Soep vego (4)
Courget-soep met mosterd
Bak in olijfolie ui glazig en voeg dan wat knoflook toe.
Kruid met flink mosterdzaad, geplet korianderzaad en idem venkelzaad; doe er verder peper bij, wat kruidnagel en wat foelie.
Bak op laag vuur stukken courgette goed aan en doe er dan flink bouillon bij.
Laat aan de kook komen en laat zachtjes doorkoken totdat de courget geprakt kan worden.
Prak.
Breng op smaak met mosterd, proef op zout en peper, pocheer er stukjes goed rijpe courgette in en roer er room of crème fraiche door.
Karwijsoep
Tsjechië
Bak in flink boter ui, knoflook en soepgroenten aan.
Kruid met peper, zout en flink karwij (ook wel kummel, kümmel).
Maak op laag vuur met bloem een roux van het mengsel.
Maak hiervan een gebonden soep met bouillon.
Kook er eventueel noedels in (in dit geval van aardappelpuree, ei, bloem, p/z, majoraan).
Knoflooksoep
Frankrijk
Snij knoflooktenen in schijfjes en bak ze bruin in ganzevet.
Maak er een roux van en daarvan soep, met bouillon.
Laat 10 minuten koken zonder deksel en haal dan door de draaizeef (de knoflook moet vermalen worden).
Bind met eigeel waardoorheen per eigeel een koffielepel twee theelepels witte wijnazijn geklopt is.
Leg sneden boerenbrood op soepborden, giet er de soep over en laat enkele minuten staan vóór het serveren.
Witte bonensoep simpel
Bak ui en knoflook in olie.
Kruid met laurier, komijn, foelie, kruidnagel en wat groene kruiden inclusief bonenkruid.
Doe er een blik witte bonen bij en een flinke scheut droge witte wijn.
Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de bonen uit elkaar beginnen te vallen.
Breng op smaak met ketjap, grofgemalen witte peper en eventueel zout.
Serveer met chutney van rode uien.
Witte bonensoep ingewikkeld
Neem kleine witte boontjes. Bij de Bulgaar, of Franse coco blanc.
Die grote Franse (soissons) of die enorme Griekse (gaar zijn ze zo groot als een mannenoor) zijn ook wel lekker, maar niet voor soep.
24 uur weken.
Er zijn allerlei theorieën over wel of niet wisselen van weekwater, met schoon water opzetten of juist niet etc.
Ik zet ze altijd met schoon water op, en als ik het resultaat wat fluweliger, wat gebondener wil, dan gooi ik er juist nadat het aan de kook gekomen is een scheut koud water bij. Of eventueel zelfs twee keer. Zo doen ze dat in Spanje. Zeker doen als je soep maakt.
De bonen opzetten op zo laag mogelijk vuur met flink water, met wat ui, wortel, bleekselderij of selderijblad, en knoflook. Verder laurier erbij, komijn, foelie en kruidnagel. En bonenkruid natuurlijk.
Ook nog wat peper en een of twee bouillonblokjes.
Als het kookt eventueel wat afschuimen, en zachtjes door laten koken.
Eventueel water bijvullen.
Als er al wat bonen kapot beginnen te koken is de soep klaar, maar je kunt ze ook verder kapot laten koken.
Zet de pan dan wel op een plaatje, en roer regelmatig om.
Gekookte eieren smaken er prima bij. Met of zonder ketjap.
Franse erwtensoep
Pureer gare doperwten.
Maak er met bouillon een soep van en breng die aan de kook.
Breng op smaak met peper, suiker en zout.
Roer er kleine klontjes koude boter door tot deze zijn opgelost; laat de soep niet meer koken.
Serveer eventueel met gehakte kervel erover en/of kleine stukjes gekookte ham.
Variant
Kook wat prei mee en/of wat fijngesneden kropsla.
Kervelsoep
Kook de kervelblaadjes een minuut of 10 in bouillon.
Klop ei en room door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Doe dit mengsel in de soepterrine en giet er, roerend, de kervelbouillon over, mèt de kervelblaadjes natuurlijk.
Proef op peper en zout.
Los er eventueel een klontje boter in op.
Stoofperensoep
Bak in een flinke scheut olie grofgesnipperde ui aan, met wat later gesnipperde knoflook erbij.
Bak even later blokjes stoofpeer mee (ongeschild, ontklokhuisd) en roer regelmatig om tot de blokjes iets zacht worden.
Kruid met peper, koriander, laurier, iets kruidnagel, iets nootmuskaat en flink wat gemberpoeder.
Roer er bloem door, en laat op laag vuur even roerend garen.
Giet er roerend en achtereenvolgens kokende melk bij, groentenbouillon (of water met een blokje) en bier in een verhouding van een op een op een, en in totaal ongeveer drie keer het volume van de peertjes.
Laat de peertjes gaarkoken terwijl de soep wat inkookt.
Proef op zout en peper.
Sopas Mallorquinas
Majorca dus
Bak in olijfolie ui, knoflook, stukjes sperzieboon en prei.
Doe er wat stukken stevige tomaat bij en fijngesneden kool; braad goed aan, op hoog vuur en steeds omscheppend.
Kruid op laag vuur met nootmuskaat, kruidnagel, peper, zout en Hongaars paprikapoeder of Spaans (Ñora) of half zoet half pikant
Doe er groentenbouillon bij en kook er doperwten en spinazie in gaar.
Eet eerst de soep.
Leg in een ovenschotel flinke sneden boerenbrood, schep de groenten daarover, giet er wat van de soep over en wat olijfolie, en laat goed warmen in een hete oven.
Caldo verde
Groene bouillon, Portugal
Dat moet met Couve, Cavolo nero, Palmkool.
Volgens Wouter Klootwijk moet het met boerenkool. Laat maar. Je gaat van die kool groen poepen, dus ik denk dat ik gelijk heb.
Kook flink aardappelen en pureer ze.
Hak de groenten en een Portugese chorizo (chouriço), Calabrese worst of verse chorizo (of verse worst of zachte droge worst, en dan plus paprikapoeder en extra knoflook) in grove stukken, en snijd een ui en knoflook fijn.
Voeg de stukken aardappel, ui, knoflook en een scheut olijfolie toe aan een pan kokende bouillon, roer goed om en breng aan de kook.
Laat 10 minuten doorkoken op half-hoog vuur en voeg dan snijbiet en de worst toe, en nog een scheut olijfolie.
Laat weer 10 minuten doorkoken.
Groentebouillon
In wat olijfolie grofgehakte stevige groenten aanbraden: ui, knoflook, prei, peterselie, selderijblad, kool, wortel, bloemkool- en/of broccoli-stengel etc.
Kruiden met laurier, tijm, foelie, kruidnagel, piment, peper, korianderzaad en wat komijn.
Flink koud water erbij en langzaam aan de kook laten komen.
Enkele uren laten trekken op laag vuur.
De soep op smaak brengen met zout en/of Marmite (of Viandox of Oxo).
In de soep fijne groenten gaar koken: bloemkool- en/of broccoli-roosjes, spinazie etc.