donderdag 8 augustus 2013

Pizza, varkenshaas, kwal



Tussen die kwal vind je grote zoutkristallen.
Die er eerst uitvissen.

Overigens zag ik net dat ik hier tot en met vandaag al 475.569 page-views heb gehad...

En o ja, gisteren gaf ik deze link hier (alle links hier in een nieuw venster).
Daar staat "Er worden rechtstreeks boeken geïmporteerd uit landen als Egypte, Iran en India."
Dus ik mailen.
   Ik zag uw interessante website.
   Kunt u mij mededelen welke kookboeken uit Iran u zo allemaal importeert?
   Hartelijk dank,
   M van Thiel

Antwoord:
   Wij hebben geen specifieke Iran kookboeken.
   Met vriendelijke groeten,
   Annette
   De Kookboekhandel

Wat is het toch een volk ook allemaal, tjongejongejonge...


Dit is de mie die ik bij die kwal maakte.
Daar moet iets warms bij want die kwal eet je koud.

Mie, kwal, paprika

Die kwal wordt gesneden gedroogd gepekeld verkocht in een plastic zak. Bij de betere Chinese toko. "Jellyfish".
Recepten die spreken van "Kokend water erover gieten" of "Weken" overslaan, want dat is allemaal al gebeurd.
Wel dat zout er goed uitschudden, en in flink water doen en af en toe verversen tot het water niet meer zout smaakt.
Veel gezouten spul moet je nooit volledig ontzouten (vlees, bacalao) omdat het dan veel smaak kwijt is, maar gedroogde gezouten kwal moet je volledig ontzouten.
Vergeet ook niet dat het veel om het mondgevoel gaat hier. Wordt daarom ook veel in salades verwerkt (lekker met groene paprika!).

Kook mie, afgieten, koudspoelen.

Pinda-olie, paprika opbakken en uit de pan.
Nog wat pinda-olie, rode ui, gemberwortel, lombok, knof...
Hoisin erbij en ff laten bakken.
Rijstwijn erbij... en proef.
Mie en paprika erdoor.

Dipsaus.
Dark soy, ietsje Chekian zwarte rijstazijn, wat gembersiroop. Proef.

Stokjes, wat kwal door de saus, hap.
Wat mie erachter aan...

Enorm lekker, verdomd. Ik heb het hele pak (zie hier) opgevroten.
Iedereen die van zeevruchten houdt vindt dit heerlijk...


Varkenshaas in bladerdeeg, bruine bonen, tomatenprut

Die bruine bonen, dat waren die Friese Woud-bonen van laatst.
Niet slecht.

Bonen de dag ervoor in de week (ik heb daarvoor altijd een fles Euroshopper bronwater zonder prik klaarstaan).

Bonen rustig aan de kook in schoon water; zout er pas tegen het einde bij.


Olijfolie, rode ui, knof, Espelette peper..
Tomatenprut erbij...
Rode wijn, wat inkoken, als zout zwarte olijven erbij (droge soort; zakjes bij Jumbo; ontpitten en in stukjes trekken!) en stukjes gedroogde tomaat. Za'atar erdoor.

Bind de varkenshaas op tot een compact stuk vlees. Z/p.
Pak in bladerdeeg (zie het touwtje, om dat terug te kunnen vinden), kwast in met boter en in de hete oven.

Serveer met fruitjes over de bonen en met mostarda (mostarda mét mosterd, Loek; ik gebruikte trouwens kaneel-vijgen mostardina = geen stukjes fruit en meer sauzig; soort chutney zeg maar).


Dat inpakken, dat kan mooier, maar daar heb ik allemaal geen tijd voor.

Dit lijkt overigens op een bom met een lont, en dat deed me ergens aan denken.
Bij een Italiaan in Spanje maakte ik ooit appelbollen.
Dio cane! Una bomba! riepen ze.

Vlees in bladerdeeg is altijd lekker; een eetbare braadzak zeg maar, en nog lekker ook en veel beter functionerend dan een braadzak.

Zie trouwens Beef Wellington hier.

En denk aan het saucijzenbroodje.
(In Engeland en Amerika is bladerdeeg met worstvlees er in erg populair.)


Lekker hoor!

Pizza Mozzarella tomaat

Pizza-deeg, rijzen, rollen...

Wat tomatenprut er op.
Plakjes Mozzarella. In de professionele pizzeria, 300°, gebruik je speciale extra vette Mozzarella, want anders verbrandt het. Komt als worst, en die kan je heel mooi raspen want het is steviger dan normale Mozzarella. Zó niet te vreten trouwens.
Over die Mozzarella Geska strooien, of nog beter Glarner Schabziger raspen natuurlijk. Bij de betere kaasboer.

Pizza-olie (olie die met kruiden en pepertjes heeft getrokken, of gebruik die rode olie), rode ui (zeer fijn), knof, droge gebroken cayenne-pepertjes (droge pepperoncini)...
Op die kaas.

Halve, door pizza-olie gehaalde tomaatjes er op (gebruik Tasty Tom of die mini Roma trostomaatjes)
Ook zwarte olijven droge soort, alweer ontpit en in stukjes getrokken.

Oven.

Heerlijk!