Aardbeien marineren in PX sherry
Zeevis, kruiden, asperges, kaas en tomaat
North Atlantic Seafood
Alan Davidson
1979
Ik ben niet zo'n Alan Davidson fan, en lui die de Oxford beter vinden dan de Larousse, dat zijn meestal mensen die net niet echt goed koken kunnen
Hij neemt de Oostzee mee, en dat is om twee redenen vreemd
* Waarom dan, in Mediterranean Seafood, de Zwarte Zee niet meegenomen...
* De vis is onvergelijkbaar, want het zoutgehalte is onvergelijkbaar; 30% tegen 10 tot 3%...
Een kletsverhaal over het waarom van bacalao of stokvis, want natuurlijk enkel te maken heeft met het klimaat van waar het wordt gebruikt
Erg veel fouten in de namen (Tepelhojdje voor Tepelhoedje etc.)
Veel manco's bij de namen (Kreukel staat er niet bij etc.)
Bacalao met margarine klaarmaken...
"Bacalao (dried cod)", daar komt natuurlijk die lulpraat van de Dikke vandaan...
Ei van wilde gans met twee dooiers
Gaan we wat maken?
Ja hoor; die Davidson kan goed recepten overschrijven
Piedeeg (voor octopus-pie)
2 eieren, 1/2 theelepel zout, 100 cc melk, idem olijfolie, een eetlepel gesmolten reuzel, 320 gram bloem
Coquilles in Muscadet
Hmm!!
10 minuten zachtjes sudderen in net bedekkend Muscadet
Uit de pan, warm houden, inkoken, wat Beurre manié erdoor, room, p/z en citroensap
Een Babka uit Polen (of ook wel uit de Oekraïne)
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
In het boek gaat er ook nog een zoute haring door (die harde soort, die je in melk moet weken)
Spices, Salt and Aromatics in the English Kitchen
Elizabeth David
1970
Veel mooie citaten
"No store-room should be without tarragon vinegar, anchovy vinegar [huhh?], French vinegar, and white wine vinegar"
Alfabetische behandeling van kruiden etc., en dan Sauzen, Salades, Vis enzovoorts
Ja, zeer klassiek Engels
Makreel met kruisbessensaus
Maar ook veel Engels koloniaal spul in dit boek
Mushroom ketchup ken ik, maar walnut ketchup?
Dat moet verwant zijn aan die pickled walnuts uit Toast van Slater
Vond een recept en gaan we maken
Misschien is het wel even verslavend lekker bij Mozzarella als die Mushroom ketchup
Weer een aanwijzing voor mij theorie, dat je dingen niet enkel rookt, als conservering (behalve garnalen en zulk kleins warm roken)
Ossentong wordt gepekeld of gerookt, na het koken
En ja, Italiaanse macaroni is heel wat anders dan onze macaroni
Ze roostert korianderszaad altijd kort in de oven, vóór gebruik
Nepalese peper is geen cayenne
Het is of een soort zwarte peper, of een soort Szechuan peper
Gele erwtenmeel-balletjes
Heerlijk!
In Suriname enkel gefrituurd
Ik maak ze met wat bakpoeder, kort koken (dan worden ze luchtig) en dan frituren
Gaan we wat maken?
Jazeker, al is het niet veel want veel van de recepten kende ik al
Die Mushroom ketchup, en die dan vergelijken met die ik eerder maakte
En waarvan het recept in dit blog staat
Zuurkool met Spaanse peper erdoor gemaakt (ik bedoel de zuurkool maken, niet ermee koken), en paprikapoeder en karwij en p/z en ui
Misschien dat dat verwant is aan die mysterieuze kerrie-zuurkool die ze hier verkopen
Guindillas, ingemaakte Spaanse pepers
Jaren in de pot
Er kon dus een hele vracht in de Macedonische pizza
Het Asperges Boek
Wiel Basten
1971
Tsjonge wat een hoeveelheid recepten...
Ik ga er niet zoveel uit maken omdat ik er een week voor het begin van het volgende aspergeseizoen op terugkom
Op wat ik dan ga maken...
Indeling: simpele bereidingswijzen, met verschillende boters, met saus, met ei, hapjes, voorgerechten, salades, soepen, als groenten bij... en de lekkerste recepten; met kikkerbillen, met coquilles, met foie (overmorgen!), you name it...
Hier koken ze de asperges net als die video floeper van laatst
Schillen, doek, asperges, water
Ja, als je ze relatief lang kookt...
"Asperges in gevoerde ham"
Gekookte ham bestrijken met mosterdmayo met citroen, asperges erop, oprollen
Asperges met mayo waardoor advocaat
Kweenie
Met Holandaise en met mandarijnpartjes
Kijk, dat is die enige Florentine die geen spinazie is, asperges met een Holandaise waardoor mandarijnsap
Asperges met lamstong en madeirasaus, met zalm en sinaasappelboter, met quenelles en kreeftensaus, met zwezerik en foie saus, dat wordt wat volgend jaar...
Korenaarasperge kopjes
Wat gaan we dit seizoen nog maken?
Als ik het red:
Die asperges met ansjovisboter
Met Devonshiresaus (met gerookte ossentong en met prachtig gemaakt kalfsfond)
Eendenborst met asperges en saus van Cassis de Dijon
Die saus is op basis van een mooi groentefond op basis van eendenkarkas...
Kwetsen uit een pot
Heerlijke vlaai...
Spectrum Kaasatlas
Eekhof-Stork
1976
Een schitterend boek!
Prachtig geïllustreerd, veel heel interessante zaken over het productieproces (ook in de illustraties)
Zeer uitgebreid
Nog een Nederlands boek ook
Een fout: dat ze in India gaan kaas kennen
Panir!
Ook wat recepten achterin, maar niets schokkends
De klassieke kaasrecepten van over de hele wereld
Een onmisbaar boek!
Oud stokbrood, Guinness, oven tot bijna droog, Gruyère, oven
Ach ach ach ach ach...
Bij uiensoep met Guinness...
Lekker Tomaat
Auteur H. J. Heinz BV
2001
Mayo met rode pesto erdoor in een salade met gerookte kip, ach, ja...
Saus voor een Croque met allesbinder, hoho!
(Croque monsieur in het Vlaams: Kraakmeneer, verdomd!)
Pasta arrabiata met Parmezaan?
Nee, met Pecorino
Geen slechte recepten, maar ach...
Enkele aardige
Crêpes met tomatenpesto en Mozzarella
Tajine met kip, tomaat en citroen
Gehaktspiesjes met tomaten-yoghurtsaus
Tomatensaus met kokos erdoor??
Kweenie
Gepekelde varkensstaart
Dit zijn dus niet de gepekelde lullen van Huivers, Kleinst e tutti quanti
Dit zijn dus niet de gepekelde lullen van Huivers, Kleinst e tutti quanti