zondag 14 november 2010

JP en Sabina eerst maar even.


JP! Was dat met jou dat ik dat meningsverschil had over dat fantastisch mooie kippevel trekkende liedje van Sabina? Hier (alle links hier in een nieuw venster). Dat het zou zijn "om tien uur, om elf uur, ... en bij de ochtendschemering"? Herhoorde het vandaag voor de Spaanse les. En kijk. Hij zingt niet alleen later "al anochecer", bij de avondschemering, maar eerder, zeg maar "een halve dag eerder" "al piano del amanecer", aan de piano van het ochtendgloren. Een halve dag vóór dat avondschemeren...
Maar ja, misschien was jij wel mijn medestander in deze strijd, dat zou ook goed kunnen...



Joaquín Sabina

Gisteren had ik het over James Larkin. Mooi, dat lied. Maar ja, zie die Wilderianen hier.

Erg lekkere rode wijn, Spaans, Hema. "R, Tinto de Toro". 2008.

Vanavond "Kipje Rozijn" van Gerard Reve, uit het boek "Huize Het Gras" van Teigetje en Woelrat. Details morgen of search the blog.

At zojuist trouwens een blijkbaar weer in de mode rakende garnalencocktail. Sla, garnalen, olijfmayo, wat van die tomatensaus van gisteren, pikant paprikapoeder, armagnac. Toch?

Formule 1.
Dat is niet verdiend. Dat is in de schoot geworpen omdat a] Alonso en Webber een foute pitsstopstrategie hadden, en b] omdat het veld uiteenviel in twee groepen, de twee verschillende bandenstrategieën.



Hoezo "tinta"? Het is toch tinto?

Gisteren
Dacht ff nog gedroogde oesterzwam of gedroogd eekhoorntjesbrood, althans fughi porcini door de tomatensaus te doen. Maar nee. Dat is te fijn van smaak voor in een uiterst volle rode wijn (Bardolino!) -tomatensaus.
Over het maken van de tomatensaus geen mededelingen, dat is al zo veel keer ter sprake gekomen. Enkel: nu met lamsbouillon. Wow, wat rook dat... Goh...
Linguine koken.
Haloumi grillen.
Etcetera...



Die haloumi grillen, dat levert een loslatende korst op, maar ja, die is extra enorm lekker...



Uhh, mijn tafelgenote, donderdag, at Chen Pi Kai. Dat is Thais, en dus was dat zuurtje inderdaad sereh. Niet te vinden op het web overigens. Ja, dat het op de kaart van restaurant zusenzo staat, dat wel.

Noteerde nog een opmerking van iemand die dat met die zwarte boontjes mee-at (zie gisteren). "Enorm lekker". Ja, en daarnaast ook nuttig als je voor de eerste keer iets met zwarte boontjes eet; dat blijft in dit recept onaangetast en herkenbaar. Maar dan wel die vloeistof erbij en ff stoven om de smaak los te maken.

O ja, zou nog wat over bubur vertellen, ook pap en ook lekker, net als polenta.
Bubur, boeboer, dat is rijstepap, niks suiker, wel pikant, ontbijtgerecht in Indonesië. Bubur ayam, met kip, maar voor de meeste Indonesiërs bubur nasi, rijst zonder meer.
Trouwens nasi goreng en bami goreng, dat zijn ook ontbijt-gerechten. Snel opwarmen gekookte rijst of mie van de vorige dag...



Peter Vos, Hollands Maandblad 1972

Recept
Gevogelte-pie, middeleeuwse variant.
Doe een uitgehaalde, schoongemaakte en in tweeën gesneden duif in flink kippenbouillon met een flinke scheut half zoete witte wijn, gebroken zwarte peper en kruidnagel.
Breng aan de kook, schuim af en laat een uur op laag vuur staan.
Maak pie-deeg.
Voeg een in vieren gesneden en ontvette kip toe (geen soepkip), breng aan de kook, schuim af en laat drie kwartier zachtjes doorkoken.
Bak ondertussen de bodem van de pie blind; gebruik daarvoor drie vierde van het deeg.
Bak paddestoelen aan in boter.
Haal het gevogelte uit de vloeistof, laat wat koelen en uitlekken en haal dan het vlees van de botten en snijd dat klein.
Meng met de paddestoelen en grofgehakte rozijnen.
Leg het mengsel op de pie-bodem.
Klop enkele eieren los met peper, zout en gemberpoeder.
Klop dit mengsel door een kopje van de kookvloeistof en giet het over het vlees.
Maak een deksel met de rest van het deeg, maak er een gat in, bestrijk met losgeklopt ei en bak een dik half uur op 160 graden.
Moderne variant
Gebruik alleen kip, en gebruik grofgehakt gebakken bacon in plaats van de rozijnen.
Serveer met sla.



Zag A fish called Wanda. Dat is moeilijk interpreteren want Cleese is daar echt weer Basil.
Niet echt goed trouwens.
Vanavond? Morgen? Babette's Feast. Ongelofelijk mooi en ontroerend.

Citaat
Bomans over Eckermann.
Erg goed.
"De schrijver [Eckermann] loopt niet om Goethe heen, als een vrij man die gaat en kijkt waar hij wil, neen, hij staat recht tegenover dit reusachtige beeld, bevroren van bewondering. Dit te kunnen is Duits, zich hieraan ergeren is Nederlands. Wij willen van tijd tot tijd iemand op de knieën dwingen. Wij gaan ermee akkoord, dat Goethe "auch in seinem Wämmschen herrlich aussah", maar wij stellen tegelijk met voldoening vast, dat hij in zijn hemd staat."

Bomans is, naast zijn populaire werk, een groter schrijver dan velen denken, of beter: kúnnen denken.



Goethe
Mooi

Over Mulisch gesproken trouwens, die wel met Goethe vergeleken werd (schande!), wat Mulisch onderscheidt van Goethe bv. is dat Goethe een beetje aan de drank was. En zijn Bettschatz ook. Mulisch niet. Maar dat is essentieel! Had Mulisch wat beter gezopen dan had hij niet zo in zijn korset vastgezeten en was hij ook leesbaar geweest voor echt intelligenten.