vrijdag 9 december 2016

Pasta!




Spätzle, kritharaki, tortiglione, mie met garnaleneitjes...



Spätzle

Met tomaat en Gruyère


Spätzle koken, afgieten, koudspoelen, wat olie erdoor

Olijfolie, ui, knof...
Peterselie en kervel meebakken, kort en op laag vuur...
Grove zwarte peper, bouillon, inkoken...

Witte wijn, Oxo, gedroogde oregano...
Zwarte olijven (droge soort) in tweeën erdoor
Inkoken...

Vette ovenschotel, Spätzle, uienspul, Roma tomaatstukken (goed rijp!), Gruyére
Oven




Pasta friuta

Met Pecorino sardo en een groene salade


Pasta friuta heeft niets van doen met pasta frita of met pasta fruta di mare
Sardijns

Gebruik een klein soort penne lisce, en kook die nogal al dente
Afgieten, koud spoelen, olijfolie erdoor

Olijfolie in een pannetje
Een laag grof geraspte Pecorino sardo
Een laag pasta erop, iets aandrukken
Eventjes op laag vuur...
Laag grof geraspte Pecorino sardo erop en die in de pasta laten smelten (deksel, eventueel)

Hoog vuur, onderste kaas bruinbakken
Draaien
Voorheen bovenste kaas ook bruinbakken

Groene salade erbij en veel wijn




Tortiglioni

Met tomatensaus en kip


De pasta koken, afgieten enzovoorts, u kent het al

Olijfolie, ui, knof, gedroogd gehakt rood pepertje...

Tomatenprut...
Rode wijn, groene kruiden, Oxo...

Stukjes gekookte kip en zwarte olijven (droge soort)...

Serveer met Parmezaan en rode pesto

(Hieronder nog zonder de kip...)




Chinese mie met garnaleneitjes


Met gedroogde gemarineerde tofu en snijbonen


Zie die mie hier (alle links openen hier in een nieuw venster)

Zie die tofu, "Guangling Dried Bean Curd", met een beetje scrollen hier, naast konijnenkoppen, ossennier en schapendarmen

Snijbonen in sepjes, roerbakken in pindaolie met wat mosterdolie, uit de pan en uitlekken

Tofu in plakjes, roerbakken in pindaolie, uit de pan en uitlekken

Twee maal de uitlek-olie in de pan, eventueel wat aanvullen, gemberwortel en laos...
Ui, knof, lombok...

Flink kokend water erbij, Thaise kippenbouillonblokjes...

De snijboon erin garen en de mie idem...
Vergis je niet! Die mie doet er net wat langer over dan de bonen, dus eerst de mie en 5 minuten later de bonen

Tofu terug en proeven op wat Light soy erbij?
(Er zou nu natuurlijk eigenlijk Dark soy bij moeten, maar dan verpest je de mooie smaak...)




Kritharaki

Met inktvis en tomaat


Kritharaki is Griekse pasta van de soort Turkse vogeltong
Rijstvormige pasta
Aldi heeft het regelmatig in die aanbiedingsbakken

Gebruik "Kleine inktvis, heel" of zoiets van AH (vriezer); dat is geen inktvis, dat is sepia, maar het werkt prima
Inktvis laten ontdooien met de snee in het lijf naar beneden (die zie je eerst na even ontdooien)

Snij de tentakels van de inktvis
Snij de lijven in niet te kleine stukken

Olijfolie, ui, knof, gebroken gedroogd rood pepertje...
Inktvislijfstukken...

Venkelzaad, laurier, rozemarijn, ietsje suiker...

Zowat droogkoken, tentakels erbij...

Rode wijnazijn, tomatenprut...
Rode wijn, Oxo...

Het moet goed vloeibaar zijn want die pasta die kook je in de saus
Dus! Kook de pasta in de saus!

Wat korianderblad erover (niet teveel!) en wat sinaasappelrasp



Uh, tsja
Een betere foto, uhh, nou ja...



Een leuke tweet!

Stemmen op een gecoiffeerde drol

Knettergek