Bottarga in Italië, Hueva in Spanje
Gepekelde tonijnkuit
Puree, gebakken, friet, oven, Klöße
Puree met Bottarga
Maak normale aardappelpuree, met melk, boter, witte peper en nootmuskaat
Kook de aardappelen met weinig zout, want dat zit er genoeg in de Bottarga
Olijfolie, het wit van lente-ui, knof...
Koel wat
Werk geraspte of gehakte Bottarga door de puree, het groen van de lente-ui, selderijblad en de ui-knof
Vette ovenschaal, oven
Hier (alle links hier in een nieuw venster) kan je (binnenkort weer) Bottarga van harder kopen, minstens zo lekker.
(Uhh, heb je in Italië ook, Bottarga di muggine, maar harder uit de Noordzee is 10 keer lekkerder...)
Heerlijk!
Misschien iets voor dat shit programma van die dochter van Jonas Fluit? Komen ze misschien eindelijk daar ook eens culinair klaar... Mouna's N, uhh nee, uhh, o ja!, Keuken!
Aardappelen gebakken in kippenvet
Ik verzamelde vellen van soepkippenbouten in de vriezer
Uitbakken
Mooi geel vet
Kan je jaren in de koeling bewaren
Schijven rauwe aardappel langzaam in dat vet laten sudderen
Regelmatig draaien
Olijfolie, ui, knof...
Grove zwarte peper...
Stukjes artisjokbodem kort op hoog vuur meebakken (dat is dus al gaar natuurlijk, want anders krijg je het er niet uit)...
Wat witte wijn, en inkoken met rauwe gepelde grote garnalen erbij, onder een deksel
Heerlijk!
Die Smak komt helemaal culinair klaar hiermee, na die eetbare klei (zie hier)!
Friet met Sauce tartare
Die Sauce tartare zelf maken kost niks moeite, maar ik proefde die van de België-winkel, zie hier
Prima, maar zou ietsje frisser kunnen, dus wat citroensap erdoor
Voor Sauce tartare zie hier, een uitputtend referaat van ondergetekende
In den Belzjiek hebben ze het in elk frietkot trouwens...
Olijfolie, ui, knof, lombok...
Blokjes gele paprika, ff roerbakken, wat witte wijn, snel inkoken met ietsje Viandox (of eventueel Oxo of anders maar Marmite) en koelen
Zie de foto wat ik behalve die saus klaarzette
Mayo met spekjes van Jean Bâton (zoals alle producten van die firma flauwekulspul) en Japanse mayo (Kewpie; dat eten Japanse Broekbaarden bij de sushi)
Friet snijden, wassen, deppen, bakken op 140, koelen, bakken op 190
Lamsburger bakken (Aldi; zelfde merk als die Wagyu burger die erg goed was; die lamsburger was echt erg van schraapvlees, separatorvlees
Heerlijk (die friet)!
Waw! Yvet Retteketet! Die gaat dat nabouwen; lams wordt kalfs en tartare wordt rémoulade en huppeté! Culinair klaargekomen!
Ovenaardappelen met Harzer kaas
Harzer Schmelzkäse wordt tegenwoordig meer westelijk gemaakt, en heet dan Handkäse
Jong eet je het in salades (ik ben daar niet gek op) en oud (tegen het einde van de THT datum) gratineer je ermee
Kook aardappelplakjes half gaar in kippenbouillon, uit, koelen
Kook de kippenbouillon in met witte wijn
Boter, ui, knof, grove witte peper...
Wat van die ingekookte bouillon, bijna droogkoken
Ingevette ovenschotel, aardappel, paprika, uienspul, vers gebroken kummel, plakjes kaas, oven
Heerlijk!
Vreugdeloos en Broekbaard die, uhh..., nou ja, u begrijpt wat ik bedoel, ik kan beter maar niet in detail treden... Er zijn misschien jongvolwassenen bij, brrrr!...
Kartoffelklöße halb und halb
Ik ben bezig met een knoedels-serie, zie hier, maar op het moment dat ik dit schrijf is de serie beperkt tot aflevering 1
Knoedels, Knödel, Klöße
Dat zijn dus geen noedels, Nudeln
Dat zijn Gnocchi, dumplings en (toch eigenlijk ook) quenelles
En Kartoffelklöße heb je in verschillende soorten
Gewone (= Gnocchi), een hele grote ipv tig kleintjes = Serviettenklöß, van rauwe geraspte aardappel = Rohe Klöße, en die we hier eten, een mengsel van gewone en Rohe
O en je hebt ook Semmelklöße, daar gaat geraspt oud brood in ipv bloem
En voor dit soort spul, allemaal, geldt: koop het half klaargemaakt in een Duitse super; even lekken en een hoop minder gelazer
Zoniet ga aan de slag met puree, bloem, p/z en majoraan
Turkse groene pruimpjes spoelen
Konijn aanbraden en uit de pan
Ui, knof, grofgebroken zwarte peper...
Konijn terug, witbier (of Kriek en gedroogde pruimen ipv die Turkse), wat Maple syrup (hoe heet het, o ja ahornsiroop), tijm. laurier,, ingekookte runderbouillon...
Dat Klöße mengsel kneden en balletjes maken; dat gaat enorm goed want door dat Rohe erin zit er flink zetmeel in
Flink kokende kippenbouillon, Klöße erin, weer aan de kook, laag, 20 minuten en regelmatig roeren en geen deksel
Het laatste kwartier die pruimpjes bij het konijn / deksel
(Uhh, of gaar de pruimpjes, eruit, saus inkoken, terug)
Heerlijk!
Ik kreeg al complimenten van Meneer Watkletstons!
Hij was eindelijk eindelijk weer eens culinair klaargekomen!
Wat past je post mooi bij de mijne Loek
Mijn groento heeft ook Frieslanders; ga ik volgende week friet mee bakken in kippenvet