zondag 25 augustus 2013

Gekookt



Fiskeboller

Visballetjes met gestoofde wortel en idem aardappel

Dat bracht H mee uit Denemarken. Dank!

In feite zijn het een soort balletjes (van koolvis), gemaakt zoals je quenelles maakt.
Quenelles zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Enerzijds zijn quenelles vergelijkbaar met gnocchi of dumplings of Knödel, in zoverre dat het een puree is van wat dan ook, waarvan met bloem deeg is gemaakt. Balletjes, pocheren, klaar.
Anderzijds maak je het van vissoorten die erg graterig zijn. Snoek, snoekbaars... Je pocheert de vis in een visfumet, gemaakt van het afsnijsel. Door de draaizeef en je bent de graten kwijt. Deeg van maken en "kroketjes" pocheren in een vissaus, gemaakt van de fumet. Serveren met die saus.
NB Het deeg van quenelles is veel slapper van textuur dan het deeg van gnocchi of Knödel.
Zie hier (wortel quenelles?).
Hoe slapper het deeg, hoe moeilijker te verwerken maar hoe lekkerder het resultaat.

Op het blik staat "et sundt valg", "een gezonde keus".
Daarnaast staat er dat het lekker is in Thaise soep en zo.

De fabrikant hier, en recepten ("opskrifter") hier.


Ik dacht Bij die vis daar moet maar eens aardappel en wortel bij.
Dus.
Gestoofde aardappel (daar had ik het al wel eens over) én gestoofde wortel.

Boter, ui, knof, grof gebroken witte peper...
Wortel- en aardappelblokjes...
Visbouillon erbij en de handel gaar stoven.

Fiskeboller erin opwarmen, of stukjes witte vis natuurlijk.

Er moest iets krokants bij, wat ik vond in dat krokant gebakken ontbijtspek wat ik laatst bij die aardbeien at.

Gouden greep.
Maar ja, Skandinaviërs en vis + spek...

Heerlijk...


(Op de achtergrond mijn mosterdpotjes-verzameling, nauwelijks te zien)

Nasi goreng

Nasi met gebakken ei en met maïs.

En met acar ketimun, atjar ketimoen, komkommer in het zuur.

Kook de rijst, en laat goed drogen en koelen, tegen de wanden van een vergiet gestapeld.
Af en toe omroeren en herstapelen.

Pinda-olie, ui, knof, lombok, gemberwortel...
Bumbu (boemboe) nasi goreng erbij.
De reden dat ik dit maakte is dat ik een pakje bumbu van Jumbo kreeg.
Dat droge spul van Conimex is prima, dit Jumbo spul (pasta) is heel erg lekker maar wel erg zout.
Bakken, rijst meebakken.


Maïs koken.

Eieren bakken met doorgeprikte dooier.

Serundeng over de eieren.
Serveren met die atjar.

Heerlijk...

Een truc trouwens, als je wat grotere hoeveelhede nasi of bami goreng moet klaarmaken.
In een ingevette ovenschaal, bekwasten met wat olie, gril aan, als het begint te bruinen omroeren, bekwasten enzovoorts tot het OK is.
In een steamer gaat dat fantastisch.


Atjar ketimoen
Acar ketimun

Komkommer in het zuur

Ik gebruikte van die snoepkomkommers (ik kan het woord nauwelijks uit m'n bek krijgen).
Als je gewone gebruikt: zaden verwijderen.

Schil de komkommer en snij in plakjes (grote dus eerst in de lengte in vieren en pitjesdeel eruit).
Lomboks ontpitten.
Sjalot kleinsnijden.


Knoflook, kemiri, gula jawa / goela djawa (palmsuiker), koenjit en zout fijnwrijven.
Gebruik grof zeezout, dat werkt makkelijker.

Een deel water op twee azijn aan de kook met die kruiden.
Langzaam aan de kook laten komen want de smaak moet eruit getrokken worden.
Ik gebruikte witte Chinese rijstazijn. Toko, en kost geen ruk.

15 minuten laten sudderen.
Op hoog vuur flink aan de kook laten komen (want nu willen we de smaak er juist níet uittrekken) en die groenten erbij.
Twee minuten sudderen.
Klaar.


Opgeleukte bonensoep

Unox bonensoep
Prima spul maar weer: bremzout...

Maïsolie, rode ui, knof, lombok of gedroogde pepertjes of "chilivlokken"...
Komijnzaad (gekneusd nét voor het toevoegen), versgemalen korianderzaad, laurier...
Wat laten afkoelen, blik soep erin.
Mengen, opwarmen, proeven, eten...


(Dit is nog die acar. Niet de bonensoep.)

Gevulde pasta

Triangoloni, tomatensaus, Quorn

Ik schrijf wel triangoloni, maar het kan natuurlijk met alle soorten gevulde pasta.
En het kan met gehaktballetjes ipv Quorn balletjes.
Het kan zelfs met fiskeboller!

Die triangoloni vond ik bij Aldi.
Gevuld met eekhoorntjesbrood en truffel.
Dat móest dus geproefd worden.

Olijfolie, ui, knof, gedroogde pepertjes...
Tomatenspul (puree en/of prut)...
Zoet, mild paprikapoeder, groene kruiden (of za'atar!), malaga...

Quorn of wat dan ook bakken.
Pasta koken.

Enzovoorts.