dinsdag 2 november 2010

Daar ben ik weer...


Ongelofelijk met die Windows. Wil je automatische backups uitschakelen, blijk je daarvoor "Berichten over backups" te moeten uitschakelen. Logisch toch? En denk niet dat je bij "Instellingen klok" de tijd kan aanpassen...



Tirade 1959

Recept
Gepekelde groenten
Gebruik altijd water met minimaal 60 gram zout per liter. Voor grote, compacte zaken 80 gram.
Voeg eventueel laurierblad toe en/of een stuk citroen (of liever: vers
citroenblad; gewoon citroenblad, geen daoen djeroek poeroet).
Gebruik goed schone potten en vooral goed schoon gerei later, om het spul uit de pot te halen.
Leg een of ander gewicht op de groenten als ze niet helemaal onder staan.
Het aangegeven aantal weken slaat op de minimum inlegtijd. Het hoeft daarna niet meteen op.
Meestal is dit spul kant en klaar te koop bij de EDAH, Turkse afdeling. Vroeger dan althans.
Te zout? Giet de helft van de pekel af, vul aan met witte wijnazijn en laat een week staan. (Waarom hebben Spaanse augurken een lijk-kleur? Omdat ze uit de pekel zijn, niet uit half pekel half azijn...)
Groene tomaten
De tomaten moeten van binnen ook nog helemaal groen zijn.
Laat twee weken in de pekel liggen.
Groene paprika`s
Gebruik bolle dikwandige "appel-paprika`s".
10 dagen.
Groene pepers
5 dagen.
Kardoen (Turkse winkel)
Haal de bladeren goed af en snij in vingerlange stukken.
10 dagen.
Komkommer
Snijd in de lengte door en dan in vingerlange stukken.
Een halve week.
Beter wordt het met Fakuz, die dunne lange kromme komkommers (Turkse
winkel).
En mocht je bij de Turkse winkel baby-pompoen kunnen krijgen: daar gaat het ook mee.
Twee weken.



Dat herlees ik momenteel. Hermans vond het niks, ik vind het heel aardig. Trouwens je wandelt in een deel Utrecht wat ik goed ken. ABC-straat en zo.

Noteerde trouwens enkele dagen geleden, maar raakte die notitie kwijt, schoot me nu te binnen, Peng!, dat ik Alberts herlas. De Eilanden, en In en uit het paradijs getild. Schitterend!

Mail
Zout eindelijk gevonden. Was nog niet zo eenvoudig. Al die "speciaalzaken" hebben voornamelijk driftig makende mengsels (dipzouten).

Gatsie!

Driftig, omdat ze veel te duur zijn en mengsels maak ik zelf wel.

Kijk.

Eén van die gezonde supermarkten, Organic, had het gewoon in 't schap liggen. Zojuist op de bus gedaan.
Omdat TNT alleen veel te grote doosjes verkocht heb ik er nog wat van eigen maaksel bijgedaan. Ben benieuwd hoe dat aankomt, want ik stopte het rechtstreeks uit de vriezer in het doosje.
Groet!
C1


Was vandaag weg. Missschien is het dus bij de buren afgegeven. Ik bedoel dat de buurman net met een ambulance is afgevoerd.



Waar kocht ik deze gruwlijke fles?
Niet slecht hoor, daar niet van.

Links
Goede doelen monitor hier (alle links hier in een nieuw venster).
Mooi en goedkoop huissie in Italië kopen? Hier.

Zou nog berichten over die Aldi natuurvriendelijke gerookte paling uit Mozambiek.
Heeft hetzelfde "vet" als de Nederlandse, maar in plaats van een heel klein "zoetje" is er een heel klein "bittertje", en dat maakt een hele hoop verschil.

Bakbanaan gisteren, of was het eergisteren. Met wortel en ei.
Eieren koken.
Wortel idem.
Bakbanaanplakjes frituren.
Arachide olie, sjalot, knof, gemberwortel, lombok.
Medium sherry en taotjo.
Wortel en banaan erin opwarmen.



Ja, onderkanten van pannen maak ik niet schoon hoor... Uhh, onderkant? Ja, pan op z'n kop om dat bord erop te kunnen zetten.

O ja, die Koreaanse kool. (Die koepelkerken, die komen nog!).
Kimchi. (Trouw: "Kimchu", hahaha; zie Google afbeeldingen...) Hier.
Recept hier.

Behalve over die kimchi las ik ook over bechu. Dat wil zeggen Trouw noemde het zo maar het is baechu. En Trouw schreef dat het wat anders is ("met knoflook") maar dat is lijkt me niet zo. Die Kimchi heet voluit Baechu kimchi.

Napa kool hieronder. Chinese kool maar een stuk groter.



Sprak met een hele oude Drentse dame. Daar aten ze thuis vroeger veel (moeilijk verstaanbaar) "bruimeel" of "bruidmeel" of zo. Kookdeeg van boekweit (nooit van gehoord) waar je verder niks mee deed, niks bakken of zo maar zó eten met stroop. Bietsuikerstroop dan dus. Uhh, dat moet van boekweitbloem geweest zijn natuurlijk. (Ooit, lang geleden, schreef ik eens over rijstebrij gemaakt met kasha. Lekker hoor... Werd paars...)

Nog meer links. Guttegut...
Sierk Schröder hier maar hebben we dat niet al gehad?
Animatie en Illustratie hier, als het althans lukt om uit te vinden hoe je bij die tentoonstelling komt. Het flitst schitterend voorbij, maar ja...
Henk Helmantel hep je ook deze dagen, maar daar doen we niet aan.
Rietveld hier.
Delfia Batavorum hier (weer zo'n debiel lange URL).
Fotografie hier.
Bouchet hier.



Was op zoek naar een vergelijkbare foto met dat huisje van Bouchet hierboven, half gezonken spul in Bordeaux, vond het niet, maar wel de nog niet gepubliceerde foto hierboven. Beeld op pilaar op Monument aan de Girondijnen.

Een bonus.
Ik vergeet altijd om de activiteiten voor kinderen die in de weekendkranten staan, en die om onduidelijke redenen altijd net enkel ín dat weekend zijn, tijdig te vermelden.
Deze, de enige van twee weekends geleden, is nog geldig: Spookhuis Utrecht.
En kijk, in die van afgelopen weekend zijn er nog twee geldig.
Het meisje zonder naam hier.
En die Maori's, nu blijkbaar speciaal voor kinderen, hier.

Recept
Baskische gepocheerde eieren
Bak in een aardewerken schaal in iets olijfolie wat knoflook.
Prak er op laag vuur uitgelekte paprika uit blik door (of zelf gegrilde) en maak er met wat witte wijn en bouillon een saus van.
Roer er stukjes lente-ui door en gekookte doperwten en/of asperges, en pocheer er eieren in.

Citaat
Ich bin glücklich Jude zu sein. Und wenn ich nicht glücklich bin, bin ich immer noch Jude.
Tucholsky.