dinsdag 21 juni 2016

Knoedels (2)



Cranberryjam in wording
Heerlijk (met gele basterdsuiker)


Noedels, knoedels...


Noedels zijn Nudeln, en knoedels zijn Knödel of Klöße

Noedels is pasta, en knoedels zijn deegballen

Maar ja, dat loopt in mekaar over natuurlijk...

Laat ik het vandaag over overgangsproducten hebben, of pure of totaal andere



Crêpe vonnassienne, mislukt
De eerste altijd


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Dat is over Gnocchi en consorten
Aardappelpuree waarmee je met bloem knoedels maakt

Gnocchi  di patate


Wat ik daar vergat, maar dat komt nog, dat is spul zoals Gnocchi di carote
Wortelpuree-gnocchi

Eigenlijk hetzelfde idee als Leberklöße, of Quenelles van vis
(wat ook nog komt)



Grote garnalen ontdooien...


Trouwens, als je Gnocchi-deeg maakt met bijvoorbeeld wortelpuree, en je doet er gist door, dan kan je er brood van bakken

Denk aan pumpkin bread (qua techniek dan dus)


Trouwens, Gnocchi, die kan je koken, die kan je stomen, die kan je als flatbread bakken, die kan je in de oven bakken (qua brood dan dus) en die kan je frituren

Zoals er bij brood gist door moet, zo moet er bij het frituren en bakken bakpoeder door
Maar dat betekent wel dat je frituurspul veel beter eerst in water aan de kook kan laten komen (bakpoeder begint te werken), afgieten meteen, droogdampen, frituren

Gooi je ze meteen in de frituur, dan heeft het bakpoeder te weinig tijd om wat te doen, én de buitenkant wordt krokant = hard = kan niet meer uitzetten



Balletjes van geel ertwenmeel, gefrituurd
Na dat koken dan dus


Als je puur bloem, water en zout gebruikt (wat in Italië als iets voor armelui wordt gezien, maar in de Balkan struikel je er over), gebruik dan altijd wat vet

Reuzel, olie, boter...

Gebruik bakpoeder en kook ze altijd; niet op een andere manier klaarmaken


Erg populair in veel landen is de pure, maar dan van half tarwebloem half rood maismeel

Bakpoeder!

"Rood maismeel" is niet rood maar geel, en vergis je niet met maisgries, Polenta, ik zei het nog een dag of twee geleden


(Over Polenta gesproken: toen ik schreef Gnocchi, die kan je koken, die kan je stomen, die kan je als flatbread bakken, die kan je in de oven bakken (qua brood dan dus) en die kan je frituren had ik daar natuurlijk aan moeten toevoegen dat je er ook pap van kan maken; eigenlijk exact hetzelfde maar met meer vloeistof)

(Pap is vies, Polenta is heerlijk)




Dumplings

En dan bedoel ik niet iha (zie hier) maar Engelse en Ierse

Dat gaat richting pie-deeg, korstdeeg

Bloem, vrij veel vet (reuzel iha) en ietsje water

Balletjes koken


En wat ook in de familie zit, en wat een mooi overgangsproduct is tussen pasta en knoedels, dat zijn die Geriebene Suppennudeln

Bloem, p/z (altijd natuurlijk, en oregano doet het er meestal erg mooi in), bal kneden, geen bakpoeder want we gaan het koken

Hoe koken?
Nou, in de soep dus!

Zie hier

Die heeft er net als ik een speciaal ding voor, een Nudelbrett, ook wel een Spätzlehobel (wat iets heel anders is dan een Spätzlesieb), maar het kan prima met zo'n platte plaatstalen rasp die ik elke keuken te vinden is



Kroatische gepekelde kool



Vanavond varkensbuik met groene mango en bagoong

Binagoongang

Filippijnen of hoe schrijf je dat



Volgende aflevering hier



Doehoei!