vrijdag 19 november 2010

Schande!


Weg met Ouwehand! Dit hier (alle links hier in een nieuw venster) hebben ze helemaal niet meer. Nu enkel van die kleine stukkies, uiterst vies synthetisch-zoet smakende troep! Weg met Ouwehand!
Protesteer hier. Zeg het voort! Een stuk Nederlandse culinaire verworvenheid! Weg met Ouwehand!

Ennuh, wat er aan de hand is met dat filmpje van gisteren, geen idee. Ook op het Bordeaux blog werkt het niet. Zette het op mijn server, hier.



Dit halen we volgende keer in Leer. Ook nog met "feinwürziger marinade"! Kijk! Weg met Ouwehand! Weg met de PVV!

Vandaag pannekoek met veel ei er in, maar enkel van boekweitmeel. Zien wat dat wordt. En haricots met groene curry pasta, maar geen kokos maar tahini. Lijkt me wel wat.
Morgen linzen, wat soepgroenten er door, champignons en gedroogde paddestoelen, en sardien. Overmorgen kaasfondue, zie verderop, met roma tomaten uit de oven (heel lang, heel laag, veel olijfolie, ook voor de "rode olie" die je dan krijgt, search the blog). Dat is tot en met zondag, en voor maandag staat er al gepland braadworst met gepekelde sperziebonen-stamp...



Mapo Doufu, ook wel Ma Pau Taufu. Ik bedoel: dat heb ik gisteren gegeten. Bij die Vinkhuizen Chinees dan dus. Sechuan. Erg lekker maar ik denk dat veel lui het niet lekker zullen vinden. Erg typische smaak. In feite een varkensgehakt-saus (niet vet hoor) met blokjes tofoe er in. En net als op de foto geen groenten en dus duidelijk gemaakt dat ik dat volgende keer niet wens, oftewel daarvoor gewaarschuwd wil worden.
Recept (ik bestudeerde en vergeleek er verschillende) hier. Vergelijk met deze.

Recept
Gevulde pannekoekjes, Palacinky, omgekeerd hoedje op de c; Tsjechië en daaromtrent
Bak pannekoekjes 50/50 met boekweitmeel.
Vul ze met ijs en/of stukjes fruit.
Serveer met slagroom en bessensaus of chocoladesaus.



Burp...

Nog een gevulde, hartige nu, pannekoek staat hier, scrollen, al gepubliceerd dus, maar ik heb er nog een!
Bourriol, Auvergne
Pannekoek gevuld met gerookte zalm en/of garnalen en/of gekookte mosselen én met jonge Cantal.
Geen saus erin of erop, maar de pannekoeken dichtgevouwen op een ingevette bakplaat leggen en een kwartiertje bakken, oven dus, op 160 graden.







Ja, jammer... Zo'n blote billengezicht wat leiding geeft aan een stel Lombroso koppen met te dicht bij elkaar staande ogen, doorlopende wenkbrauwen en een torus occipitalus, daar had ik meer criminaliteit van verwacht...

Was in het kaaspaleis van Van der Ley (volgende week foto's maken als het mag) en kocht daar een eenpersoons fondue dingetje (eigenlijk een "tapas fondue" dingetje voor twee personen, hoe verzin je het), en daarnaast een stuk Appenzeller, heerlijk en erg pikant, en een stuk Emmentaler. Jee wat een opluchting, die Zwitserse Emmentaler, na dat jaar in Frankrijk met die "Franse Emmentaler"...



Vandaag een gedicht, zoals altijd rond het weekend.

Jan Hanlo
De Mus

Tjielp tjielp - tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp - tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp

Tjielp
etc.

Hierop gaat de BTW 100% zeker naar 19%! Maaruhh, de BTW van kappers blijft laag hoor! Ja, mischien dat knippen naar 19% gaat, maar blonderen en touperen blijft 6%!

Hebben we die Egyptische Magie nou wel of niet gehad?.



Mooi trouwens. Ik woonde lang geleden naast een oude man, Vondeling. Zo heb ik z'n zoon leren kennen. Dakdekker. Zie 'm meestal in het weekend in de kroeg. Was ik laatst bij AH, zie ik Zuid Afrikaanse wijn, "Vondeling". Ik zeg vandaag tegen die man "Bij Albert Hein" etc. Ja zegt ie. Dat is mijn nicht. Die praat ook zo Zuid Afrikaans. Ik zeg Zo van ik nie drink nie soetwijn nie? Jaja!
Hier.

Citaat
Proust
Gerechten lees je. Citaten eet je.

Tot slot, zoals ook altijd rond deze dag, een ongepubliceerd recept.
Kaneel-ijs
Ik ben er niet zo'n liefhebber van want het komt toch uit dezelfde doos als salade met warme geitenkaas en honing-tijmsaus, maar iemand wou het hebben.

1 kop rietsuiker ("kop": smalle deel van een normaal bierglas)
2½ kop room
2 eieren, losgeklopt
Inhoud van 1 vanillestokje (vlak vóór gebruik doormidden, twee delen in de lengte doormidden, zaadjes eruit schrapen)
1,5 theelepeltje (vlak) kaneel (fijngebroken en -gewreven echte kaneel is natuurlijk het beste)
In een sauspan, op een heet plaatje, de suiker in 1½ kop room al roerend oplossen.
Als het begint te bubbelen van het vuur afhalen, wachten tot het niet meer bubbelt.
Klop snel de helft van het mengsel door de eieren.
Giet dit mengsel terug in de sauspan en meng goed met ook de rest van de room.
Laat continue roerend aan de kook komen en laat roerend zachtjes doorkoken.
Als het mengsel dik begint te worden het van het vuur halen en er de vanille en de kaneel door werken.
Zet de pan in koud water en laat koelen, af en toe roerend.
Laat verder koelen in de ijskast.
IJsmachine...



AH Groningen. Ja, want bij de AH in Zuidhorn hep je dat niet. Dat kenne ze niet in Zuidhorn.
En trouwens "groene kidneybonen" is klets. Dat zijn inderdaad "Flageolets". Enorm lekker bij (jus van gebraden) lamsvlees...