, iets Liquid smoke (is niks mis mee als het natuurlijk spul is), snel inkoken

Pistaches erover

(Hieronder zonder lombok)




Boerenkool koloniaal


Ik vind ze heerlijk, die recepten zoals erwtensoep met ketjap en sambal...

Pindaolie, ui, knof, wat lombok...
Boerenkool erin wokken...

Runderbouillon en de kool garen

Richting gaar: Ketjap medja erbij
Proef en breng verder op smaak met Sambal bawang


(Wilbrink had een recept voor Boerenkool Zuid-Afrikaans
Met komijn en pindakaas)




Waterkerssoep


Uhh, Crème de cresson, ja!

Blaadjes van de stengels en hak grof

Boter, sjalot, knof...

Wat dragon en de waterkers...

Bedek met kippenbouillon, aan de kook, van het vuur

Blenden

Op laag vuur met Crème fraiche, 5 minuten en zonder te koken

Peper, knoflookcroutons...




Russisch aardappelbrood


Kook bloemige aardappelen met zout en bewaar het kookwater

Goed prakken en een beslag maken met het kookwater

Activeer gedroogde gist met lauw water en wat suiker

Meng rijstebloem met gierst

Maak een deeg met de aardappelen en de gist

Minstens 8 minuten kneden

In een vette schaal en rijzen tot dubbel

Kort terugkneden, vormen, bakplaat, bakken (nogal lang; als je denkt dat het goed is: nog 10 minuten)

De korst wordt erg hard en dat is (bewaren van het brood!) de bedoeling

Smaakt naar brood; niks aardappel of rijst





Alles, alles! was heel erg lekker, verdomd

Daar kunnen heel wat overpennende krantenkwaakstralen een voorbeeld aan nemen...

Retteketet, Jonas en de Walvis (Jonas Fluit en Kaat Mossel), Smak, Hahabets, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleinst, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Broekbaard, Boesje, Tracheotomie, Meneer Watkletstons en Van Urmen

Kwaakkwaakkwaak! Maar Godverdomme nooit nergens staat er dat het lekker is, de culinaire zwakmongolen

Het gaat ze om het kwaken, verdomd, om niks anders





(Ik mail Loek, Ken je dit? "Ja dat deed mijn vader ook en toen vond ik er al niks aan")