donderdag 4 november 2010

Vanalles


Culinaire links
Slurp Archief hier maar niet up to date; ontving net oktober (wijnoogst) (alle links hier in een nieuw venster).
Maille recepten hier.
Foodpairing hier.
Tokowijzer hier. (Niet al eens gehad?) (Overigens is dat plaatje boven die site nep, dezelfde potjes en flesjes komen steeds terug. Net als rare oude vrouwtjes in het publiek, als Franco weer eens een stuwmeer opende.)
En die links vond ik hier.



Recept
Gepocheerde eieren
Als een grotere hoeveelheid eieren wordt gepocheerd moet er een pan met heet water klaarstaan (niet kokend) om de eieren in warm te houden.
Breng water aan de kook met zout en een flinke scheut witte wijnazijn.
Als het water kookt de vlam zoveel terugdraaien dat het water nog net maar nauwelijks kookt.
Breek eieren in een kopje of pollepel (gebruik heel verse eieren!) en laat ze voorzichtig in het pocheer-water glijden. Dit vereist oefening, en de vlam wordt niet hoger gezet zodat het water dus niet meer kookt.
Laat de eieren drie minuten in het water. Eventuele eiwit-draden met een vork over het ei vouwen.
Haal de eieren met een schuimspaan uit het water, verwijder eventuele rafels en serveer, of leg in het warmhoud-water.
Serveer op toast.
Met Maille Dijonnaise (half mosterd half mayo)
Bestrijk de toast licht met Maille mosterd. Dus.



Laatste erg drukke dag vandaag. Eergisteren en de dag ervoor pizza Margharita, opgeleukt met pepperoncini, droge zwarte olijven, gedroogde tomaat uit de olie, ui en knof uit de olie. Gisteren lasagne, opgeleukt met knof, ui, ansjovis, olijven. Vanavond eet ik weer in Groningen ergens. Interessant allemaal.
Maar morgen wordt er weer echt gekookt. Heb nog die kleine gele paprika'tjes en ga die vullen met dat nieuwe "mager gehakt" van AH. "Extra mager roerbakgehakt, 30% plantaardig, licht verteerbaar". Je hebt het ook in andere verschijningsvormen zoals burgers en worsten. Wat zit er in behalve vlees? Soja, tarwegluten, tarwezetmeel, rijstebloem, aardappelzetmeel, aardappel. Dat moet veel soja zijn want er zit maar 3 gram koolhydraat in op de 100 gram. En 7 gram vet, wat vergelijkbaar is met kipfilet.



Zoiets had ik er oorspronkelijk mee willen maken, met verse kaas waardoorheen die groene Zwitserse.

Spaanse les staat overigens hier.

C1
Pfoe! Dat was beslist geen gelei, maar membrillo, mijn versie dan. Gelei is altijd doorschijnend, want gemaakt van sap. Echte kweepeergelei is superieur spul, amberkleurig en diep van smaak. Dat kan ik niet opsturen. Wat ik je stuurde is ingekookt moes, eindeloos geroerd (handdoek rond hand en pols gewikkeld tegen het venijnige spatten) tot het van de bodem loskomt. En dan uitstorten. Zeker geen vanille erin, ben je bedonderd, we gaan er geen zoetigheid indoen. Hooguit een kaneelstokje of een enkel kruidnageltje mee laten stoven, maar nodig is dat niet. Lekker hoor, op een blokje manchego!

Ja, nee, gelei... Het lijkt meer op Quittenbrot trouwens dan op membrillo. Dat wil zeggen: als je het in Spanje koopt ziet het er altijd uit als hieronder, maar als je een Google doet op membrillo dan zit er veel rood tussen. Recept trouwens hier.
En dat spul van jou heeft de kleur van de mispelgelei (gelei!¬) die ik twee jaar geleden maakte.
En die vanille, dat is Moffisch.



Ja ik vind het dus regelrechte flauwekul dat je wat terug wil sturen. Maar als je anders lastig wordt: doe dan maar 'n Groninger worst. Die beviel de vorige keer uitstekend (of was dat die Drentse, op turf gedroogd?)
C1


Nee, Groninger. Ik kon wel Drentse krijgen maar geen turf geroookte. Ga vandaag in Groningen proberen op de markt, dat moet lukken.

Citaat
God zal me vergeven. Dat is zijn beroep.
Heine op zijn sterfbed.

Morgens steh ich auf und frage:
Kommt feins Liebchen heut?
Abends sink ich hin und klage:
Aus blieb sie auch heut.

In der Nacht mit meinem Kummer
Lieg ich schlaflos, wach;
Träumend, wie im halben Schlummer,
Wandle ich bei Tag.

Heine hier en een Franse "gedichten kelder" die ik zoekend tegenkwam hier.