Soep vego (3)
Ik begon de vorige al wel met Soep - Vlees (1) maar ik was die vego vergeten af te werken.
Er komt er nóg een trouwens..
Als ik met al die soep klaar ben, dan maak ik een soep-overzicht-pagina.
Brandnetelsoep
Smelt een flinke klont boter en maak daar een roux van.
Kruid met peper, zout, laurier, tijm, nootmuskaat en kruidnagel.
Maak er een dunne soep van met flink kokend water, en doe daar flink brandnetelbladeren in (gebruik zoveel mogelijk jonge bladeren).
Kook tot de bladeren zacht zijn, en pureer ze met een staafmixer.
Proef op zout en peper (gebruik in plaats van zout eventueel Oxo of Viandox) en klop er nog een met room losgeroerde eierdooier door.
Enorm lekker brood van Het Stoepje
(Staat op veel markten)
"Stokbrood van Vroeger Volkoren"
Ik heb een hekel aan volkoren stokbrood en pasta en beschuit, maar dit (heel licht volkoren) is heerlijk
En het is natuurlijk geen "stokbrood"
Rijstsoep
Boeboer, Indonesië
Wordt als ontbijt gegeten.
Kook dikke pap van gebroken rijst met wat zout, en breng die op smaak met wat ketjap manis en wat sambal.
Als er nog zout bij moet gebruik dan ketjap asin.
Roer een rauw ei per persoon door de hete pap. Boeboer Telor.
(Boeboer Ayam: stukjes gebakken kip erdoor.).
Boeboer ketan: idem van zwarte rijst. Ketan is witte kleefrijst, maar in boeboer ketan id het zwarte rijst, ketan hitam.
Kook met een pandan-blad, kokosmelk en wat goela djawa.
Mooi echt vloerbrood ook
Die twee strepen, dat zijn de voegen tussen de tegels op de oven-vloer
Meloensoep
Bak in wat boter fijngesneden ui zachtjes aan en voeg even later ook fijngesneden knoflook toe.
Kruid met paprikapoeder, tijm, gebroken korianderzaad, witte peper, en met ietsje gebroken
venkelzaad, laurier en rozemarijn.
Bak kort stukjes meloen van het deel dicht tegen de schil mee en prak ze dan.
Blus af met droge witte port (of met sake), en giet er groentenbouillon bij.
Pocheer er bolletjes meloen in, gesneden van het binnenste deel van de meloen en doe er crème fraiche bij.
Ik serveerde dat ooit ergens, komt er een blinde vrouw eten, en die somt exact op wat er allemaal in zat...
Courget-soep met mosterd
Bak in olijfolie ui glazig en voeg dan wat knoflook toe.
Kruid met flink mosterdzaad, geplet korianderzaad en idem venkelzaad; doe er verder peper bij, wat kruidnagel en wat foelie.
Bak op laag vuur stukken courgette goed aan en doe er dan flink bouillon bij.
Laat aan de kook komen en laat zachtjes doorkoken totdat de courget geprakt kan worden.
Prak.
Breng op smaak met mosterd, proef op zout en peper, pocheer er stukjes goed rijpe courgette in en roer er room of crème fraiche door.
Soep met
Bonensoepen, linzensoep: met Taklia (wals grof zeezout met knof en korianderzaad; bak zachtjes in fiks olijfolie)
Groentesoep: met Gremolata (zie hier)
Alle soorten soep: met croutons. Knof-croutons!
Electrische oven stokbrood
Erg duidelijk te zien hier, maar soms moet je echt speuren
Meiknollensoep, Italiaans
Bak blokjes meiknol goudbruin in een mengsel van olijfolie en boter.
Giet er groentenbouillon bij (het kan ook met kippenbouillon), breng aan de kook en laat op halfhoog vuur en met een deksel op de pan 10 minuten doorkoken.
Doe er een paar lepels rijst bij, liefst Arborio, en laat weer met het deksel op de pan een kwartier zachtjes koken.
Breng op smaak met peper en zout, en strooi er gehakte peterselie over.
Serveer met Parmezaanse kaas.
Meestal wordt na deze soep varkensvlees gegeten.
Prachtig vloer-stokbrood
Speciale tegelvloer voor stokbroden
Die lijn in het midden heeft daar niets mee te maken;
dat is de vouw van het deeg
De linker helft is over de rechter helft heen-gekneed en dus meer gecomprimeerd (gerekt) en dus meer bobbelig
Die lijn in het midden heeft daar niets mee te maken;
dat is de vouw van het deeg
De linker helft is over de rechter helft heen-gekneed en dus meer gecomprimeerd (gerekt) en dus meer bobbelig