dinsdag 11 maart 2014

Vlees en vis



Hier zie je hoeveel afval je bij lamshart hebt
Links bruikbaar, midden afval
Hart was wel groter dan het rechtse


Hart, spek, zoutevis, zalm


Lamshart "Wakker Dier"

Lamshart, Hasselback aardappelen, kastanjechampignons met kleine uitjes en spek

Die champignons enzovoorts, dat is Lotharings.
En die uitjes, formaat waarmee je Amsterdamse uien maakt, dat heet hier nep-uitjes. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Hasselback aardappelen zie hier.

Olijfolie, champignons opbakken en uit de pan.
Rookspekblokjes...
Ui en knof en grove zwarte peper...
Uitjes erbij, kort husselen op hoog vuur, heet water en Viandox, madera, suddderen...
Champignons erbij en verder sudderen...

Boter klaren, wat olijfolie erbij.
Bio aardappelen formaat wat net in een soeplepel past in soeplepel en richting lepel in schijfjes snijden.
Ovenschaal en die boter erover, oven.
Serveren met grof zout erover.

Hart schoon, op heel hoog vuur sauteren (olijfolie/iets boter).
Meteen eten. Enorm lekker. Knakkig!

Het was trouwens alles bij elkaar weer behoorlijk smerig vuil lekker...




Beanz van de ex-vegetariër

Gelderse schijf, beanz, tomatensaus

Een 'svondslaatnogevensnel gerecht

Maar je kan ook zelf Gelderse schijven maken, varkens-hamburger van mager vrij grof vlees met wat kruidnagel en nootmuskaar er in, en p/z natuurlijk. Overigens is dat Zuid-Nederlands wat de naam betreft. In de rest van Nederland zijn ze gepaneerd, en heet een ongepaneerde een rollade-schijf. Wordt veel gegeten met andijvie stamppot, en ook met bonen (dus).

Olijfolie, ui, knof, lombok...
Komijn en korianderzaad...
Blik Heinz Beanz en wat witte wijn...

Bak de schijven...



Klipviskop
Geeft (veel kraakbeen) erg lekkere bouillon
Weinig vlees eraan maar wel top qua smaak en beet
Wordt gepekeld en verkocht als gespleten kop
Zie hier
Dit is dus een halve (in de week)


Vissekop "Hanneke Plofkip"

Klipviskop, aardappelen, venkel

Recept kan ook met bakkeljauw natuurlijk, bacalao.

Week de kop een of twee dagen. Gebruik niet te veel water want dan kan het zijn dat het compleet ontzout en dan verlies je veel smaak. Proef en ververs regelmatig; als het water zo smaakt als soep die precies op zout is, dan is het goed.
(Laatst las ik in de Volkskrant dat je bacalao volledig moet ontzouten want "dat is geen gewoon zout natuurlijk wat daar in zit". Maar wat voor zout is dat dan anders dan zeezout, wat ze in Noorwegen aan de kust gebruiken?? Kwaakhoofd!)

Kook de vis kort, koel en pluis het vlees er af.

Stoof hele venkel in de bouillon, met wat later ook aardappelen erbij.

Olijfolie met wat boter, ui, knof, gedroogde gebroken chilipepertjes tiepe Birds eye (ik gebruikte zonder na te denken verse rode peper)...
Vis kort bakken, witte wijn, Colmans mosterdpoeder, citroensap...

En hoe smaakte het? Kijk, dat bedoel ik...




Spek "Volkert van der G"

Zuurkoolspek, sperziebonen, gebakken aardappelen, pickles

Een mooi massief en niet al te vet stuk zuurkoolspek lekker lang in de oven op 130°.
Ik dacht Dat ga ik eens proberen, en dat was een erg goed idee, al zeg ik het zelf.

Aardappelen half gaar koken, koelen, schijven.

Halve of 1/3 sperziebonen half gaar koken, afgieten.
Olijfolie, ui, knof, beetje lombok zonder pitjes en grove zwarte peper...
Sperzie op hoog vuur meebakken, vuur laag, witte wijn...

Aardappelen onderwijl in boter bakken.

Serveer met piccalilly.
Ik had Belse pickles, die ik vergeleek met Nederlandse piccalilly.
Lekker die Belse, maar vrijwel onvergelijkbate producten.
Nederlandse beter bij friet, Belse beter bij vlees of vis of ei.




Zalm "Partij voor de Dieren"

Zalm, inktvispasta, doperwten en worteltjes

Die zwarte spaghetti komt uit Puglie, en dat is wel ff wat anders dan dat zwarte spul van AH. Wat een mooie smaak... Fraai is ook dat het fors zwelt bij het koken.
Zie producten uit Puglie hier.
Waar je dat spul kunt krijgen? Nergens. Dat moet je kopen.

Kook de wortel half gaar. Afgieten.

Zalm heel kort op twee kanten bruinen in boter.
Flink boter want dat wordt jus.

Olijfolie, ui, knof, dagelijks gebed dus, espelette peper, flink wat peterselie...
Wortel erbij, diepvries doperwten, witte wijn, laurier, gebroken korianderzaad...
Zalm erin, deksel.

Ondertussen ook de pasta koken...

Heerlijke jus (Noilly Prat) ontbreekt op foto...


Vanavond ook zalm.
Met groene aspergepunten met pancetta, Vietnamese rijstpasta, en met mierikswortel.
"Zalm van de stiekeme veganist"