donderdag 29 augustus 2013

Risotto en zo



Italië

Risotto met eekhoorntjesbrood, risotto ai funghi porcini

Gebruik -dus- liefst funghi porcini, "varkentjes paddo's".
Gebruik de steel rauw in een groene salade met hazelnootolie en condimento balsamico bianco, "witte balsamico".

Snijd de schoongemaakte hoeden in grove stukken, bak ze in olijfolie, haal uit de pan, laat uitlekken en zout en peper ze.
Bak in dezelfde olie gesnipperde sjalot op laag vuur, een minuut of tien, zonder dat het bruint.
Voeg risotto-rijst toe (gebruik hier liefst Carnaroli) en schep enkele minuten om op middelhoog vuur.
Maak er met Martini Brut en daarna met heet paddestoelenfond een risotto van, steeds roerend de bouillon beetje voor beetje erbij.
Gebruik ipv Martini Brut eventueel een champagne van hetzelfde smaaktype, zoals Laurent Perrier.
Als de rijst bijna gaar is wat boter erdoor werken en wat gehakt knoflookgroen / stone leek.
Als de rijst gaar is de stukken eekhoorntjesbrood erin opwarmen.
Serveren met vers gemalen Parmezaan erover.


Risotto met paddestoelen, risotto ai funghi

Maak een risotto zoals hierboven, maar met Arborio rijst, met boter in plaats van olijfolie, witte wijn in plaats van Martini Brut, en met gemengde paddestoelen, "bospaddestoelen".

Serveer met vers gemalen Parmezaanse kaas en gesmolten boter.


Risotto met worstjes, risotto alle salchicce cipollata

Bak kleine salchicce cipollata (of anders maar chipolata, merguez, longaniza, alhoewel in echte cipollata ui zit) half gaar in olijfolie, met ui en knoflook. Gebruik geen ui als u echte cipollata gebruikt.
Haal ze uit de pan, snijd ze in stukjes en doe die terug in de pan.

Maak er een risotto van maar gebruik rode wijn.

Serveer met versgemalen Parmezaan.


Verder

Rijst met paddestoelen, arróz con setas, Aragón

Bak in wat olijfolie ui, knoflook en paddestoelen-stelen.
Voeg wat later paddenstoelen toe en platte peterselie.
Bestrooi met pimentón de la Vera (pikant gerookt paprikapoeder), en roer er een scheut witte wijn door.
Meng met gekookte rijst en sauteer het mengsel met boter.


Rijst met oesterzwammen, riz aux pleurotes, Frankrijk

Ga te werk als hierboven maar gebruik oesterzwammen.
Roer er geen paprikapoeder of witte wijn door, maar room en kerrie (tussen Royan en La Rochelle veelgebruikt vanwege de vroegere specerijhandel).
Meng er gekookte rijst door.


Het lekkerste?
Shiitake gohan!

Zie hier.


Opeten en onmiddellijk in bed stappen en radio 4 uitzetten, altijd leuk op elke avond (eventueel wijn meenemen).