woensdag 28 augustus 2013

Maleisië



Goede uitgever (Periplus), goede vertaling.

Eerder besprak ik hier de Afghaanse keuken, zie hier. We blijven binnenshuis, dus geen nieuw venster als u op de link klikt. Terug-knop gebruiken.
Niet lang geleden kwam Pakistan aan de beurt, zie hier.
En kort geleden India, zie hier en hier want het is een groot land zeg maar.

Vandaag Maleisië.
Dat ligt natuurlijk een heel eind verder, maar het is, zie hierboven, wel een smeltkroes, onder andere met dat Pakistaans Afghaans India'se spul, zoals u gaat zien.
En met Chinees en Indonesisch.
En zie De keuken van Zuid-Oost Azië hier.

Chinees behandelden we al, Indonesisch een dezer dagen.

Ik vergeleek een en ander met het hoofdstuk Malaysia in The Southeast Asia Cookbook.
Klopt allemaal volkomen.

In beide komt de nyonya / nonya ("mevrouw") keuken ter sprake.
Zie recepten hier (alle links hier vanaf nu in een nieuw venster).
Uitleg hier.


Makanan en minuman: eten en drinken natuurlijk!
En zie het Maleis naast het Chinees. 

Wat viel er allemaal op?

Producten

Asam gelugur [glOEgoer]. Geen idee. Zie hier.

Belimbing [blIEmbieng; die onuitgesproken E steeds, dat is de Schwa indogermanicus; weer wat geleerd]. Dat is stervrucht, maar inderdaad, die heb je ook niet-sterrig. Zie hier.

Daun kesum, blad kesum. Geen idee. Zie hier.
Daun maduk. Geen idee. Soort venkelblad.
Daun cekur [tsjeekOEr]. Geen idee. Zie hier en nog steeds geen idee.
Daun renganga. Geen idee. Soort bieslook.
Daun selum. Geen idee. O wacht, dat is daun salam, Indische laurier natuurlijk.
Daun pegaga. Geen idee. Navelkruid...
Al die blaadjes worden hier gebruikt.

Bunga siantan, gemberknop. Geen idee. Zie hier.


Boter van buffelmelk.

Gedroogde inktvis (in Nieuwjaarssalade).

Ikan bilis, vis bilis. Ansjovis? O, dat zijn gewoon die gedroogde Indonesische visjes, Ikan teri [trIE maar dat wist u al].

Gedroogde lelieknoppen, dat ken ik, lekker, zie hier. Maar in Maleisië worden ze in een knoop gelegd geserveerd. O, zo.

Daun sop. blad soep, haha. Selderij ("seledri" in Indonesië).

Popiah plakjes. Geen idee. Maar wacht. Zie onder Gerechten.

Wit papaverzaad. Geen idee. Posto. Aziatisch. Zie hier.

Weer wat geleerd vandaag, poeh...


Hawker food.
Ook in Singapore.
Allemaal stalletjes, je bestelt bij de ene sate, bij de andere nasi en bij de derde bier.
Tafelnummertje erbij vertellen en ze komen het eten brengen.

Gerechten

Sambal komkommer-ananas.

Pittige pinda's met die gedroogde visjes.

Mango met munt. (Die salade-mango?)

Popiah. Zie hier. Popi-jopia.

Kuih / Quih Pie Tee [koei piÈh tie], toverhoedjes. Zie hier (muziek uitzetten) en zie hier.

Weer zo'n sliertjes koeken (zie Pakistan verhaal en India 2), Roti jala [djAlah]. Maar deze kan je vouwen. Zie hier. En zie hier.
Mesin roti jala hier. Machine roti jala.

En nog een soort koeken, roti canai [tsjanAI]. Zie hier.

Serundeng extra speciaal zeg maar.
Venkelzaad, limoensap, zout, suiker, koenjit, Spaanse peper, laos, sjalot, knof.
Iets dergelijks zie hier.


Verder

"witte vis. bij voorkeur makreel"...

Veel "Portugese" gerechten. Die zaten vroeger daar klaarblijkelijk.
"Portugese gebakken vis".

"Gedroogde pepers, geweekt en tot pasta gemalen"

"bruine mosterdzaadjes, vijf minuten in water geweekt" voordat je het met de rest van de kruiden vervijzelt.

"meng rijstwijn met sojasaus en oestersaus".
Bak knof, bak doppers, bak garnalen en dan dat spul erbij.

Ook hier, natuurlijk, bananenbloem. Search the blog.

"pandan-blad in water weken en het sap eruit persen".
Beslag maken met dat sap erdoor, voor nonya pannekoeken.


Wat gaan we maken?

Nonya garnalensalade
Met pruimenwijn, palmsuikerstroop, limoensap, sojasaus, pinda's en een salade met stervrucht en korianderblad.

Ananas-garnalencurry
Met kokos, pepers, sereh, trassi en koenjit.

Pikante vis-curry
Met tamarinde, kokos, pepers, kemiri...

Zoutevis met ananas-curry
Weer zo'n "Portugees" recept; bacalhau.
Met kokos (alweer??), laos, koenjit, trassi...

Maleisische sateh-saus
Tamarinde, suiker (zoetzuur dus), pepers, knof, sereh, laos, koriander en komijn.

Nasi ayam
Kip geroosterd met oestersaus en sojasaus; pandan-rijst met knof; pepersaus met gember en limoen en sesamolie.