woensdag 14 augustus 2013

Uienringen, gerookte tofu, vijgenbrood



Bij Slow Food komen ze klaar als ze dit zien.
Zelfs die hele ouwe Italiaan die ze daar hebben...

Bonen met worst en spek, uienringen

Ik had nog een mooi verdroogd worstje hangen (dat wit dat is geen schimmel, dat is zout wat bij het uitdrogen op de huid neerslaat). In stukjes met weinig water heel langzaam aan de kook laten komen en een uurtje laten staan.

Worstje was te weinig dus die stukjes samen met wat rookspek uitgebakken in olijfolie.

Die Friese bruine bonen, Friese Woudbonen, in tomatensaus gemaakt, vertelde ik al.
Bij die worst.
Niks ui of zo want dat zal er al genoeg door die bonen.


Gefrituurde uienringen op zijn Hongaars

In het recept staat dat je pikant paprikapoeder door het paneermeel moet doen, maar dat doe je natuurlijk door de bloem; dan wordt het minder aangetast door de hitte van het frituurvet. Paprikapoeder is redelijk temperatuur gevoelig.
Ik gebruikte trouwens witte zoete ui.

Een kom met die bloem met dat paprikapoeder flink erdoor, een kom met geklopt ei, een bord met fors paneermeel.
1 2 3, waarbij je misschien de uienringen even door water moet halen en daarna goed afschudden zodat er meer bloem aan blijft zitten. En het ei laat je goed afdruppen want anders krijg je klonten in je paneermeel.
Wees nooit zuinig met het paneermeel; als je uiteindelijk de (verontreinigde!) helft moet weggooien, dan heb je het goed gedaan. En paneermeel kost geen ruk.
Frituren op ongeveer 190°.

Serveren met sauce tartare.
Enorm lekker...


Sauce Tartare

Krijg je in België bij de friet!
Maak een mayonaise van een gekookt eigeel waar een lepel Franse mosterd doorheen is geprakt, met olijfolie.
Werk er flink fijngeknipte bieslook door, wat witte wijnazijn naar smaak en eventueel fijngehakte kruiden en/of fijngehakte ui en/of kappertjes.
Breng eventueel op smaak met peper en zout.
Serveer bij eieren en bij gepocheerde koude vis of vlees.

Je bent geneigd citroen bij die uienringen te geven (contaminatie met calamares a la romana) maar als je zoete ui gebruikt moet je dat niet doen.


Paddo's, gerookte tofu, rijstvlokken

Je kan het uitstekend maken met een pot Maggi Basis voor Groentenbouillon, maar ik maakte het met idem kippen.

Pinda-olie, rode ui, knof, gemberwortel, verse kencur / kentjoer, jalapeño, paddo-stelen...
Bouillon erbij en daoen salam (Indiase laurier)... Proef.

Paddo's in de soep, aan de kook, laag.

Rijstvlokken erbij en stukjes gerookte tofu.
Pas op: die tofu is enorm unami-ïg, dus gebruik niet teveel zout want dan vindt iedereen het "te zout".

Strooi er ikan nasi over, nasi vis, die minuscule visjes.
Zie twee foto's verderop.


Gerookte tofu

Koloniale erwtensoep

Dat at ik gisteren, toen ik terug was van de stad.

Heerlijk, en snel klaar.
Zomers gerecht, verdomd.

Pinda-olie (arachide-olie) of palmolie (lees: palmvet), rode ui, flink knof-stukjes, gemberwortel...
Flinke klets sambal erbij (ik gebruikte een rest sambal bawang putih, sambal ui wit, knoflooksambal, en dus minder knof), ff trekken, van het vuur af, ketjap manis, wat koelen, erwtensoep erin, roeren, langzaam opwarmen.

Heerlijk... Heer-lijk...
Waar had ik het met m'n zatte kloten aan verdiend...


Die soep en die mini visjes

Bapao, ei, sperzie

Maak gewoon witbrooddeeg maar van gewone bloem, geen patent, of nog beter van Zeeuws bloem, en met gist dus.
Laat rijzen, kneed terug, laat rijzen.

Maak bali telor, Balinese eieren.
Ook lekker om zó te eten, koud, met lontongblokjes of zo. Of met kroepoek of emping of cassavechips...
Ui, knoflook, gemberwortel en flink Spaanse peper aanbraden.
Op laag vuur kruidnagel erbij, nootmuskaat, komijn, laos, daoen salam, daoen djeroek poeroet (of anders maar een scheut citroensap) en koriander.
Een scheut Balinese rijstwijn of sake of medium sherry erbij, een flinke scheut zoete ketjap en een scheutje zoute.
Halve gekookte eieren erin leggen met het geel naar boven, de saus er goed over scheppen en zo koud laten worden.
Er kan ook wat limoensap in de marinade.


Voor dit gerecht marineerde ik kwart eieren, want je gebruikt ze toch grof gehakt, en het marineert dan sneller.

Sperziebonen in stukjes in wat hete pindaolie sauteren, uit de pan.
Pinda-olie alweer, rode ui en knof en gemberwortel ook alweer, en lombok natuurlijk...
Bonen erbij, ff bakken, van het vuur af.

Grof gehakt ei erdoor.
Bewaar de marinade.

Bapao maken, zie hierboven en hieronder.

 
Het is niet zo enorm fraai gevormd en gesloten, maar dat maakt niks uit.
Zie de volgende foto en het commentaar erbij.

De stoompan klaarmaken.
De bapao stomen.

Serveer met tianmianjiang, sweet ground bean sauce, een soort zoetige hoisin, gemengd met de marinade.

De broodjes waren enorm lekker en met de saus erbij goddelijk.
Saus met hoisin zal ook prima smaken bij bapao, maar dit is onvergetelijk...

Hieronder kan je zien dat ik nog nooit bapao had gemaakt.
Rechtsboven: niet goed dichtgemaakt.
Links daarvan wel redelijk goed dichtgemaakt maar zie de onderste.
Díe lag met de naad naar beneden!

(De rest smaakte ook prima hoor, maar als ze mooi dicht zitten dan eet dat wat makkelijker met stokjes...)


Pruimenchutney met knoflook

Je kan het bij de toko verwerven, plum sauce, maar zelf maken is erg gemakkelijk.

Je gebruikt van die moeilijk te krijgen heel grote Chinese groene "pruimen", maar het gaat ook werkelijk prima met die bolle gele pruimen, als je die nog vrij hard kan kopen.

De pruimen in tweeën en met rietsuiker in een bak, en regelmatig omscheppen.
Er vormt zich veel vocht, zie volgende foto.
(Met Chinese rietsuiker, toko, wordt het nóg lekkerder.)

Arachide-olie, rode ui, laos (verse wortel), heel veel knoflook, en lombok bakken.
Komijnzaad erbij, wat geplet, en ook geel mosterdzaad.
De pruimen en het vocht erbij, roerend aan de kook, van het vuur af.

(Ik had nog een restant garlic pickle staan en dat gebruikte ik ipv de knof.)

Als het afgekoeld is: proeven.
Limoensap erbij?


Vijgenkoek

Máák koekkruiden. Koop die niet want dan zit er al gemalen kruidnagel door en niks is zo gemeen vies als lang geleden gemalen kruidnagel.
4 delen kardamom en idem kaneel, alles vers gemalen.
2 delen gember.
1 deel kruidnagel, idem nootmuskaat, idem witte peper.
Half deel venkelzaad (geen anijszaad dus) en idem koriander. In Frankrijk gebruiken ze min of meer hetzelfde, maar met steranijs ipv venkel- cq anijszaad.
Maak een flinke hoeveelheid zónder kruidnagel, onthoud welk volume kruidnagel er bij moet per theelepel (ongeveer 1/6 theelepel), en voeg dat steeds bij gebruik vers toe.

350 gram roggebloem mengen met wat zout, twee theelepels koekkruiden inclusief de kruidnagel, 15 gram bakpoeder en 8 gram baksoda.
Werk hier 325 gram ontsteelde en kleingesneden gedroogde vijgen door; gebruik liefst zachte "witte" vijgen voor, Griekse, of de Turkse namaak ("Ephesus Brand"); deze soort is dikwijls verpakt met laurierblad op de vijgen.
Kneed de stukjes rustigjes door het meel, zodat ze per stuk met meel bedekt zijn en zo niet aan elkaar plakken.
Werk er ook 30 gram zwart (ongepeld) sesamzaad door.


600 gram vijgenjam met sesam (Turkse winkel) met 175 gram neutrale honing, 100 c water en 30 gram zoete boter (eigenlijk reuzel) zachtjes heet laten worden, roerend en op een plaatje.
Door de bloem en mengen. Is alles goed gemengd dan nog 10 minuten doorgaan.

Bakblik bekleden met bakpapier, beslag erin lepelen, goed eerst de hoeken vullen.
Met een natte lepel het beslag gladstrijken en onder folie wegzetten op een koele plek. Laat minstens 12 uur staan.

Bestrijk met wat notenolie en bak een uur op 150 graden iets onder het midden van de oven.
Steek er een sate-stokje in: het is nog niet helemaal droog. Je kan de bovenkant ook nog gemakkelijk induwen.
Bak een dikke 10 minuten af op 180 graden.
De bovenkant geeft nauwelijks meer mee.

Verpak etenswaar met daarin vers gemalen kruidnagel (ook als het gebakken is) niet in plastic.


Kijk.
Het midden was niet gaar.
Of veel beter gezegd: het midden was een soort "gevuld met spijs" geworden!
Zie de volgende foto.
Heerlijk!

Wil je dat, dan moet je niet een uur bakken zoals hierboven staat, maar drie kwartier.
Wil je het niet dan een uur bakken en/of meer meel gebruiken.

Maar je kan het veel beter "met vijgenspijs gevuld" hebben!

Tot slot

Coen is naar Sardinië geweest.
Ik mag hopen dat we nog fraaie culinaria voorgeschoteld zullen krijgen, maar zijn eerste post erover (er komen er nog meer) is zeer fraai.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

En ren snel naar Kruidvat.
Weggooi-regenjassen (uiterst kleine pakketjes) à € 0,80!
Alleen deze week!


Witte pitjes: vijgenzaadjes.
Zwarte pitjes: zwart sesamzaad.

 "De koek was overheerlijk.
Lekker plakkerig.
E. vond hem ook heerlijk."