donderdag 2 juni 2016

Vijf keer aardappelen



Bottarga in Italië, Hueva in Spanje
Gepekelde tonijnkuit



Puree, gebakken, friet, oven, Klöße



Puree met Bottarga


Maak normale aardappelpuree, met melk, boter, witte peper en nootmuskaat
Kook de aardappelen met weinig zout, want dat zit er genoeg in de Bottarga

Olijfolie, het wit van lente-ui, knof...
Koel wat

Werk geraspte of gehakte Bottarga door de puree, het groen van de lente-ui, selderijblad en de ui-knof

Vette ovenschaal, oven

Hier (alle links hier in een nieuw venster) kan je (binnenkort weer) Bottarga van harder kopen, minstens zo lekker.
(Uhh, heb je in Italië ook, Bottarga di muggine, maar harder uit de Noordzee is 10 keer lekkerder...)

Heerlijk!

Misschien iets voor dat shit programma van die dochter van Jonas Fluit? Komen ze misschien eindelijk daar ook eens culinair klaar... Mouna's N, uhh nee, uhh, o ja!, Keuken!





Aardappelen gebakken in kippenvet


Ik verzamelde vellen van soepkippenbouten in de vriezer
Uitbakken
Mooi geel vet
Kan je jaren in de koeling bewaren

Schijven rauwe aardappel langzaam in dat vet laten sudderen
Regelmatig draaien

Olijfolie, ui, knof...
Grove zwarte peper...

Stukjes artisjokbodem kort op hoog vuur meebakken (dat is dus al gaar natuurlijk, want anders krijg je het er niet uit)...
Wat witte wijn, en inkoken met rauwe gepelde grote garnalen erbij, onder een deksel

Heerlijk!

Die Smak komt helemaal culinair klaar hiermee, na die eetbare klei (zie hier)!




Friet met Sauce tartare


Die Sauce tartare zelf maken kost niks moeite, maar ik proefde die van de België-winkel, zie hier
Prima, maar zou ietsje frisser kunnen, dus wat citroensap erdoor

Voor Sauce tartare zie hier, een uitputtend referaat van ondergetekende
In den Belzjiek hebben ze het in elk frietkot trouwens...

Olijfolie, ui, knof, lombok...
Blokjes gele paprika, ff roerbakken, wat witte wijn, snel inkoken met ietsje Viandox (of eventueel Oxo of anders maar Marmite) en koelen

Zie de foto wat ik behalve die saus klaarzette
Mayo met spekjes van Jean Bâton (zoals alle producten van die firma flauwekulspul) en Japanse mayo (Kewpie; dat eten Japanse Broekbaarden bij de sushi)

Friet snijden, wassen, deppen, bakken op 140, koelen, bakken op 190

Lamsburger bakken (Aldi; zelfde merk als die Wagyu burger die erg goed was; die lamsburger was echt erg van schraapvlees, separatorvlees

Heerlijk (die friet)!

Waw! Yvet Retteketet! Die gaat dat nabouwen; lams wordt kalfs en tartare wordt rémoulade en huppeté! Culinair klaargekomen!





Ovenaardappelen met Harzer kaas


Harzer Schmelzkäse wordt tegenwoordig meer westelijk gemaakt, en heet dan Handkäse
Jong eet je het in salades (ik ben daar niet gek op) en oud (tegen het einde van de THT datum) gratineer je ermee

Kook aardappelplakjes half gaar in kippenbouillon, uit, koelen

Kook de kippenbouillon in met witte wijn

Boter, ui, knof, grove witte peper...
Wat van die ingekookte bouillon, bijna droogkoken

Ingevette ovenschotel, aardappel, paprika, uienspul, vers gebroken kummel, plakjes kaas, oven

Heerlijk!

Vreugdeloos en Broekbaard die, uhh..., nou ja, u begrijpt wat ik bedoel, ik kan beter maar niet in detail treden... Er zijn misschien jongvolwassenen bij, brrrr!...





Kartoffelklöße halb und halb


Ik ben bezig met een knoedels-serie, zie hier, maar op het moment dat ik dit schrijf is de serie beperkt tot aflevering 1

Knoedels, Knödel, Klöße
Dat zijn dus geen noedels, Nudeln
Dat zijn Gnocchi, dumplings en (toch eigenlijk ook) quenelles

En Kartoffelklöße heb je in verschillende soorten
Gewone (= Gnocchi), een hele grote ipv tig kleintjes = Serviettenklöß, van rauwe geraspte aardappel = Rohe Klöße, en die we hier eten, een mengsel van gewone en Rohe
O en je hebt ook Semmelklöße, daar gaat geraspt oud brood in ipv bloem

En voor dit soort spul, allemaal, geldt: koop het half klaargemaakt in een Duitse super; even lekken en een hoop minder gelazer
Zoniet ga aan de slag met puree, bloem, p/z en majoraan

Turkse groene pruimpjes spoelen

Konijn aanbraden en uit de pan

Ui, knof, grofgebroken zwarte peper...
Konijn terug, witbier (of Kriek en gedroogde pruimen ipv die Turkse), wat Maple syrup (hoe heet het, o ja ahornsiroop), tijm. laurier,, ingekookte runderbouillon...

Dat Klöße mengsel kneden en balletjes maken; dat gaat enorm goed want door dat Rohe erin zit er flink zetmeel in

Flink kokende kippenbouillon, Klöße erin, weer aan de kook, laag, 20 minuten en regelmatig roeren en geen deksel

Het laatste kwartier die pruimpjes bij het konijn / deksel
(Uhh, of gaar de pruimpjes, eruit, saus inkoken, terug)

Heerlijk!

Ik kreeg al complimenten van Meneer Watkletstons!
Hij was eindelijk eindelijk weer eens culinair klaargekomen!





Wat past je post mooi bij de mijne Loek

Mijn groento heeft ook Frieslanders; ga ik volgende week friet mee bakken in kippenvet