zaterdag 25 juni 2016

Beanz!




Eindelijk!!



Witte bonen

Met tomatensaus en bloedworst


Die bonen niet uit een potje ja!

Spaanse droge bloedworst, hierboven, Morcilla iberica, die moet je in plakken bakken en dan warmen in saus of soep of zo, of enkel mee-stoven maar dan geeft het veel vet af

Ik kocht die bloedworst hier (alle links hier in een nieuw venster en de webwinkel werkt niet in Firefox)
Ik kocht er ook Morcilla asturiana
Dat is meer richting verse worst en die moet je mee-stoven (wat ik deed; zie de volgende afbeelding)

Die witte bonen dat moeten eigenlijk Potxas zijn, zie hier en zie hier, hele "vette" bonen
Maar goed, die kan je hier niet krijgen en zelfs niet kopen, dus ik gebruikte Cannellini

Olijfolie, ui, knof, gedroogd verkruimeld pepertje...
Tomatenpuree...
Tomatenblokjes...
Rode wijn, een varkensbouillon blokje (Pools of Thais), wat water...
Proef

Die zachte Asturische bloedworst sudderde je al enige tijd mee, die Iberische gaat er nu in gebakken plakken bij

Bonen erin warmen...

Een Godenmaal, verdomd...

Dat heeft die Huivers nog nooit geproefd...
(O! Daarom heet ie zo! Ah!)




Flageolets

Met Saumon à l'oseille


Een Franse klassieker, voorwaar

En die flageolets erbij, dat was een gouden greep, verdomd!

Sjalot, witte wijn, Noilly Prat, visbouillon zachtjes laten inkoken

Crème fraiche en weer inkoken...

Zuring (100 gram pp minimaal) wassen, droogzwieren, ontstelen, grof snijden
(Uhh, niet dat spul wat voor konijnen langs de weg groeit ja! Kweekzuring ja!)

Het volgende heb je klaar staan, en warm je nu voorzichtig:
Olijfolie, sjalot, knof, p/z, flageolets...

Zalm p/z en bakken in boter

Zuring bij de saus, heel zachtjes roeren, bind met blokjes boter, p/z...

Een Godenmaal, verdomd...
Als je die saus proeft (het smaakt naar zuur maar het ís niet zuur), dan ga je automatisch naar zalm verlangen...

Dat heeft die Jonas Fruit nog nooit geproefd...
(Die weet niet wat zuring is, maar schrijft er graag een boek voor Fontaine over hoor!)




Linzen

Met sauce soubise en Tau kwa


Haal plakken Tau kwa (stevige tofu) door rijstebloem, klop af en bak goudbruin
Koel en snij in blokjes

Maak Sauce soubise
Uien blancheren, koelen, droogslingeren, zachtjes stoven in boter
Béchamel erbij en wat laten sudderen (je kan natuurlijk ook bloem erbij doen, en na even melk of...; gebruik dan meer boter)
Draaizeef, z/p, crème fraiche, met boter opkloppen

Kook linzen met soepgroenten, ui, knof en peterselie
Afgieten

Meng met de soubise en warm er de blokjes Tau kwa in op

Een Godenmaal
Een fantastische combinatie
Niks kruiden of zo (maar wel goeie linzen gebruiken!)
(Ik maakte ooit Vol-au-vents met een Blanquette de Tau kwa er in; elke niet-vego vond het heerlijk!)

Die Okokokleinst die zou het enorm graag eens maken schreef ie
Maar ja, die ken nie koken... Die ken enkel recepte jatte... Da schiet nie op...
(Ongelofelijk trouwens hoe onbeschaamd die zijn eigen onwetendheid optrekt door op zijn site te linken naar popi mongolen als Jamie, Nigella en Gordon; zie hier)




Witte bonen in tomatensaus

Uit blik!

Maar dan wel Heinz Beanz!
Niet dit hier
Wel dit hier!
In Nederland bij Suri en Antilli toko's


Heb gehaktballetjes -enkel aangebraden- klaar

Olijfolie, gemberwortel, sereh, laos, ui, flink prei, knof, lombok...
Fijngewreven komijnzaad, versgemalen korianderzaad, selderijblad...

Chinese witte wijn erbij, druivenwijn, Chee foo...
Blik bonen, balletjes, Ketjap medja (Tiga kaki!)...

Een Godenmaal...
En dat niet alleen! `s Morgens in bed, waw!

Retteketet!!!




Falafel

Met gekookt gebakken ei en snijbonen met kokos


Dat ei, dat is Surinaams
Hard koken, pellen, rondom bakken in pinda-olie met ui en knof en lombok
Heerlijk!
Die gesauteerde snijbonen bakte ik mee, wat witte wijn en wat bouillon, wat stoven met wat gedroogde kokos...

Het falafel recept kopieerde ik van de site van okoko-onno-kleinst, die het jatte op marokkaanserecepten.com

Kikkererwten twee dagen weken

Prakken met ui, knof, peterselie, korianderblad, groene lombok, kurkuma, komijnzaad, korianderzaad, kurkuma, bakpoeder, z/p

Dat bakpoeder, dat vraag ik me af
Je frituurt de balletjes, de buitenkant wordt meteen onbuigzaam, wat heeft het dus voor zin
Zoals ik laatst schreef over die geel erwtenmeel balletjes: aan de kook laten komen in water (dan kán dat bakpoeder wat), vóór de kook afgieten, droog dampen (uitspreiden dus) en dán frituren

Balletjes, frituren

Een Godenmaal
Zulke lekkere falafel (door dat kort koken eerst) at ik nog nooit...

Ennuh, o ja
Als je op recepten zoekt dan hebben ze het over Keukenmachines, maar dat klopt niet
Dit hier is een keukenmachine en daarmee kan je geen falafel maken
Zouden ze (die fout wordt veel gemaakt) een blender bedoelen (zie hier)? Nee, want daarmee kan je ook geen falafel maken
Wat dan wel'? Simpel, ze bedoelen een Foodprocessor, zie hier
Maar neem er dan wel een met zo'n scheef staand mes!