Kroketten, chutney, likeur
Geitenkaas kroketten
Zie boven een nieuwe methode om kroketten te maken
In zo'n vormpje, aandrukken met het bijbehorende ding, er uit drukken, steeds vier op folie, folie erover en in de vriezer
Na een uur of twee weer vier er op etc.
Licht laten ontdooien, mooi vormen, paneren en weer vriezen (of bakken)
Zo kan je van die kroketten maken die vloeibaar van binnen zijn...
Flink boter, sjalot (zeer fijn), knof (zeer fijn)...
Redelijk wat zwarte peper...
Bloem...
Witte wijn, volle melk en lamsbouillon...
Oude Nederlandse harde geitenkaas (die gele) raspen, en sterke Crottin du Chauvignol (4 op 1) fijnhakken
Door de saus
Proef op z/p
Koelen, vormen etc.
Serveer met citroen
Ach ach ach wat was het ongelofelijk lekker...
Wat missen die culinaire korsetten en kunstgebitten toch een hoop van het leven...
Abrikozen chutney
Want dat had de Ballotine de foie gras nodig (want van eend)...
Goed rijpe abrikozen grof snijden en mengen met de helft van het gewicht aan witte basterdsuiker
Een halve dag op een warme plek laten staan en regelmatig omroeren
Pinda-olie, sjalot, knof, lombok...
Zachte kerrie...
Abrikozenprut erbij en inkoken tot "jam"
Week gele rozijnen in thee
De abrikozen koelen en met rode Chinese rijstazijn op smaak brengen
Rozijnen erdoor
Aardbeien likeur
Hels lekker spul
Werk met aardbeien die fris smaken, geen al te zoete
Weeg een pot, doe er gehalveerde aardbeien in en weeg de pot
Doe de helft van het gewicht van de aardbeien aan gele basterdsuiker erbij
(suiker, schudden, kloppen, vast wat rum erover...)
Vul aan met mooie bruine rum
Deksel en een week laten staan
Elke dag omschudden tot alle suiker is opgelost, en elke dag even openmaken vanwege de overdruk
Na een dag of drie kunnen er weer aardbeien bij
Moet er dan rum uit, bewaar die dan in een ander potje, goed afgesloten
Na weer een dag of drie weer aardbeien erbij
Nu nog een week laten staan
Afgieten (de aardbeien eten bij roomijs) en het spul uit dat andere potje erbij
Gruwelijk lekker...
Kersen likeur
Dat gaat op dezelfde manier als hierboven, maar:
Werk met ontpitte kersen én ook de pitten erbij maar die moet je niet meewegen
En werk weer met niet al te zoet maar fris-zoet fruit
Dit spul moet wat langer staan dan die aardbeien
(Hieronder een klein want een test potje)
(Enorm lekker was het, en ik ga woensdag een grote pot maken...)
Genootschap Onze Taal
Hou je vast
Cornedbeef
Wat is de juiste uitspraak van cornedbeef: [kor-nèt-bief] of [koo(r)nd-bief] - op z'n Engels?
Zowel de Nederlandse als de Engelse uitspraak van cornedbeef ('gezouten rundvlees')...
Wat is dit voor wartaal? "Wat is de uitspraak op z'n Engels?" Ja, koo(r)nd-bief natuurlijk
Maar dan komt het: "beide uitspraakvarianten zijn juist", de zwaar gesubsidieerde leuterkoppen
...komt voor in de woordenboeken; beide uitspraakvarianten zijn juist. De Engelse uitspraak [koo(r)nd-bief] (waarbij de oo uitgesproken wordt als de o in amazone of horen) is veel minder gebruikelijk dan de Nederlandse, en de slager zal u misschien niet eens begrijpen.
O! Dus we moeten van het Genootschap Onze Taal het verkeerd uitspreken omdat die slagermongool ons anders niet begrijpt?
Mag ik veronderstellen dat het Genootschap Onze Taal ons dus aanraadt Bleu Band te zeggen? En Marmiet? Omdat die supermarktmongool ons anders niet begrijpt?
Kristus wat een geestelijke armoedzaaiers...
Het lijkt de Nederlandse culi scene wel...
Corned, dat betekent "behandeld met corn", met grofzout
En dan moeten we kornÈt zeggen?
De gemankeerde mongolen...