zondag 6 november 2011

Zondag alweer...


Eerst maar even de planning.
Vanavond "Biologische pikante vegetarische balletjes" van ome Appie. Proefde er een "rauw". Niet slecht, wel droog maar dat maakt vanavond niks uit, want verder gaat er paddo-fond in, champignons, gedroogde Chinese idem en bakbanaan.
Morgen chèvre van de markt, maïs (wat ik als een koolhydraat beschouw) en sperzie.
Dinsdag geen idee want dan ben ik naar de markt en naar Huis de Beurs. (Uhh, hep van vanavond over...)
Woensdag die kalfskotelet, en die dan met -ivm enorm formaat- rijst en salade (uhh, Cotelette Suisse dus, dus gevuld met Emmentaler en rauwe ham).Luik, museum Grand Curtius. Wapens, glas, egyptica en oertijd tot Art Deco.

Volgens Trouw hadden ze hier (alle links hier in een nieuw venster) iets over papua's. Niet te vinden.
En ze hadden het ook over de stinkende scharrelpapegaai. Kakapo. Zie hier.Recept
Meiknolletjes met kaas (Louisiana)
Niet de tijd van het jaar, maar ach. Opslaan en bewaren. Trouwens, ze liggen nog wekelijks bij de betere Turk...
Schil de knolletjes en kook ze in water met zout gaar; de knolletjes moeten juist onder staan, eventueel in grove stukken gesneden.
Laat ze in een vergiet uitlekken.
Bak ringen ui, gehakte groene Spaanse peper, stukjes bleekselderij en wat knoflook in boter tot de bleekselderij zacht is.
Maak er met bloem een roux van en laat die roerend iets kleuren.
Maak er met hete melk een dikke saus van en breng die met zout op smaak.
Roer en flink geraspte kaas door, bijvoorbeeld Cheddar.
Snij de bietjes in grote dobbelstenen, doe in een ingevette ovenschaal, giet er de saus over, bestrooi met paneermeel, leg er vlokjes boter op en gratineer in een hete oven.Luik

Dit is waar ik die ontzettend lekkere Bresaola kocht (wat ik eerder fout schreef met twee s'en). Maar ja, de prijs is ernaar... Is net zoiets als cecina of Bündnerfleisch / viande des grisons.

O ja, eten Luik. Zag ergens op een menu kroketten van varkenspoot. Helaas geen tijd gehad om terug te keren daar en te proeven...
En o ja, van het typisch Belse eten wat je er vindt: vol au vents, pitons de poulet (drumsticks) en jambonneau (varkensschenkel maar niet een schijf maar een homp, of is dat meer lokaal, net als eventueel die kip?)(ik vind het altijd enorm lekker uit de oven, bedropen met sojasaus, zo'n homp dan dus)Laatste avond Luik kalfskop in maderasaus. Like wow man. Stevig vlees hoor!
(Ennuh, wat kost dan zo'n bord in een beetje een nette tent? Uhh, € 14 of zo in de duurste tent, Bistrot de Liège of zo'n soort naam, op die grote straat die bij het station begint, Rue Guillemins.)

Zag ergens Escargots au Roquefort. Hé, daar heb ik het drie jaar geleden of zo over gehad hier.

Kalfsnier, schreef er al wat over, rosé gesauteerd, en geserveerd met jeneversaus (jenever = pèkèt), heerlijk. "Rosé?" Ja natuurlijk. "Frites?" Ja natuurlijk.
Duurde weer lang, dus weer, en zo smaakte het ook, vers gemaakt.
Het at weg als het meest luchtige wat ik ooit heb geproefd. "Knap" als je er op bijt, en daarna vloeit het weg.
Hun truc met die jeneversaus is heel veel jeneverbessen maar heel gelaten. Ja, naast jenever dan dus.

Veel mosselen in de aanbieding trouwens. Geen Luiks recept.Grand Curtius met de zondagmarkt, La Batte, ervóór.

O ja, net als in Namen en in Brussel: moeilijk doen als je wel je hoteltekening hebt betaald maar nog niet hebt gekregen. Nee, als u uitsjekt (hopend dat je het vergeet en ze het kunnen zwarten)(Kom er trouwens altijd tegen in opstand: wilt u dat ik betaal? Dan een rekening.)

Kocht voor de avond in het legbad een Bulgaarse Merlot. Helemaal niet slecht hoor! En wat ze in de Bordelais zeggen als de wijn goed is: il pique, het prikt.

La Batte. Veel Vlamingen. "Kijk, een kalkoen!" -"ja, dat is lekker...". "Kijk, konijnen!" -"Daar is niet veel vlees aan..." (Kousbroek, uniek Frans systeem om de dierenwereld in te delen: eetbaar of niet).Langs de Maas. Vanaf het schip. Ja, die boottocht (ik in m'n eentje) zat in mijn VVV pakket. Enorm zitten lullen met die schipper...