vrijdag 12 november 2010

Vandaag


mais, spitskool, omeletreepjes. Met rijstwijn, zwarte boontjes als zout en Sechuan Kung Po pikante saus.



Yang Jiang.
Hoe kan je nou een pot formaat dikke pocket met een pond van die boontjes uit China voor 1,35 Eu. hier in de winkel krijgen??

Die spitskool kocht ik omdat ik Kimchi ga maken (hier en hier; alle links hier in een nieuw venster), Koreaanse gepekelde kool. En zoals we laatst zagen wordt die van een erg groot soort spitskool gemaakt. Begrijp trouwens niet, als je naar het recept kijkt (hier), waarom het zo rood is. Van de chili "vlokken", dat kan niet anders...
Ga ook Gari maken, maar niet met rijstazijn (hier) maar met mirin.
Leg heel dunne plakjes geschilde gemberwortel een week in mirin (met een redelijk alcoholgehalte).
Serveer (uitgelekt) bij sushi.

Interessant trouwens hier.



"Bereid met verse gember". Restanten daarvan bovenop de boontjes.
Boontjes afspoelen met koud water, uitlekken en gebruiken als zout.
Uhh, erbij, vloeistof erbij, ff trekken en dán pas merk je het effect.

Voor ik het vergeet. Twee rode wijnen enkele dagen geleden. Côtes du Rhône 2009 Enclave des Papes, AH, heel redelijk. Buzet merlot cabernet 2007, Super d B, uitstekend.

Gisteren prima gegeten, weer bij die Chinees in Vinkhuizen. Tafelgenote had iets, vergeten wat, kom ik op terug, zoetzuur maar vreemd: die smaken stonden erg naast elkaar zeg maar. Lekker hoor. Ik had uitstekende tjap tjoy Singapore, met pikante kerrie is dat. Pikante kerrie hep je niet in die streken, denk aan de zachte kerrie djawa, maar ja, Singapore is natuurlijk een melting pot. Singapore dat is Hawker food. Hier. Dan zoek je een tafeltje, je noteert het nummer, allemaal kraampjes eromheen, bestel je bier bij de ene ("Tafel 23"), sateh bij de tweede, nasi bij 3 enzovoorts. Hier.



Inkopen en planning nu, mocht het interesseren.
Morgen dat Kipje Rozijn van Gerard Reve (search the blog), met oventomaten en krieltjes. Overmorgen haloumi met pasta en tomatensaus. Ja, stom, twee keer tomaat, ik weet het, maar ja. Je staat in de supermarkt, je bent oud en je wil wat...

Recept, eindelijk. Al dat gelul...
Ennuh, wat kwam er na (in mijn systeem, zie gisteren Piperade) gestoofde paprika? Als je over zwarte boontjes spreekt dan trap je op hun staart.
Gestoomde vis met zwarte boontjes
Spoel de zwarte boontjes af in een vergiet en laat uitlekken.
Bak in een hete wok in iets arachide-olie (eventueel met wat sesam-olie erbij, knoflook, verse gember, lente-ui en wat rode Spaanse peper.
Doe er de boontjes bij, roer een maal om en voeg dan wat palmsuiker toe, wat sake (of medium sherry of Chinese rijstwijn) en wat Japanse soja-saus of light soy.
Laat goed koelen en marineer hierin visfilets, een uur of twee.
Stoom ze daarna gaar.
Serveer bij rijst, met partjes limoen.
Jammie...



Morgen / overmorgen de laatste en de beslissing...

Gisteren gedicht citaat, geen tijd, vandaag dus. Vandaag ongepubliceerd recept. Ook dat nog.

Johann von Eichendorf, In der Fremde (hier).

Aus der Heimat hinter den Blitzen rot
Da kommen die Wolken her,
Aber Vater und Mutter sind lange tot,
Es kennt mich dort keiner mehr.

Wie bald, wie bald, kommt die stille Zeit,
Da ruhe ich auch. Und über mir
Rauschet die schöne Waldeinsamkeit,
Und keiner mehr kennt mich auch hier.

Tsja.



Haalde moesappelen op de markt, ik zeg jee, daar kan je die dikke bakker hiernaast mee doodgooien. Doe maar niet zegt ie, daar krijg ik nog geld van.

Ongepubliceerd recept.
Chocolade-ijs maar dan met chocolade ipv oploskoffie en cacao.
Laat in ½ liter melk een gespleten vanillestokje trekken.
Stokje eruit en in de melk 100 gram extra bittere chocolade oplossen.
150 gram suiker erdoor werken en daarna drie eierdooiers.
Goed koelen, ijsmachine etc.

Links.
Rood hier. Beetje blabla.
Illusie en werkelijkheid hier.
Zoo op Zolder hier en veel succes met er te komen.
Alex Schrijvers met schrijversfout hier.
Zeeën van vrijheid hier.
Sectie Kinderen nu.
Spookhuis hier.
Zwarte Pietencursus hier. Hep ik al diploma fan.
Rijksmuseum hier. Ook iets met Rembrandt voor kinderen. Ergens...
Vikingdiploma hier. Hep ik ook al.
Einde sectie kinderen.



Stem op Buddingh' hier. (Gerard Reve: "Buddingh'h'h'" of zoiets.)
Meer informatie hier.
And for something completely different now: hier. Dat is over die vrouw in Iran, in de gevangenis omdat (omdat) ze die vrouw verdedigde die gestenigd zou worden. Haar man mocht haar na weken 10 minuten zien gisteren, herkende haar nauwelijks...

O ja, morgen over hoe het rommelt in de PVV.
Foto's van 'n paar koppen, dat wil je niet weten. Dat is Lijst Fortuyn maar dan in het ordinair. In het straatvechter, pooier en hoerelopersgenre.

Herkijk vanavond Babette's feast, een van de mooiste en indrukwekkendste (al is dat wat angehaucht) films.
Of herzie ik A fish called Wanda, en Babette morgen? Tsja...