vrijdag 4 november 2011

En daar zijn we alweer...




(Uhh, vandaag ff forsch vlees, dat komp zo uit...)

Terug van de markt. Veel vlees, maar dat is gevacumeerd dus dat kan je lang houden en verder eet ik maar eens in de vijf dagen vlees.

Hierboven een dikke kalfskotelet. Ik schreef het al: op het plat doorsnijden, vullen met Emmentaler en rauwe ham > Cotelette Suisse.

Hieronder een kalfsnier, die de diepvries in gaat. Voor later. Op z'n Luiks. Kort gesauteerd (rosé dus geserveerd) en met een jeneversaus. Heb geduld, het recep kompt.
[Uhhhhh Ik ben te goed van vertrouwen: bekeek die nier nog eens, dat had ik gewoon nog niet goed gedaan, gedachten elders: dat is een varkensnier!]



Handig trouwens, die Spaanse klassieke radio. Hoor je elke dag welke heilige het is. Vandaag Carolus Borromeus, die van m'n vader.

Vandaag nam ik mijn auwveijsjipkaajt in gebruik. Prima hoor. Door de portemonnaie heen: Piep!

O ja! Ik vroeg die slager van die kotelet en die nier of ie ook kalfswang kon leveren. Jazeker. En ook kaak(vlees)? Ja maar dat was hetzelfde. Ik zeg Meneer, dat heb ik ook ooit gezegd, in Frankrijk, en ze keken me aan of ik van Mars kwam.
Maar goed, hier is dat, slachthuistechnisch, dus eén stuk.



Gisteren
Lamstong met flageolets en bosui.
Hierboven een van het keelstuk ontdane zuiglamtong en een complete. Elk is iets langer dan een wijsvinger lang.
Flageolets afgieten.
Lamstong van keelstuk ontdoen.
Iets olijfolie, wat sjalot, wat knof, soepgroenten, platte peterselie...
Pot runderfond en meteen de lamstong en de afsnijsels (die kleingesneden) erin.
Sudderen, proeven.
Wat grove witte peper, en zout was niet nodig.
Elders weer wat olijfolie, sjalot en knof.
Flageolets erbij, sudderen, fijngesneden bosui, sudderen, proef.
Op peper brengen met piripiri, zout niet nodig en als wel: Oxo.
Tong uit, zeef de vloeistof.
Tong (ik bedoel: die is gaar dus; wel nog wat knakkig) in schijfjes bij de bonen, gezeefde bouillon naar wens ook erbij.
Lamstong hoeft niet ontveld te worden.
Schaapstong wel, maar dat eten nette mensen niet...



Kijk! Dat had C3 voor me! Huisjes in de Dordogne. En C3 kennende moet dat heel erg aardig zijn. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Uhh, hij heeft 'm bij een of ander vreemd tiepe gehost, dus die popup wegklikken en die volgende popup killen door op Verversen te klikken. Dan ben je er voorgoed vanaf.

O, dat ene huisje in dat dorpje met dat café'tje, daar wil ik wel eens een week of zo naar toe met wat man. Interesse? Eventueel gecombineerd met -vlakbij- Bordeaux?

(Wordt vervolgd, schreef ik; "wegens teveel vlees eten")



AH, aanbieding, goed merk, 2006, 4 €, nou, prima te drinken!

Planning
Morgen tofu, bakbanaan, ?groenten.
Overmorgen uitstekende lichtzure chèvre van de markt, sperzie en verse maïs.
Maandag die cotelette suisse met een lichte groentenrisotto.

Zo kan ie wel weer...

Hieronder, markt, "wilde" abrikozen. Dat wilde zal wel weer gelul zijn, maar verdomd wat zijn ze lekker (en vlezig en tussen zoet en zuur)...



Vrijdag: gedicht!
Heine, So hast du...
Originele vormgeving.

So hast du ganz und gar vergessen,
Daß ich so lang dein Herz besessen,
Dein Herzchen so süß und so falsch und so klein,
Es kann nirgend was süßres und falscheres sein.

So hast du die Lieb und das Leid vergessen,
Die das Herz mir täten zusammenpressen.
Ich weiß nicht, war Liebe größer als Leid?
Ich weiß nur, sie waren groß alle beid!

Dat was een klus, er achter te komen hoe je met HTML hier tekst kan laten inspringen... Net zo'n kweeste als naar het kleuren van de letters. Je moet echt naar erg klassieke, helemaal (ivm gebruik CSS) vergeten HTML...



Ach gut, een draaimolen met echte paardjes op de "Foor" in Luik.
Maar de kindjes erop zaten wel ongelogelijk te glunderen...

Maar nu iets anders. Die Spaanse klassieke radio brengt me op ideeën.
Lucero Tena, castañuelas.
Hier.
Jezus! Hier.
Auditorio Nacional de Madrid hier.



Zie ook hier (wie is dat?).

En wow hier. Lucero Tena weer.

Carmen de Vicente hier.

Vond niet veel meer. Ja, deze pasodoble hier.
O, en hier.

Je hoort de castangettes er gewoon vanzelf bij...



Grand Curtius museum, Luik.
Is dat sjiek of is dat niet sjiek...

Doei!