woensdag 28 augustus 2013

Culinaria



Foto's van de Geska site.
Zie de volgende foto.
Dit is de enige zonder kaasje...

Vanalles dus

Loek

Jij kijkt toch naar dat Duitse wedstrijd-kokprogramma?
Ik kijk nooit naar dat soort programma's want ik blaas daar zelfs de jury weg, maar daar gaat het nou niet om.
Ik las dat je dat in België ook hebt, zo'n programma.

De Beste Hobbykok van Vlaanderen.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Terugkijken kan je hier.

("Wie kan zee-egel bereiden?" Ik. Kapje eraf en leeglepelen)

("Sommige deelnemers openen hun eigen restaurant, maar de roem is vaak van korte duur..." Ik heb De Minnarij in Utrecht opgezet en ¿Qué Pasa? in Wageningen en een tent in België en drie in Spanje en het liep allemaal vanaf de eerste week als een tiet...)

En Loek, je zegt dat ik niet moet schelden op die culinaire zeepbellen maar dat ik ze malicieus de hemel in moet prijzen.
Loek, luister nou eens goed.
Daar zijn ze te sto-hom vo-hoor!
Dan denken ze dat ik écht veren in die gemarineerde reten sta te steken!


Producten

* Magor.
Nog nooit gegeten want ik houd niet van mengkazen.
Per ongeluk gekocht.
Ach...

Maar net na een stukje mango dacht ik Hé, dus met groene mango moet dat volgens mij erg lekker zijn.
Groene mango: grote donkergroene harde, voor in salades.
Die groene mango eten ze in Thailand met een suiker-sambal papje erop, bij bier. Erg lekker.

* Bergamot jam.
Lekker hoor!
Bij de Betere Turk.
Een fijne sjieke citroensmaak.

Van de bergamot wordt hier de schil gebruikt, net zoiets als sukade zeg maar. Mooie grote stukken in bergamot-gelei.
En de bloempjes van de bergamot zitten in Earl Grey.



 Zie hier.

Varia

* NRC
Zie hier.
Maar dat heeft helemaal niks met de Elzas te maken!
Dat is gewoon Duits! Kartoffel nudeln... Die worden veel gekookt, jazeker, met bloem erdoor, maar ook gebakken hoor.
Komt zo'n culinaire bellenblazer eens ergens, eet ie iets wat ie niet kent, O! Dat is typisch van hier!
En die met geraspte rauwe aardappel erdoor, dat is ook gewoon Duits en dat heet Halb und halb.

Zie de video.
Dat een Metzger een restaurant (en kamers!) heeft, dat is doodnormaal.
Vroeger kwamen de boeren van verre met een koe of een varken, en die moesten eten en overnachten.
Vraag in een Duits dorp naar een Metzgerei mit Zimmer. Kan ik aanbevelen.

* Sylvia Witteman
"U gelooft toch zeker zelf ook niet dat uw moeizaam in elkaar gefrunnikte 'gierstsalade met halloumi, granaatappel en shakshuka' er net zo opwindend uit gaat zien als op het plaatje in een kookboek van Yotam Ottolenghi?"

Hahahahaha!
(Recept trouwens van Hanneke Vreugdenhil!)
(Ik mag van Loek geen Vreugdenloos meer zeggen...)

Die shakshuka (hier), dat is overigens met zoiets als huevos rancheros (hier).

* Bakker
Van een patissier hoorde ik over Bakkerij Gebroeders Niemeijer.
Dat ze wel Niemeijer heten maar toch uit Frankrijk komen.
Zie hier.

Die heel lange rijstijden, dat is natuurlijk wel in een koeling.
En dat "Een stukje Frankrijk zoals je dat zelfs in Frankrijk nog maar zelden tegenkomt", dat ligt er nogal aan.
Misschien maar eens naar Bordeaux en omstreken gaan...

* De Minnarij, Utrecht
Dat schijnt niet meer te bestaan.
Ik "maakte" die tent en vanaf drie dagen nadat het opende stond er een rij buiten en rinkelde de telefoon continue (je kon niet reserveren).
Vóór de schouwburg kwamen de mensen er eten, en 's avonds laat kwamen ze terug voor mijn fabuleuze vissoep.
Al-tijd volle bak, al-tijd.

Maar ja, de eigenaren. Die liepen in de bediening...
Die vent maar volhouden dat het publiek zo enthousiast was omdat de bediening zo goed was.
En dat vrouwtje. Als er iets besteld was wat wat langer duurde en dat niet had durven zeggen, dan prikte ze het bonnetje niet op de prikker maar legde het ernaast in het uitgifteluik, zodat het wegwaaide. Kon ze de keuken de schuld geven...