zondag 19 juni 2016

Geen aardappelen, rijst, pasta of bonen





Bladerdeeg, maismeel, bakbanaan, erwtenmeel...



Vol-au-vents
Aka Bouchées à la reine


Met garnalen, korenaar-asperges en whiskysaus

Die bakjes maak ik niet zelf, dat is nergens voor nodig
Wel even het interieur naar beneden drukken en de kruimels eruit schudden
(Je zou dat hoedje eerst kunnen los snijden en er later op terugzetten)

Ik moest een kilo korenaar-asperges afnemen, dus ik vroor een deel wat ik geblancheerd had. Werkt prima, maar de koppen en de stengels wel separaat gebruiken
Hier gebruikte ik stengels

Boter, sjalot, knof, fijngemalen witte peper...
Witte wijn en wat Bovril of Viandox, inkoken
Crème fraiche, wat inkoken
Whisky, proef
Stengels erin

Bakjes in de oven
Garnalen sauteren

Enzovoorts

Vies lekker...




Dumplings van tarwe- en maisbloem


Met tofu en doperwten

Tarwebloem, maisbloem, p/z, bakpoeder, wat runder-reuzel (of olie of boter of...), water, deeg, rusten, balletjes

Tofu dobbelstenen kort frituren
Lang frituren heeft geen zin; het blijft lichtgeel, en wordt verder enkel kleiner...

Pinda-olie, ui, knof, lombok...
Wat sojasaus, bouillon van maken, proef

Koude bouillon, balletjes erin, langzaam aan de kook

Diepvries doperwten, balletjes en tofu warmen in de bouillon

Vuil lekker...



Al dat balletjes-spul is verslavend lekker
Had laatst Kartoffelklöße halb halb...
Binnenkort fufu van bananenmeel, falafel...
Hieronder balletjes van gele erwtenmeel...


Bakbanaan


Met coquilles, asperges (witte) en kerriesaus

Ik nam overigens een groene gewone banaan
Als die goed groen is, dan is het even lekker

Asperges schillen, kontjes pletten, fond trekken

Ghee, sjalot, knof, grof gemalen witte peper...
Heel zachte kerrie... Bloem...
Kippenbouillon...
Room...

Asperges koken
Coquilles bakken in boter en de banaan idem

Goor lekker...




Balletjes van geel erwtenmeel


Met bamboe en TVP

Meel en TVP (sojabrokken): toko

Recept op het pak meel is niks
Droge taaie zooi krijg je dan

En het is wel van bonen maar ik reken dit recept bij de degen

Rooster komijnzaad
Pas op dat het niet verbrandt
Vijzel

Geel erwtenmeel, p/z, die komijn, versgemalen (gedroogde dus) knoflook, bakpoeder, water, deeg, rusten, balletjes

Kook ze in bouillon met Dark soy (koud opzetten en langzaam aan de kook laten komen)
Steeds over de bodem roeren tot ze er niet meer aan vast plakken
Uitlekken en droogdampen

Kook de TVP, de soja-balletjes in de bouillon (ruikt in eerste instantie naar hondenbrokken maar dat trekt weg)
Afgieten, droogdampen

Erwtenmeel-balletjes frituren

Pinda-olie, ui, knof, lombok...
Bamboe meebakken (niet die sprietjes maar die plakjes; als je goed naar het etiket kijkt dan zie je het verschil)

Balletjes en balletjes erbij, wat witte Chinese (druiven)wijn en op smaak met Taotjo

Smerig lekker...




Dumplings van tarwe- en maisbloem


Met shiitake en roerei

Ja, want die balletjes heb ik twee keer gemaakt, om geel (ook wel "rood") maismeel met wit te vergelijken; zeg maar maismeel met maisbloem; gebruik meel was de conclusie)(maar geen gries oftewel polenta!)(en de witte is geen maizena natuurlijk maar gewoon bloem)

Maak Teriyaki mix (sake, Japanse sojasaus, mirin; geen suiker)

Snij de hoeden van shiitake in strips en marineer die er uren in
Roer regelmatig

Tarwebloem, maisbloem, p/z, bakpoeder, wat runder-reuzel (of olie of boter of...), water, deeg, rusten, balletjes
Kook in kippenbouillon, uitlekken (bewaar de bouillon natuurlijk)

Laat de shiitake uitlekken
Vang de marinade op

Rijstkafolie, ui, knof, Japanse peper (dat is een mengsel; Nanami of ook wel Shichimi togarashi)...
Sauteer er de shiitake in
Marinade en kippenbouillon erbij

Roerei met p/z en selderijblad maken

Vuig lekker...





Vanavond Marouflette

Tartiflette maar met Maroilles
En met meer ui, en met gekookt en daarna gebakken aardappelen in de ovenschotel