zaterdag 27 november 2010

Hopelijk




gaat het vandaag eindelijk weer eens goed hier. Altijd in de aanloop naar het weekend problemen.

Hierboven een Chinees koksmes, geen hakding dus maar meer een tsjakding. Had ik in Frankrijk laten liggen en op een of andere manier zat het fout in m'n kop dat je daarvoor in een Surinaamse toko moest zijn.
Het handvat is aan het lemmet geweld, dat is roodgloeiend op mekaar gehamerd.

Eerst ff die wowa yuk van gisteren. Misschien schreef ik het al, maar het is een pikante Chinese tjap tjoy zeg maar. En deze was met werkelijk perfect rundvlees. Blokjes draadjesvlees die toch wat krokant waren. Kan er niks op het web over vinden. Orthografie...
Ik had stellig de indruk dat er taotjo door zat en die hete Sechuan saus, kung po (search the blog).
Erg erg lekker. Bamboe Garden, Vinkhuizen (Groningen).



Eerst maar even die kimchi. Gaat wel lekker. Fermenteert want borrelt. Ruikt vreemd maar lekker. En dan hebben we meteen het donderdagse nog niet gepubliceerde recept.
Kimchi, Koreaanse gefermenteerde kool
Los drie eetlepels zeezout op in zes koppen water.
Snij een kilo spitskool (het moet eigenlijk van een soort erg grote spitskool) in stukjes van ± 5 bij 5 cm., zonder stronken of verlepte bladeren.
Doe de kool in een glazen of aardewerken pot en giet er de pekel over. Laat 12 uur staan met een gewicht op de kool.
Giet af en vang de pekel op.
Meng door de kool zes lente-uien, in langwerpige sliertjes, anderhalve eetlepel goed kleingesneden gemberwortel, twee eetlepels(!) Koreaanse gebroken pepers (gebruik chili "vlokken" mét pit) en een theelepel zeezout.
Doe de kool in en glazen pot, druk aan en giet er de pekel over totdat de kool net onderstaat.
Duw met een vuist in een diepfrieszak die zak in de pot en giet er water in, als gewicht.
Laat op een koele, niet koude plek staan, een dag of 4,5.
Regelmatig na twee dagen met een eetstokje erin prikken zodat de luchtbellen ontsnappen. Hoe langer (6, 7 dagen) hoe zuurder.
Pekel afgieten en de pot sluiten.
Bewaar in de koeling.
Eet bij het eten, zeg maar.



Recept van de dag.
Gierstbrood
Door deeg voor half bruin- half witbrood flink ongeroosterde gierst mengen, en ook wat geroosterd sesamzaad en ongeroosterde zonnebloempitten.
Normale hoeveelheid gist, rijzen, terugkneden, vormen (kort dik stokbrood), inkerven en bakken op 180 graden.
Volgens de kinderen van een vriending "Mexicaans vogelvoerbrood". Maar wel lekker hoor! Volwassenen én kinderen...



[Correctie. Dit is geen Toban jiang, dit is Kung po.]

Inkopen. Had er al over gehoord. Toban jiang, douben jiàng (orthografie). Sechuan (Szechuan trouwens) bonensaus maar dan met "broad beans", tuinbonen, en fors pikant zoals meer in Szechhuan. Lekker hoor. Gebruik als pikante taotjo zeg maar, dus je had dat in die Wawo, uhh, Wowa kunnen gebruiken, maar ja, de combinatie van taotjo met kung po is toch wat anders...

Richting weekend ook een stukkie poëzie. Toe maar.
John Donne hier (alle links hier in een nieuw venster).

His picture.

Here take my picture ; though I bid farewell,
Thine, in my heart, where my soul dwells, shall dwell.
'Tis like me now, but I dead, 'twill be more,
When we are shadows both, than 'twas before.
When weatherbeaten I come back; my hand
Perhaps with rude oars torn, or sun-beams tann'd,
My face and breast of haircloth, and my head
With care's harsh sudden hoariness o'erspread,
My body a sack of bones, broken within,
And powder's blue stains scatter'd on my skin ;
If rival fools tax thee to have loved a man,
So foul and coarse, as, O! I may seem then,
This shall say what I was ; and thou shalt say,
"Do his hurts reach me? doth my worth decay?
Or do they reach his judging mind, that he
Should now love less, what he did love to see?
That which in him was fair and delicate,
Was but the milk, which in love's childish state
Did nurse it ; who now is grown strong enough
To feed on that, which to weak tastes seems tough."

Niet makkelijk hoor. Maar wel vreselijk mooi. Tip: Penguin, "The metaphysical poets". Met ook de prachtige en redelijk onbekende poëzie van Shakespeare.



Twee Sancerre kurken. De kaas en de kurk. Iemand mailde dat je die kaas niet met rode wijn moet proeven maar met Sancerre. Zo gezegd zo gedaan. De prijs van de fles houden we onder de pet. Maar inderdaad, de combinatie is erg mooi.

Zag, in twee etappes, Babette's feast. Enorm mooi. "Cailles en sarcophage", kwartels in sarcofaag. Hier. Op de markt in Groningen, bij die kippenboer, kan je ze krijgen. En vroeger in Brabant vroegen ze altijd als je ze kocht of je ze "gestruupt" of "gepluukt" wilde. Zie ook hier en die andere ernaast. De eerste is uit de film, de tweede gaat over de bereiding, althans deels.



Oestersaus, dat kocht ik ook nog. Vrij subtiele smaak, iets zoetig, nauwelijks overheersend. Vreemd dat je informatie vindt die spreekt over "kip en vis", en andere die volhardt in "rundvlees".

Trouw. "Beignets de Saint Nicolas" door Henja Schneider. Wat een kletskoek! Niks speciaal uit die of die streek. Het is gewoon chichi, Spaans churros. Die overschrijfdames van Trouw, (aan de beschrijving van de gerechten zie je dat ze het nooit hebben gemaakt) samen met die culinaire bellenblazer waarvan ik de naam gelukkig vergeten ben, tsjongejonge wat een culinaire armoe. Foto van makreel, "Gerookte wijting!".

PVV
Lucassen uitkeringsfraude, Brinkman als politieagent alcoholcontroles vermijdend ("maar er werd geen alcoholgebruik geconstateerd"; wat had ie dan wel bij zich? Wapens? Drugs?), tsjongejonge. Heksenjacht roept die Blote Bilders. Ja hoor. Gelukkig wel.
Die Lucassen trouwens is met een cadeaubon bij de lui die hij bedreigde langsgeweest, in Haarlem. How stupïd can one get.

Brinkman: "schikking, dus niet veroordeeld". Jaja. Overtreding, dus schikking, zo kan je het ook noemen.



Kidney beans

Uhh, C1, laatst, "Urban legend".
Nee. "Running gag".
Kwam er alsmaar niet op.

Woensdag.
Eieren koken.
Rijstkafolie, sjalot, knof, gemberwortel (flink), lombok.
Ansjovisstukkies, droge witte port.
Die oventomaten van laatst (olijfolie bewaren en bij tomaten hergebruiken; wordt dan steeds roder en lekkerder), nu met zwarte peper erover en selderijzout, separaat opwarmen.
Kidneybeaus opwarmen bij de sjalot etc.
Stukkies ei idem.
Serveren met die tomaat en met fruitjes.



Gisteren
Gedroogde Chinese vissies, mihoen, kruisdistelzwam
Mihoen koken en afgieten en koudspoelen. Koop liever mihoen die "vier minuten" moet koken dan mihoen die "drie minuten" moet koken.
Ricebranoil (rijstkafolie, AH), sjalot, gemberwortel, knof.
Vissen ff weken in lauw water (zegt de instructie, "minder zout", maar volgens mij maakt het niks uit). Blijft redelijk zout.
Heet water erbij in de pan, stukkie visbouillon blokje, Chinese rijstwijn.
Chilivlokken zonder pit erdoor.
Vis erin kort "koken".
Stukkies van de paddo erdoor.
En de mihoen.



Kruisdistel oesterzwam.

Links.
Pas op: klik hier op Tentoonstellingen en dan op Pas op.
Soort van steen hier.
Van Bommel Van Dam hier. Zeurderige Flash. Zelf zoeken naar Wiehager en Thomasen.
Tanzanian Dream hier. Zeer foute boel dat je browser beïnvloedt wordt.
Kwakwa over "Op papier" ergens hier.



Die kreeg ik vanavond bij Holt. Maar die ken ik, zei ik. Nee dat kon niet. Verdomd, die ken ik. Dubœf en die bloempies, die ken ik.