maandag 7 november 2011

Eerst maar even wat cultuur...


Brrrrr...Museum Grand Curtius, Luik. Etruskisch.

Collectie Van Achterbergh hier (alle links hier in een nieuw venster).
Tulpen hier.
Gainsborough hier.
Carasso hier.
Mode hier.
Geluk hier.

Zo kan ie wel weer...Markt Luik. Kaki, een enorm lekkere heel zachte soort sharon fruit (welke naam niks met Israëlisch "sharon fruit" te maken heeft want komt uit Sumatra; kaki uit India).
Zeer zacht, zowat vloeibaar van binnen, het was dan ook sap toen ik in het hotel kwam. Maar wel lekker sap!
(Zag in Zuid Spanje in de bergen in de winter ooit een kaki-boom, blad eraf, vol rode vruchten, tegen een intens blauwe hemel. Dat vergeet je nooit, vooral als je je fototoestel niet bij je hebt.)(Net als dat moment in België: T-splitsing, pijl naar links "Alle richtingen", pijl naar rechts "Andere richtingen".)Luik, die vroege romaanse ver-barokte kerk Saint Barthélemy, waar ik het al over had. Ik heb expres het perspectief van de rechtse zuilen vastgezet.
Er zaten aan de balie / kassa waar je binnenkwam trouwens drie ongelofelijk oude vrouwtjes... In koor roepend dat bezoek aan het beroemde doopvont gratis was (stond verkeerd in de gids)...

Recept
Meiknolletjes met zoete aardappel (geen mei nu: toch voldoende bij de Betere Turk)
Snij de knollen in blokjes, leg ze in een ingevette ovenschaal en giet er sinaasappelsap over tot de blokjes onderstaan.
Bak een uurtje op 175 graden.
Variant
Voeg ook gedroogd fruit toe. Gebruik dan wat meer sap en controleer of sap toegevoegd moet worden.

Meiknolletjes, gekarameliseerd
Schil de knollen en snijd ze in dobbelstenen.
Kook ze gaar in niet teveel water, met een flinke klont boter,
wat zout en redelijk wat suiker.
Als het water verkookt is worden de blokjes gekarameliseerd in de
suiker, terwijl de boter aanbranden voorkomt.
Kan ook met pastinaak of (winter)wortel.Laatste postkantoor gaat dicht.
Mail C1.
In NRC Handelsblad (26/10/2011) vertelden voormalige baliemedewerkers over hoe zij de wereld hebben zien veranderen. 'Soms komt een jongere om iets te versturen,' zegt Marianne van Gool. 'Kunnen ze niet. Nee, echt niet. Ik heb ze hier, die schuiven dan een briefje over de balie, moet ik ze uitleggen dat een brief in een enveloppe moet. Met een postzegel. En een adres. Ze kunnen twitteren, maar ze hebben nog nooit een brief verstuurd.'

Dank!Hier moet je toch in bijten, toch?!

Gisteren
Bakbanaan, bio vego balletjes van AH, paddo's en paddo-fond
Toen m'n portie voor morgen-stappen Groningen stond af te koelen in de badkamer, toen rook het wel erg naar soja. Net zoals 't vroeger in Barneveld rook "toen die fabriek er nog stond" (Groninger bonus voor wie weet uit welk liedje dit is), ik bedoelde die veevoerfabriek midden in het centrum.
Bak bakbanaan, door de helft, in wat boter. Afkoelen, stukkies.
Pinda-olie, sjalot, gemberwortel, lombok...
Fijngewreven komijnzaad, versgemalen korianderzaad, daoen salam, daoen djeroek poeroet...
Schijfjes kastanjechampigmons, hoog vuur & roeren...
Paddestoelenfond, kleine stukjes gedroogde paddo's (ik gebruikte die dikke Chinese en shiitake)...
Proeven: er hoefde helemaal niks meer bij; niks taotjo of iets dergelijks voor het zout, niks citroenpeper of iets dergelijks voor het hot. Niks.
+ bakbanaan... + gehalveerde bioballetjes...Ziet er niet uit maar so what. Super lekker...

Uhh, die vegetariër bedacht ik in ene, die vroeger altijd zo enthousiast of hoe schrijf je dat reageerde, daar hoor ik niks meer van. Misschien toch fataal gebleken...

Zag Dances with wolves. Deel 1: ach... Deel 2: toen ie begon te dansen heb ik 'm uitgezet.
Mooi verhaal trouwens. Tiepe die beoordeelt of boeken wel of niet verfilmd worden voor Warner, schoonzoon van een vriendin, krijgt dat boek te lezen. "Nee, dat is niks." Is ook zo, maar het werd wel -dus?!- een kaskraker.

Zag ook The Pledge. Ondanks weer dat eeuwige twee door mekaar lopende verhalengedoe toch wel mooi. Ja, Nicholson...Dit is dus echt super-Luik...
Zelf niet gegeten, uhh had er best wel een op gekund, maar kwam zo -niet- uit...

En volgens Trouw moet je van deze tiepo juist de zaadlijsten van paprika's eten. Can one get stupid.
En wat een marketing-gekwaak trouwens...

Zag op de markt in Luik allerlei kazen die me al uit de kop vervlogen waren. Red Leicester [uitspraak lester], Bel Paese (zowel de echt erg lekkere smeerkaas als de "echte" kaas was ik vergeten), Orval, Chimay (bier is soms kaas en ook omgekeerd), Provolone...

"Mama" Kom es kieke, zie!"

Kocht zoals elke ochtend De Standaard. Beste Vlaamse krant (in de winkel stond een tiepe met z'n poten in m'n tas en ik had het in de gaten). Beste Waalse krant is Le Soir.Le Plongeur, de duiker.

Hieronder, minder goed maar meer details... vanuit een taxi.Ja, ze zijn in Luik toch wat minder preuts dan die stiekem gereformeerde politici en andere kwakers hier. Zie ook die stierenvechter hier.

En zie hieronder...Tsja...

Morgen Zarzuela. Volkse operette.
Zie alvast hier.

Doei!