woensdag 12 maart 2014

Geen vlees en geen vis



Moth beans, kleinere boontjes bestaan niet, en zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Heel droogtebestendig, en de plant zelf is veevoer
Iets laten spruiten en dan kort koken


Ook geen spekjes?

Nee!


Ei


Omelet-reepjes, moth beans, stoof-uitjes

Laat de boontjes twee dagen kiemen tussen vochtig keukenpapier.
Als je ze mee-bakt is een dag voldoende. En als er na twee dagen boontjes tussen zitten die nauwelijks nog gekiemd zijn, dan maakt dat niks uit.

Pel de uitjes (formaat als voor Amsterdamse uien; "nep-uitjes", zie gisteren) en stoof ze in wat water met Viandox (of Marmite) en Espelette peper, wat trouwens goddelijk ruikt.
Uitjes uit de pan voordat ze uit elkaar vallen, en de moth bonen kort in dat water koken.

Pinda-olie, ietsje ui, knof, lombok, gemberwortel...
Kerrie Madras... Chinese witte (druiven)wijn...

Heel platte omelet bakken, als voor bij de nasi; reepjes van maken (oprollen en vlak voor het serveren snijden).

Uitjes warmen bij de kerrie, moth wat later ook, handel in een kom, reepjes erop.



Als sommige uitjes wat groter zijn, dan moet je die schillen én de buitenste rok er af halen


Dat moth spul is enorm lekker.
Heel fijne zoetige notensmaak, en mooi knapperig.
Em het geheel was perfect.

Bekendste recept ermee is Matki (= moth) Usal.
Zie uiterst duidelijke video hier. Ik denk die moth nauwelijks één dag geweekt, gewoon in water. Wel geweekt hoor, gezien de grootte.
Hij gebruikt garam masala en gora masala. En dat gira (dzjiera), dat is komijn.
Maak het thuis met linzen. Groene iets geweekte.

Als je die video hebt gezien, dan kan je die in het Urdi ook volgen.
Zie hier.
Als je goed kijkt, video stop zet, dan zie je dat ze net beginnen te spruiten.




Kapucijners, gekookt ei, soepgroenten, tadaeng

Kapucijners, geen velderwten of jonge kapucijners.
Tadaeng: Thaise donkere currypasta, met fish sauce. En veel knof en sjalot, en ook palmsuiker erin en tamarinde. TadAENG!

Kook eieren en lek een pot (Uterechs:) kapsijnders.

Pinda-olie, ui, knof, chilivlokken...
Tadaeng...
Pak soepgroenten mee-wokken...
Rijstwijn... Proef.

Kapucijners erin opwarmen...
Stukken ei idem...

Nou, dat noem ik ook comfort food hoor...




Kaas


Komijnenkaas, tortiglioni, spitskool

Komijnenkaassaus, daar had ik weer eens zin in. Enorm lekker bij gekookte krieltjes.
Gebruik voor die saus altijd jong belegen komijnenkaas. Maar rasp eens overjarige over pasta. Echt overjarige smaakt bijna niet meer naar komijn, heel apart. Alsof komijn alleen even langs geweest is, net als bij die dry Martini van Churchill; gin, en even naar de Martini kijken.

Tortiglioni zie hier.

Kook de pasta korter dan al dente, uit, koud spoelen, olijfolie.
Olijfolie, sjalot, knof, grove witte peper...
Als je het kan krijgen dan ook wat vers gemalen paradijskorrels erdoor, zie hier, peper-smaak versterking richting citrus, of wat vers gemalen kubebe, zie hier, peper-smaak versterking richting kamfer, maar daar hoef je niet van te schrikken.

Versgemalen korianderzaad ook erbij, en gebroken zwart mosterdzaad...
Op hoog vuur spitskool erin wokken...
Witte wijn...

Ovenschotel, pasta, kool.
Je kan kiezen trouwens. De kaas erover raspen, of de kaas smelten in een basissaus (béchamel met 1/3 melk, 1/3 bouillon, 1/3 witte wijn) en dat er dan over.
Kaas er direct over raspen: moet dan wel dezelfde dag op want opwarmen: kaas-schoenzool.

(Serveer trouwens eens saus van witte wijn - komijnenkaas - wat maizena, dunne fondue of dikke kaassoep zeg maar, bij gekookte - gefrituurde kriel...)




Tofu en zo

Wokblokjes, mung-puree, mustard green met bamboe

Die wokblokjes (AH huismerk), dat is met meer van hun spul een product van Proviand. Zie hier.
Ik ben er niet bepaald kapot van. Het bruint erg mooi, de beet is prima, maar het is erg droog vergeleken met de naturel blokjes van Quorn. Uhh, die bruine balletjes van huismerk AH die zijn ook prima, maar dat is niet van Proviand. Van wie dan wel? Al slajemedood.

Mung-puree: mungboontjes bijna kapot gekookt. Lekkerder dan gewoon gekookt. Gebruik weer eventueeel linzen, nu rode ongeweekte.

Dat mustard green en bamboe nu (beide in blikjes bij de Indonesische en Chinese toko).
Mustard green dat is een soort iets gefermenteerde kool, tiepe paksoi stronken (mosterd is familie van kool). Erg lekker. En met bamboe is het een klassiek Chinees recept. Chinese Gastronomy noemt het Bamboo with Pickled Mustard Green.

Blikjes uitlekken.
Wokblokjes wokken in pinda-olie. Uit de pan. Dit spul neemt minder olie op dan Quorn, maar ja, droog dus.

Wat meer olie, rode ui, knof, gemberwortel, lombok...
Chinese witte (druiven)wijn, Thaise light soy ("Thin soy sauce")...
Mung-puree erbij, omroeren en op laag vuur houden.

Pinda-olie, wok de bamboe, even later de klein gesneden kool erbij...
Chinese rietsuiker (elke Chinese toko, ongelofelijk lekker), ve-tsin, groentebouillon en kook snel bijna droog.

Blokjes erin opwarmen en serveren met die mung.

En dat bamboe-mosterdspul was ook weer enorm lekker...

Foto vergeten.



Dried bean curd
Deze ingelegd geweest in rijstwijn met vijfkruidenpoeder


Dried bean curd, paprika, river rice, hoisin

Die dried bean curd vind je bij de betere Chinese toko in veel soorten.
Altijd blokjes wokken. Erg lekkere notensmaak en heel stevige beet.
Ook wel black tofu, wat een betere naam is, want dried bean curd kan ook gevriesdroogde tofu betekeken (koya dofu) én het kan die tofu sticks betekenen, die gedroogde vellen die op de soyabonenmelk komen (enorm lekker ook trouwens).

River rice, dat is Chinese kleefrijst.
Gebruik eventueel ketan, Indonesische of Chinese toko.

Kook die rijst.

Pinda-olie met wat sesamolie, wok de stukjes tofu, uit de pan.
Sjalot, gemberwortel, lombok... Vijfkruidenpoeder als die tofu dat al niet meedroeg.
Puntpaprika... Rijstwijn (ik gebruik meest Hua tiao, maar hier is Shaohsing beter want minder overheersend)...
Warm de tofu er in op.

Meng wat hoisin met ketjap manis en serveer dat over de rijst.
Griezelig lekker is dat, en die tofu - paprika heel erg mooi, uiterst fraai.



Kreeg een telefoontje van de Telegraaf, ik zeg Flikker op met die kutkrant!
Paar dagen later, vanavond, wéér een. En goddomme ook nog een van Trouw.
Ik heb beide gezegd Je moet die krant van julie stevig oprollen en weet je wat je er dan mee moet doen?