dinsdag 29 november 2011

Somontano eerst maar even.




Die vind je in Nederland weinig. Centraal Pyreneeën, net zuid daarvan, Huesca. Van die prachtige foto van dat "Casino" van laatst. Aanbieding bij AH deze week. Trok er net een open. Heerlijk.

Zat met PJ in dat Stadscafé De Bank. Heel aardig, prima wijn en niet te duur, maar wel wat te jeugdige en te harde muziek.

PJ kocht heerlijke worst op de markt, zo'n hele zachte nog, met forsch peperkorrels er in. Zaten we in Huis de Beurs onbeschaamd te eten bij onze wijn.

PJ: Vertel me eens wat je wel en niet weet van P-J Franssens, want dat heb ik niet goed begrepen.



(Die Ellenbroek, is dat niet die (ex?) directeur van het Brabants Natuurmuseum of hoe heet dat, in Tilburg? Een homo, lokaal bekend als El-in-broek?)

En, o ja, die andere briefwisseling PJ is met Henk Hofland. Over en Weer. Schrijversbrieven.

Recepten

Middenoosterse salade
Garneer sla met schijfjes wijnblad-dolmas, pepers uit de pekel, zwarte olijven en jonge en oude Feta (oude: çiftlik [tsjIEftliek]; dolmas en pepers ook bij de Turkse winkel of maak de pepers zelf; search the blog, guindillas).
Serveer met rozijnenazijn (betere Turk) en olijfolie.

Mierikswortelsaus
Rasp geschilde mierikswortel boven een kom met wat room.
Steeds, na even raspen, het raspsel door de room roeren.
Het moet een dikke saus worden.
Mieriksrasp kan ook door mayonaise geroerd worden.



Fideos

Uhh, hierboven dat is gisteren, maar eerst even vanavond. Ja want ik kookte wel voor vandaag ook, gisteren, maar ja, 't was zo lekker dat ik alles opvroot.
Wow!
Koloniale erwtensoep zeg maar.
Eigen vinding. Niks koloniaal.
Arachide olie (of zo; geen olijfolie), rode ui, forsch knof, iets gemberwortel, iets lombok zonder pitjes, wat fijngewreven komijnzaad...
Forsche klets sambal...
Afkoelen.
Blik erwtensoep er in (ik heb zo'n zak van Unox), langzaam af en toe roerend opwarmen.
Op smaak met ketjap manis.
Wow!



Fideuá, gisteren. Eindelijk.

Olijfolie, sjalot, knof, ietsje soepgroenten (heb ik daarvoor altijd een zak in de diepvries liggen)...
Citroenpeper, iets laurier...
Fideus erbij, roerend aanbakken.
Stevige soort paprika erbij, bijvoorbeeld die bijna witte punt, ff roerbakken, Noilly Prat, witte wijn, heet water, Oxo (of Marmite dus)...
Proef.
Iets (heet!) in (warme!) kom, heel dunne plakjes Tynjetaler er op, nog wat spul, nog wat kaas, kom in doek gewikkeld 5 minuten...
Wow...



O ja! Plande een Fideuá met kokkels, vis en saffraan!

Penis Enlargement 100% 8-week money back
Penis enlargement solutions are the best method today for men looking to increase their penises, including the width and the length.
Hurry Up To Get The Discount Price And 3 Extra Secret Bonuses For Free!


Kocht trouwens Doré's. "Voor puree" vroeg ik. Volgens mij heb ik nog nooit Doré's gehad.

Tijm + salie?
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Je moet het allemaal zelf maar weten.



Het schijnt een kouwe winter te gaan worden.
De mensen hebben bossen hout voor de deur...

Met wie had ik het nou laatst over de -matige- kwaliteit van de gedichten -itt proza- van Elsschot?
J-P Franssens vond ze mooi.
(Hij was in gesprek met Walter, Elsschots' zoon. Mooi trouwens. Hij moest vergaderen ergens, en toen dook Walter op. Zij in gesprek. Vergadering zonder hem. Achteraf zeiden die Belgen dat ze dat prima begrepen: gesprek met Walter belangrijker dan vergadering...)

Stukkie Luik nog.



Zuurkooltent op de markt. En niet de enige...
Kocht vandaag trouwens zuurkoolspek. En die Doré's dus. Zuurkoolstamp! Wow!
Kummel, jeneverbessen, super lang stoven met Riesling...

O, en wat Luik betreft: echt alle restaurants (uhh, niet Chinees of Libanees of zo natuurlijk) hebben een afdeling "Luiks" op de kaart. En zoals ik al eerder schreef: perfect en ter pleke from scratch gemaakt. Bouletten in Leffe-saus, gesauteerde kalfsnier met Pètèk (jenever)saus, kalfswang met maderasaus. Wel allemaal vlees, dat wel, maar blijkbaar was het (oktober) geen tijd voor -verse- wilde forel.



Burp...

O ja, net als in Namen: je staat foto's te maken en de mensen spreken je aan. Bent u toerist? Waar komt u vandaan? O ja, Nederland, en dan beginnen ze met heel veel toewijding een uiterst kreupel, krakend Vlaams te spreken.

Heel lieve mensen, die Walen.