Fish maw
Zwemblaas
Zie hier (alle links openen hier in een nieuw venster)
Wordt gefrituurd verkocht (zie boven) of gedroogd (wat je uren moet weken)
Gefrituurd, ja, maar dat betekent niet dat je het zo kan eten
6 minuten in kokende bouillon, afgieten, uitknijpen
Dan in bouillon warmen, wat een vergelijkpaar product geeft als haaienvin of vogeltjesnest
Slijmerig dus
Of frituren, wat ik nog niet heb gedaan
Ja, die bouillon was heel lang ingekookt voordat ik die gebruikte...
Blini
Een blin, twee blini
Boekweitbloem mengen met zout en zes keer meer (dan het zout) suiker
Melk warmen en er boter in laten smelten
Koelen tot lauw
Gedroogde gist oppeppen met lauw water en wat suiker
Door de melk
Eigeel goed kloppen
Botermelk erdoor werken
Bloem erdoor werken
Afgedekt laten rijzen
Eiwit kloppen, door het beslag spatelen, weer rijzen
Pannenkoekjes bakken in ghee
Dat bakken gaat heel mooi in zo'n eeneiïg pannetje (voor hoermetten?) van Action
We aten ze met Smetana en kaviaar (eerst Sevruga, daarna Beluga), en met blauwe bessen en Devon Double Cream
Babymais met spekjes
Iets olijfolie, spekjes uitbakken
Iets olijfolie, sjalot, knof, rode lombok...
Stukjes verse babymais (zonder de topjes) erin wokken...
Topjes later erbij
Iets witte wijn, iets Liquid smoke (is niks mis mee als het natuurlijk spul is), snel inkoken
Pistaches erover
(Hieronder zonder lombok)
Boerenkool koloniaal
Ik vind ze heerlijk, die recepten zoals erwtensoep met ketjap en sambal...
Pindaolie, ui, knof, wat lombok...
Boerenkool erin wokken...
Runderbouillon en de kool garen
Richting gaar: Ketjap medja erbij
Proef en breng verder op smaak met Sambal bawang
(Wilbrink had een recept voor Boerenkool Zuid-Afrikaans
Met komijn en pindakaas)
Waterkerssoep
Uhh, Crème de cresson, ja!
Blaadjes van de stengels en hak grof
Boter, sjalot, knof...
Wat dragon en de waterkers...
Bedek met kippenbouillon, aan de kook, van het vuur
Blenden
Op laag vuur met Crème fraiche, 5 minuten en zonder te koken
Peper, knoflookcroutons...
Russisch aardappelbrood
Kook bloemige aardappelen met zout en bewaar het kookwater
Goed prakken en een beslag maken met het kookwater
Activeer gedroogde gist met lauw water en wat suiker
Meng rijstebloem met gierst
Maak een deeg met de aardappelen en de gist
Minstens 8 minuten kneden
In een vette schaal en rijzen tot dubbel
Kort terugkneden, vormen, bakplaat, bakken (nogal lang; als je denkt dat het goed is: nog 10 minuten)
De korst wordt erg hard en dat is (bewaren van het brood!) de bedoeling
Smaakt naar brood; niks aardappel of rijst
Alles, alles! was heel erg lekker, verdomd
Daar kunnen heel wat overpennende krantenkwaakstralen een voorbeeld aan nemen...
Retteketet, Jonas en de Walvis (Jonas Fluit en Kaat Mossel), Smak, Hahabets, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleinst, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Broekbaard, Boesje, Tracheotomie, Meneer Watkletstons en Van Urmen
Kwaakkwaakkwaak! Maar Godverdomme nooit nergens staat er dat het lekker is, de culinaire zwakmongolen
Het gaat ze om het kwaken, verdomd, om niks anders
(Ik mail Loek, Ken je dit? "Ja dat deed mijn vader ook en toen vond ik er al niks aan")